Tölgyes László

Tölgyes László
Forrás: ITB

Az élet értelme

Újra itt a kánikula, ami a Balaton partján ugyan valahogy elviselhető, de a belvárosban a Pokolhoz hasonlatos. Kiszabadult végre a reptérről a nagy PRISM botrány sztárja Snowden is, és nem kis meglepetésre az orosz Facebook igazolta le rögvest játékosának. A közösségi média doyenje „Zuki bácsi”, pedig a TV-ből ismert reklámokkal fog idegesíteni minket.

Nem telhet uborkaszezonos nap pedig Google és microsoftos újdonságok nélkül sem úgy tűnik lassan. Hiába van augusztus eleje, minden it cég már a szeptemberi iskolakezdésre készülődik, az egykori római császárról elnevezett hónapban gyakorlatilag már nem igazán nyaralhat egy marketingmenedzser sem tudjuk. A Microsoft Surface nevezetű táblagépei eladatlanul porosodnak a raktárakban tudtuk meg, mert állítólag senkit sem érdekel ez a fajta deszka, de a cég egy huszárvágással ismét a figyelem központjába került. Van ugyanis egy olyan termékük, amely mára a kötelezően megvásárolandó számítástechnikai dolgok sorába került. Ez az irodai csomag, ami nélkül manapság már se egy diák, se egy médiamunkás sem lehet meg, nem beszélve a klasszikus újságírókról, ha élnek még ebből a fajtából példányok a magyar ugaron. Igaz, az annak idején ismert „mindenes csomag” mára már az új idők szelének megfelelően mobilosodott, sőt iOS operációs rendszerre el is volt már érhető a legújabb röghöz kötéses változata. Azt azért egyszerű paraszt ésszel is lehetett sejteni, hogy nemsokára a nép ópiumára, vagyis a zöld robotos platformra is ki fogják hozni ezt a változatot.

Íme a héten megérkezett végre, habár csupán alapvető szerkesztési funkciókat tartalmaz, hiszen nem fogunk doktori disszertációkat írni, vagy cikkeket a kánikulában az izzadtságszagú hatos villamoson vagy a metrókban sem. De korrektúrázni, azért lehet vele a tesztek szerint, illetve még bírósági beadványokat is, mert azoknak úgyis elég egyszeri nyelvezetűeknek kell lenni, hogy manapság egy bíró megérthesse őket. Tulajdonképpen ez a sikerszériának számító Office 365 portolása egy natív mobilos alkalmazás formájában. Sajnos kell viszont hozzá egy asztali verziós 365-ös felhasználó fiókkal is rendelkeznünk, ha használni akarjuk a kütyükön, ez vonatkozik a dokumentumok olvasására is sajnos szerencsétlenségünkre. Az offline üzemmód lehetősége viszont talán ezért nem keserít el annyira minket, mert maga az előfizetés (akár a havi, akár más verziót is választottunk) mellett nem kell komoly mobilnetes számlát hozzácsapnunk, ha egy balatonparti strandon vagyunk rákényszerítve a táblázatok vagy szövegek szerkesztésére a gyermekpásztorkodás közepette egész nap. Van 30 napos próbaváltozat is a digitális szegényeknek, ha szeretnének belekóstolni egy mobil platformos iroda okostelefonról való működtetésének örömeibe is. A legjobb az, hogy érdemes már most javasolni a kollégák bosszantására a szeptemberi első nagy staff meetingen a hatékonyság növelése végett ezt a megoldást cégünk felvirágoztatására a főnökünknek egy sms-ben.

Egyszerű ez is, mint a faék, csak a Word, Excel és PowerPoint került a felületre, nem is gondolhatta senki, hogy megkapja itt is majd a teljes MS palettát. A szerkesztési lehetőségek is ennek megfelelően elég szerények, csupán az alapvető formázási megoldások fértek bele, kommentálni azért szerencsére lehet és kiegészíteni a dokumentumainkat, még ujjainkkal is meg a virtuális billentyűzettel is bénázva. Mindez nagyon szép is lenne, csak az ördög mindig a részletekben rejlik, mint tudjuk, mert kézzelfogható lenne, hogy táblagépen szerkeszthetnénk szöveget vagy táblázatot manapság. De sajnos csak nagy képernyős mobilokon tehetjük meg ezt most a zöld robotos operációs rendszeren: deszkás verzió ugyanis nem készült még belőle, erre a redmondiak az Office Web Apps-ot javasolják (ugyanez a helyzet az almáséknál is szerencsére, örvendezhetünk). Nem érti senki, hogy akkor a Microsoft a kicsit meghízott és a tábláknál azért kisebb phabletekben bízott, melyek már nem igen eladhatóak a piacon vagy csak mellélőtt szokásosan Ballmer Pistivel? Habár üröm vegyült az örömbe, szerencsére a javításaink legalább nem vesznek el, ha megzavar minket a 9-es buszon egy ellenőr, mert szinkronizálva van a SkyDrive felhő alapú tárhelyével, és meg is oszthatjuk alkalmazottainkkal is az ukázokat rögvest, ha a ranglétra ilyen pozícióiban tevékenykedünk, hogy emberek sorsáról dönthetünk nap, mint nap. Van itt még egy említésre méltó „fícsör” is, a Resume Reading, vagyis ha elkezdtük olvasni a céges gépünkön az új arculati kézikönyv alapvetéseit, hogy kijavíthassuk, akkor a tömegközlekedés közben izzadva a mobilunkon ugyanott folytathatjuk az olvasását legalább. Bringán ugyanis nem lehet olvasni még sajnos Magyarország fővárosában, csak Szalkszentmártonban mobillal kerekezés közben, a körzeti megbízott ugyanis itt még nem ellenőriz, és büntet meg ezért minket.

Kicsit kínos az is, hogy mobilról nem lehet megrendelni a 365 szolgáltatást és aktiválni rögvest, mint az iOS esetén. Nyilván az androidos népek egy alsóbb it kasztba tartoznak, próbálják is megértetni ezt velünk ezzel az ukázzal, véleményezhetjük. Az is jelzi a kísérleti fázist, hogy még csak az amerikai nép tudja használni teljes értékűen a cuccot itt a nyár vége felé. Trükkökkel meg lehet oldani tudjuk, hogy ott éljünk zöld kártya nélkül virtuálisan (nézzük a hulu és a cbs agymosó műsorait a képernyőnkön), és hogy a Play Store-ból mi is használni tudjuk eme remek alkalmazást. De legkésőbb szeptember elejére 117 országban (vagyis hazánkban is) és magyarul is megjelenik az Office Mobile.


A július utolsó hetének viszont nem ez volt a legnagyobb durranása, hanem a Nagy Magyar digitális átállás közepette bevezetett Chromecast nevezetű Google kütyü. Okostévék ugyan hemzsegnek a magyar gagyi plázás boltokban, de a kutya sem veszi őket a kánikula, sem a nagy karácsonyi vásárlás idején. A magyar egy buta nép tudjuk, még Móricz Zsiga bácsi idejének remake-jének örvend a mostani hétköznapokban is ezerrel. A kereső cég nagy dobása az volt, ha nem cserélik ki a kedves felhasználók a tévéiket, akkor majd megtanítjuk arra, hogy egy kis cuccal kortárs médiaközponttá tudják azt varázsolni, ha kifizetnek 35 dollárt és behódolnak a PRISM botrány és a heti kuktás nagy leleplezés után is „nagyon hiteles” amerikai cégnek. Ugyan már eddig is próbálták ezt a területet becserkészni negatív sikerrel. Most úgy tűnik lehet, hogy elhozzák a Jackpotot végre. Olcsó és egyszerű az elképzelésük ugyanis (amerikai, mint a hamburger), mert a nép a sok színes kütyü megszerzése, vagy a nagy shoppingolások között ilyet kíván (érdemes csak a mezei táblagépek eladási listáját végigböngészni a sziesztánk alatt). Ha internetes tartalmat tolunk a család médiadobozára, akkor minden háztartásban, előbb vagy utóbb jogot nyerünk az engedéllyel felvértezett reklámzabáló jelenlétre. Mára a magyar háztartásokban is „a szomszéd tehene dögöljön meg előbb” elv alapján kötelező egy nagy képernyős TV legalább, hacsak nem zsír és müzliálló a konyhatévé is.

A Chromecast teljesen úgy néz ki, mint egy USB-kulcs, melyet HD kompatibilis eszközök meglepő módon HDMI csatakozójára kell rátolni. Ha létrejött a fizikai kontaktus, akkor bármilyen tartalmat rátolhatunk a lakásunkból, hiszen apunak és anyunak, meg a nagyfiúnak is van legalább egy Google által gyártott terméke, még hazánkban is. Tehát végre lesz internet a TV-ben, vagyis streamelhetjük kedvenc filmjeinket nappal a gyermekeknek, éjjel a felnőtt nézőknek táblagépről, pc-ről és minden mai kurrens operációs rendszerű kütyüről (a vevő szerepét végzi csupán a hardver technikailag). (Zárójelben jegyezzük meg, itt soha nem fordulhat elő majd az, ami a nyolcvanas évek magyar háztartásait jellemezte, hogy a VHS alapú videójátszóban felejtődött a pornókazetta a kedves gyermekek szexuális fejlődésének nagy örömére.) Mivel a Chromecast minden operációs rendszerrel kompatibilis, nem lesz probléma mindent becsicskáztatni az uralma alá rögvest. Egyetlen megkötés van, a netes tartalmakat csupán meglepő módon a Chrome nevezetű böngészőből érhetjük el eme olcsó megoldás alapján manapság még. Vagyis nem lesz okosabb a tévénk, csak átirányíthatjuk a meglévő online jelenlét által fogyasztható tartalmakat megjelenítő felületeinkre. A Google remekül oldotta meg a Digitális Átállást! Nálunk most a falvakban nyugdíjas csordák lázadoznak a hangyássá vált képernyők miatt a bulvármédia hírei szerint. A magyar vidék átka és a politikusok szemellenzős volta ez, nem pedig a Nemzeti Dohányboltok hiánya, ironizálhatnánk jogosan, mert a médiára még nekik is szükségük lenne az isten háta mögött is. Nem kukoricáztak a Google mérnökei, ők a TeCső és a Netflix videóit szeretnék még több embernek eladni ezzel a megoldással. Nagy kijelzőn is ugyanis mára élvezhetőek nem meglepő módon ezek a tartalomnak nevezett dolgok. Ami furcsa lehet sokaknak, akik az analóg tévézésen nőttek fel, az hogy a tábla, vagy a mobil mindenképpen kell a filmek nézéséhez, hiszen ez helyettesíti a fizikai távirányítót eme megoldásban a gyakorlatban. A nem a tévképernyőn megjelenő kezelőfelület a mai deszkás nemzedéket és a már kissé rosszul látó negyveneseket sem fogja annyira zavarni remélhetőleg majd. Persze még nem kell elalélni eme megoldástól, mert a torrentes videók nézegetésén kívül a nyaralónkban még nem sok mindenre alkalmas a remek megoldás: vagyis kínos képeink prezentálása önmagunkról a strandon, vagy kedvenc zenéink még így nem hallgathatóak vele. Tehát az állítólagos nagy vetélytárs az Apple TV még nem fog ettől a forradalmi megoldástól bedőlni, igaz az kicsit drágább 75 dollárral.

Okostévévé varázsolni mindent egy szép küldetés, de minden geek álma is megvalósult azért eme kis kütyüben. A pendrive neve, amivel majd minden internetes tartalmat a sok-sok upgrade után megnézhetünk H2G2-42 (apróbetűvel van felírva rá). Ha valaki nem olvasta volna (és most szégyellje el magát, ha még a filmet sem látta) ez a Galaxis útikalauz stopposoknak (Hitchhiker's Guide to the Galaxy a gyengébbeknek) című kultuszregény anagrammája. A világ értelme meg Douglas Adams szerint is a 42, aki ezt kitalálta. De hogy a Monty Pythonon felnőtt Google mérnökök poénjai itt még ne érjenek véget, van egy másik elrejtett cucc, a Chromecast töltőjén (sajnos a nem okos TV-k nem támogatják az USB-s tápellátást:() Itt az MST3K rejtélyes feliratot találjuk, ami egy gagyi amerikai sorozat, a Mystery Science Theater 3000 rövidítése. Egy robotos, gonosz idegenes a tucatsorozatok közül, ami a leghumorosabb volt annak idején a mindenható szabadság földjén az átkos nyolcvanas években (filmet kellett ugyanis nézni a sorozatban, majdnem úgy, mint a Mechanikus Narancsban a szereplőknek). Nekem lassan viszont eme kánikulában úgy tűnik az életnek még sincs értelme.:( De vannak magyarázatok arra, hogy ha lenne miért is lett 42 ez:

„A válasz nagyon egyszerű. Ez egy poén volt. Kellett egy szám, egy közönséges, nem túl nagy szám, és én választottam egyet. Bináris számrendszer, 13-as számrendszer, tibeti szerzetesek... mind teljesen lehetetlen ötletek. Ültem az asztalomnál, bámultam ki a kertbe és arra gondoltam, „a 42 jó lesz”, és legépeltem. Történet vége. ”
–-----------------------------------------------------------------------------
„Mit kapsz, ha megszorzod a hatot kilenccel?
Hatszor kilenc. Negyvenkettő.
Ennyi. Ennyi az egész.
Mindig is tudtam, hogy valami alapvető gond van a világban.”


Douglas Adams