Tölgyes László

Tölgyes László
Forrás: ITB

Az ember egy oktalan állat

Enyhült az idő szerencsére, de itt van ez a fránya hosszú hétvége, amivel végre lezárhatjuk a nyarat, nem beszélve az új kenyér ünnepéről. Nem sok jót jósolnak a sajtónak a médiások, a Blackberry már a kutyának sem kell végleg. Úgy tűnik megtörtént a nagy fordulat, elsődleges eszközzé és platformmá váltak végre az okostelefonok.

Sokan örültek, amikor a Google megvette a Motorolát, hogy végre valami történik Amerika kedvenc mobilos cégével. Aztán elég sok várakozás után megkaptuk a Moto X-et, amitől hiába volt negyven fok még árnyékban is a Balaton partján, de rögvest elérkezett rosszkedvünk tele. Gyakorlatilag egy titkos ügynököt kapunk mobil képében, aki minden kijelentésünket figyeli és igyekszik rögvest utasításainkat teljesíteni is, nem rajta múlik, hogy folyton folyvást nem sikerül ez neki. Habár minden más gyártónál már megtalálható trükköt bevetettek, mégis fanyalog rajta az it szakma, miért kellett erre a klónra ennyit várni feleslegesen. A BlackBerry viszont kicsit más tészta, hiszen nemrég támadt fel halottaiból, remek új mobilokkal terítette a piacot, de úgy tűnik mintha kicsit elkésett volna mindezzel. Ki emlékszik még arra, hogy 2008-ban ez a cég vezette a piacot és 80 milliárd dollár bevételt is elkönyvelhetett? Most pedig kénytelen volt bejelenteni, hogy komolyan gondolják a cég eladását, hiszen az a törekvés, amit Münchausen báró is gyakorolt, vagyis, hogy a saját hajánál fogva magát kihúzza a kátyúból a BlackBerry, nem vált be sajnos, a fikció soha nem diadalmaskodik a valóság felett, mint tudjuk.


Érdemes azért egy kicsit gyanúperrel élni eme kissé bulvárszagú éppen a nyári kánikula kellős közepén, az uborkaszezonban „véletlenül” elhelyezett hírrel szemben, mert azért a tények kicsit mást mutatnak. Sokan vetették fel a szedres mobil céggel szemben, hogy mára már csak elavult modelleket forgalmaznak. Tény viszont, ez év januárjában megújították a teljes portfóliójukat, a Z10, Q10 és kistestvére megjelent a piacon, nem beszélve a 10-es vadonatúj profi operációs rendszerről sem. Mivel csak néhány napig tesztelhettem eme telefonokat és a rendszert, azért feltűnt: elég szépen kikerülték a kanadaiak azokat a csapdákat, melyekben még manapság az iOS és a kissé az átkosban a katonaságnál rendszeresített „dzsuva” becenevű felvágottra emlékeztető zöld robotos oprendszer dagonyázik. Vagyis úgy tűnik, tényleg leledzenek olyan felhasználók, akik nem szeretnének a 2 vallási szekta okostelefonjai között megbolondulni, hanem a Blackberryt választanák, ha megkaphatnák Európában azt a megfelelő áron és munkáltatóik is engedélyeznék azt (manapság volt telekomos feleségek kezében látni osztálytalálkozókon BlackBerry készülékeket csupán). Az a vád is elég olcsó poénnak tűnik, hogy későn jött az újjászületés, eleve lemaradásban vannak és bár megpróbáltak mindent, eleve bukásra is ítéltettek. Kérdésem csupán az, hogyha manapság már mindenki mobilon éli az életét, és lassan ezek a zsebcsicskások az asztali számítógépek hardvereit is lekörözik, miért stagnál eme piac már mind hardverileg és mind „szoftverice” évek óta. Az okostelefon piacon tudjuk mindig lehet ugyanabba a folyóba lépni, semmi sem változik, csak egyre több a marketinges máz a cuccokon és a felesleges csicsa, amit senki sem használ az alkalmazásoktól túlzsúfolt unalmas mobilokban soha, csak a reklámokban létező műemberek kérkednek vele a TV-k képernyőin időnket önkényesen lefoglalva egy-egy szappanopera közben.

Tudni kell azért: van iOS7 is még, de a girnyó design csak nem fogja megváltani a gagyi alkalmazásokban fetrengő androidos és almás mobilokat sem. Eddig ígéreteket kaptunk csupán mindig, és nehezen hihető az, hogy majd ettől minden megváltozik az egyik napról a másikra radikálisan. Gyakorlatilag, ha hétfőn kihoznak egy Plants vs. Zombies 2-t, az már péntekre a zöld robotos utcai harcos modelleken is megjelenik rögvest. Sem a grafika, sem a tálalás nem különbözik, csak egy másik vallás híveiként más istent kínálnak fel az imádat újabb tárgyának. Ismerve az elemzők és a pénzügyi szakemberek észjárását, az is kissé felháborító, hogy 4 hónap pénzügyi és eladási adatai alapján temetik a BlackBerryt kissé jogtalanul, mindezt teszik a 3,7 milliónyi eladott új modell alapján (állítólag fél milliónyi lett volna szükséges, amikor már megértően bólogatnak a pénzügyi potentátok). A másik mantra, amit manapság hallunk, az az alkalmazások ínsége, soha nincs belőlük elég, vagy megfelelő. Ez elég szép szófia beszéd, hiszen ha valaki látott már BB10-es rendszert tudja, hogy rendelkezik az Android-alkalmazások, úgynevezett (elég béna magyarítással, de kövezzenek meg az olvasóim) kapszulás futtatásának a lehetőségével. Mindent lekoppintottak, ami a robotos platformon van: térképet, csevegést és társait. Ha valaki ilyen mobilos fejlesztő rendszerekben járatos, tudhatja, nem nagy a különbség a jelenleg uralkodó 2 -féle verzió között, csak nagy a szájuk a hivatalos evangélistáknak, portolni 2013-ban már gyermekjáték bármilyen operációs rendszerről a konkurenciára, csak erről nem szabad beszélni, mert utcára kerülnének a hereként létező „programozó jómunkások”.

A legnagyobb vád mégis a BlackBerry ellen a veszteséges volta üzletileg, ami tényleg akár egy igaz állítást is takarhatna. Ha egy merőben új rendszert vezet be valaki, akkor megeszik reggelire a marketingmenedzserek tudjuk. Ez történt ebben az esetben is, mert ha a piac már kartellként funkcionál, a vásárlók meg zombilétben élnek, mint Brad Pitt legújabb filmjében (amiből kimaradtak a kőbányai helyi statiszták sajnos és a konzervgyári csata) elég keményen kell izmozni minden egyes dollárért. Az viszont érdekes tény, hogy a kutatás és fejlesztés részleg még mindig majdnem negyedmillió dollárból tengeti az életét a cégnél. Ha annyira döglődnének, akkor mi a fészkes fenét fejlesztenek ott titokban? Lehet, hogy ez az egész eladással való hitegetés csak egy nagyobb marketing akció előszele és radikálisan meg akarják újítani ezt a kissé belterjessé vált mobilos világot? Meg tudjuk azt is, hogy a tőzsdei tranzakciók már sok céget hasonló válságba sodortak. Nem rég volt az, amikor a Facebook is megtapasztalta ezt, Zuki bácsi ekkor vette meg a kastélyát nagy rémületében és rohant egy új puliért hazánkba. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a kanadai állam sem arról híres, hogy hagyná, hogy a nemzet mobilgyártója ebek harmincadjára jusson. Hacsak még mindig fontosabb lesz nekik az angol-francia megosztottság, mint az egyetlen „kanadaicum” a juharszirupon és a jégkorongon kívül, a BlackBerry sorsa. Azért innen Európa végéről nézve elég tökös legényeknek néznek ki, hogy még mindig meg van a független államuk és nem jutottak Texas csúfos sorsára.

Igaz, mit is tudna tenni egy olyan cég, ami a nagy Szentháromság után kullog csak anyailag. Persze tudjuk, ha a pénzügyi adatokon és mutatókon múlna, már régen mindenki Microsoft-féle okostelefonnal rendelkezne, de mégis a világ háromnegyede androidos vackokkal kommunikál, az almás életérzés pedig megmaradt a kiválasztottaknak. Nem nehéz elképzelni, hogy a Samsung mennybemenetelének uralma idején elég nehéz bármilyen innovációval labdába rúgni onnan a messzi északi lovasrendőrök birodalmából. Az viszont tényleg érdekes, hogy mennyire rugalmatlanul reagáltak a felhasználók az új stratégiára, hiszen csak ez okozhatta, hogy a Windows Phone lépett a megcélzott harmadik helyre az okostelefonok piacán, pedig arról tényleg el lehet mondani, hogy egy toldozott-foltozott operációs rendszernek csúfolt valami. Nem vált be Thorsten Heins május eleji jóslata sem, hogy leáldozóban a táblagépek korszaka és 5 éven belül piacvezetők lesznek a mobil számítástechnika területén (igaz ebből még csak 5 hónap telt el, tehát még lehet reménykedni). Hiába szép az elképzelés, hogy a BlackBerry nem fog lemásolni semmit sem a vetélytársairól, az istenadta nép mégis sok-sok kis klónozott iPhone-t szeretne és nem egy harmadik utas, igaz sokkal egyedibb és eredetibb megoldást. Persze még messze az év vége, és sok minden történhet, láttunk már csodát sokszor ebben az iparágban.

Valószínűleg a magyar népet a nyári kánikulában sokkal jobban érdekelte a kanadai mobilosok szerencsétlen sorsánál aukciós oldala, a Vatera kiherélése, valamint a kedvenc torrentoldalának a 10. születésnapja. A Vaterát ugyan szépen megnyirbálták és már a NAV-os ellenőrök is felzárkóztak informatikailag arra, hogy álruhában vásároljanak és adjanak el „fake” beugrató prémium termékeket rajta. Lassan véget ér a Kánaán, ami ezt a felületet jellemezte, ki kell majd találni valami újat, ha adómentesen szeretnénk bevételhez jutni az interneten gyorsan és kis befektetéssel a virtuális lomizásból. Visszatérve a Pirate Bay-re, sokan még mindig csodálkoznak, hogy hogyan élték meg ezt a 10 évet. Az meg elég nagy pofátlanságra vall, hogy ennek apropóján kiadtak egy Pirate Browser nevezetű böngészőt, ami nem más, mint a 23-as Firefoxszal feldúsított Tor Browser valójában. Az pedig már csak hab a tortán, hogy véletlenül benne hagyták a Javascript sebezhetőséget, amin keresztül nemrég kedvenc titkosszolgálatunk, az FBI azonosította az IP-címeken keresztül a pedofilokat. Igaz a kalózok célja ezzel csupán az volt, hogy a kormányok által blokkolt tartalmakat mindenki elérhesse végre. Ha valaki anonimitást és biztonságot szeretne az interneten, az úgyis majd az eredeti Torra fogja bízni magát. Legalább kapott egy nagy nyilvánosságot gondolhatjuk, hiszen a böngészőnkön keresztül fognak meg minket folyamatosan és ellenőriznek. Tudjuk kutyából soha nem lesz szalonna, az ember nem más, mint egy oktalan állat.

„Az emberiség egész létezése és történelme alapjában véve merőben értelmetlen valami, nem értjük, mivégre van, csak annyit fogunk föl belőle, hogy lennie kell.
A köznép csupán az anyagi civilizációhoz képes fölérni az eszével. A pórra leginkább az jellemző, hogy a legnagyobb boldogságnak azt tartja, ha valakinek autója van.”
Lisszabon 1926 - Fernando Pessoa