Tölgyes László

Tölgyes László
Forrás: ITB

Tragédia

Péntek van és tizenharmadika, és már végleg őszbe fordult az idő is. A Twitter a tőzsdére verekedte be magát, az Apple ötödik generációs telefonjaival szeretne parasztot, de nagyon vakítani. A Voyager pedig elérte állítólag az ismert univerzumunk határát és idén úgy tűnik mindent visznek a táblagépek és jön a drágább mobilozás az EU miatt.

A héten mindent vitt a almás cég a 2 új modelljének a bejelentésével, köszönhető ez annak, hogy nem rejtegettek már semmit előzetesen a bemutatóról a régi KGB-s szokásaik szerint. Debütált a csajos 5C, nevéhez méltóan öt színben megálmodva, és a öltönyösök is megkapták a már beígért 5S modelljüket, vagyis „deluxe” mobilt, amivel majd a konferenciákon tudják 1-2 hónapig verni magukat. Vagyis az Apple végre meghallgatta a nép szavát és kijött állítólag az olcsó okostelefonokkal gondolhatnánk, aztán rádöbbenünk, hogy álmodik a nyomor, mert még a műanyag verzió is drágább lesz majd a magyar pénztárcáknak, mint egy kínai klón. A tőzsde elég érdekesen reagált erre, a sokak szerint Steve Jobs-ot megalázó tényre. De sajnos a piachoz kell alkalmazkodni, nem egy halott alapítóhoz tudjuk és ott figyel már az ázsiai piac is szűzen. Az viszont más tészta, hogy a portfólió kiterjesztésére szánt fejlődő világokban ez az Amerikában röghöz kötéssel olcsó mobil gyakorlatilag egy státuszszimbólum lesz csupán. Vajon hány diktátor és katonai vezető fog nemsokára iPhone 5C-vel pózolni állami rendezvényeken Afrikában? Aztán előveszi a prémium modelljét vigyorogva, ha a nyomorult firkászok eltolták a pofájukat?:)

Érthető, hogy a Nokia Microsoft általi felvásárlásával nemsokára fellépő űrt szerették volna betölteni, de nem sikerült. Csádban nem fognak ilyen mobilt venni, csak azért, mert színes és jól néz ki, a fekete emberek nem hülyék szerencsére. Előbb vagy utóbb, de valahogy már kényszerűen kellett a jelenleg stagnáló okostelefonos piachoz is közeledniük, tudjuk a PR szöveg szerint almáséknak. Most hogy ez az Eredeti Evangéliumtól való Radikális Eltévelyedést vagy csak a kapitalista és önző számítást takarja csupán, majd döntse el a nyájas olvasó vagy a pénzügyi szakemberek, meg az idő. Mindenesetre a Samsung elég szépen megizzasztotta a „Tim Szakács” által vezetett céget mostanára, valamit csak kellett végre lépniük. Amúgy úgy tűnik az év végéig lesz nagy almás nyomulás minden hónapban, hiszen jönnek az új deszkák és asztali és hordozható gépek is még, tehát lehet mire költeni a karácsonyra a gyereknek, ha már kivettük a megtakarított pénzünket az OTP-ből és a cihában tartjuk. Persze, aki véletlenül a nagy tenger túloldalán él, most akár 100 zöldhasúért is megkaphatja akciósan az előző készüléket: azzal sem fogunk égni a pesti romkocsmákban. Marad még a 4S kicsit lebutítva, de a cél a színes és szagos 5C és az 5S piacra vezetése, hiszen ez kompatibilis csak az új operációs rendszerrel teljesen. Persze mobiltelefont sűrűbben vált az ember, mint öltönyt a magyar sajtótájékoztatókat elnézve.:) Amúgy is az Apple egy életstílust ad el, nem egy terméket ezt már régóta tudjuk. Most a rossz nyelvek szerint gyakorlatilag a kínai piac megszerzéséről van csupán szó, semmi másról és ott is csak a már kifutott négyes verziót fogják tolni. Hiába, el kell valahogy adni a raktárkészleteket is a sárgáknak. Persze kérdés, a kínai nép egyszeri fia tényleg szeretné ezt az amerikai álmot magának, vagy megfelel neki a színes és csicsás helyi és lekoppintott „almás” valóság. A keleti kultúra ugyanis nem egyenlő a magyar kínai büfés kínálattal, lehet, hogy az Apple zakózik most ezzel egy nagyot, ahogy egyes elemzők pedzegetik. Elég érdekes az a tény viszont, hogy a céget jellemző forradalmi változások mintha elmaradtak volna most szeptemberben, gyakorlatilag a használt cipőt talpalják már régóta a Nagy Alapító Atya temetése óta. Igaz, a konkurencia sem találta fel a spanyol viaszt, hiszen még mindig a a táblagép kontra okostelefon, a phablet létjogosultsága, vagyis a méret lenne a lényeg szlogen a meghatározó ezen a piacon. Ha tényleg a középkategóriát akarta volna az Apple az új színes műanyag telefonnal megcélozni, akkor lehet, hogy elég durva választ fog majd nemsokára kapni a vetélytársaitól, hiszen mindenki a nagy meglepetésre készült, most mintha kaján mosollyal az arcukon somolyognának, elkúrtátok. Persze nem kell őket félteni, mert lehet még nagy meglepetés itt, októberben jönnek a deszkák és az erőművek.

Közben pedig csöndben jön fel a közösségi média két, a még a futottak kategóriájába tartozó ágense, a Google+ és a Twitter. Előbbi gyakorlatilag a Facebook értelmesebb dolgait próbálja meghonosítani a főleg mára szakmai témákban jeleskedő közösségek tagjainak, ilyen a bejegyzések beágyazhatóságának megjelenítése egy harmadik fél oldalára például. Utóbbi már pofátlan módon a tőzsdére is kimerészkedett, ami tudjuk még Mark Zuckerbergnek is nagy falatnak bizonyult, csaknem úgy járt vele, mint Kis János a falattal Móricz Zsigmond Tragédia című novellájában. A hazánkban kutyasorba vett mikroblog szolgáltatás viszont köszöni, él és virul odaát a tengerentúlon, hiszen a bevezetési értékét 10-15 milliárdnyi dollárban becsülték meg, habár az éves forgalma az 1 milliárd alatt leledzik csupán állítólag. A Facebook még mindig állítólag ennek az összegnek a hatszorosát éri, de a bevételeihez képest ez már elég szép jövőt jósol az új tranzakciónak. Végül is csak 200 millió ember használja naponta és csekély 300 millió üzenetet forgalmaznak vele nap, mint nap a bolygónkon. Kérdés az, hogy majd a konkrét bevezetés milyen lesz, hiszen a Facebook elég nagy csalódást okozott tavaly ezzel a kísérletével. Sokan emlékeznek még ugyanis a dotcom lufira és a közösségi média is, mintha lassan már leáldozóban lenne a világban állítólag.

Ami viszont zsigerileg fogja érinteni devizahiteles rabszolgasorsban tengődő hazánkat nemsokára, az az európai távközlési piac gyökeres átalakítása. Az új szabályozás, vagyis a roaming díj eltörlése, ugyanis a hungaricum szerű rezsicsökkentéshez hasonlóan az előfizetők jogainak látványos erősödéséhez vezet. Megsarcolták tehát a távközlési cégeket keményen, hiszen jövő nyáron már csak az anyaország tarifáihoz hasonló roaming djakat szabhatnak ki röghöz kötött parasztjaiknak. Gyakorlatilag kénytelenek lemondani az eddigi előfizetői sarcról. Ha ügyfeleik külföldön tartózkodnak, azok használhatnak végre olcsóbb helyi hálózatokat is. Az EU Nagy Víziója szerint 2016-ra nem lesz egy tagállama sem, ahol az állampolgárai nem fognak majd tudni nemzetük tarifáival telefonálni. Sőt ekkor végre a „füstadóért”, vagyis a hívásfogadásért sem kell már fizetni. Nem kell félni, nem halnak bele ebbe a Telkók, mert ugyan szerdán elfogadták Neeelie Kroes biztos vezetésével ezt, de még hosszú az út a törvényerőre emeléséig az elképzelésnek. A hangzatos ötlet mögött az iparág egységesítése és integrációja rejlik (Marx most hogy örülne), vagyis a telekomlottó felszámolása.

Na de mit is jelent ez valójában az egyszeri halandónak, ha olvasunk a sorok között, mint ahogy ezt megszoktuk még Kádár elvtárs idején? Lesz ingyen Skype állítólag, mert nem korlátozhat minket egyik szolgáltató sem, mivel az adatátvitelt tartalom alapján már nem lehet szűrni. Megszűnik a sávszélességgel való trükközés is, amivel folyamatosan szívunk hazánkban is, dedikálni kell a minimális sebességet ugyanis, ha ettől eltérnek, szerződést szegnek a kedves kapitalista cégek. Meghatározhatják a parasztsorból így digitális hétszilvafás nemessé előlépett előfizetők, hogy havonta mennyi adót fizetnek, de a szolgáltatóknak értesíteni kell őket majd arról, ha ezt a limitet megközelítik automatikusan. A részletes számláért nem kell majd fizetni (hiszem, ha látom majd szisszennek fel most sokan), a röghöz kötési szerződések is mehetnek a kukába, hiszen fél év után majd friss úri kedvünk szerint felmondhatjuk azt (mondjuk 1 hónappal előtte kell ezt jelezni, valamiből el kell majd tartani a bürokratákat is). Lehet végre 1 éves rabszolgaságot is vállalni, de nem lehet a 2 évnél többet csicskáztatni végre senkit soha. Nyilván a kedves cégek most nagyon ki lehetnek akadva, de tudjuk mit jelent ez a fenti rezsicsökkentés történetéből: emelik a tarifákat, a nép pedig ismét meg lett szívatva és fizet a semmiért majd újra. De hát ez egy ilyen világ, ezért kell elmenni Telkó céghez dolgozni, akkor ingyen van ott a mobil. Tragédia történt tehát, dehogy kinek a torkán akadt fent a falat majd 2 év múlva tudjuk csak meg.

„És Kis János kivette a sárga csontnyelű törött villát s ugyan olyan nyugodtan, mint az imént, ezt is sorra beraktározta. Nem érezte az étel izét. Nyomást érzett odabent és szeretett volna levegőre menni. Vagy legalább káromkodni egy nagyot, keserveset. És végtelen fájdalommal, irigységgel nézett körül a népen. Mindenki vidám volt, nevetett, habzsolt. És ő már tudta, hogy vége. Ma már evett annyit, mint egész életében egy ülésre szokott. De össze csikorgatta fogát s odatartotta a tányérját a harmadik fogásnak. Ez lencse volt orjával. Kint, a cselédek és munkások közt nem tartották meg a szokásos sorrendet, amit odabent a vőfély verssel szabott meg. Azt adták, ami közelebb esett. Ez ebből evett, az abból. Kis János mindenből. ”
Móricz Zsigmond: Tragédia