Tölgyes László

Tölgyes László
Forrás: ITB

Alkímiai menyegző

Itt a vénasszonyok nyara, ami tudjuk nem tart majd sokáig soha. Megkezdődött az Új Rend Iskolája is végre, nem zavarnak a fecsegő gyermekek. Jön a KiteKat (a gyerek kedvenc csokija), avagy az új Android operációs rendszer. A Nokiát is megvette a Microsoft még Ballmer Pufi menesztése előtt. Mellesleg a Yahoo bemutatta végre az új logóját is.

Már rég nem volt titok, hogy a Nokia és a Microsoft házassága csak egy megafúzióval zárulhat, hiszen egyik cégnek sem megy már annyira, mint a fénykorában (vagy nem is fog már soha). Mintha egy Shakespeare drámában lennénk, a Nagy Nevettető Steve távozásának a bejelentése után közölték ezt az amúgy már állítólag a nyár elején levajazott hírt. Ha pedig belegondolunk mennyire döcögősre sikeredett az eddigi együttműködés a két cég között, most valószínűleg rosszkedvünk tele fog következni a forgatókönyv szerint. Vagyis fejek hullanak és karóba húznak néhány korifeust végre, aki eltöketlenkedte ezt az amúgy elég egyszerű üzletet. Mindenesetre most 7,3 milliárdért megszületett a Nagy Frigy, ami állítólag majd sarkaiból fogja kifordítani az it világot (ha az túléli ezt a felvásárlást). Persze sokan nem értenek ezzel egyet, hiszen a Lumiák annyira nem lettek népszerűek, gyakorlatilag a céges kommunikációk is mintha egymás ellen folytak volna az elmúlt évben. Az is érdekes probléma lesz, hogy a Bing és a Nokia térképe közül melyik marad majd életben a jövőben. Hogy még izgalmasabb legyen a dolog, még titkos kód is volt a cégfúzióra mindkét multinál (házinyúlra nem lövünk), „Project Gold Medal” és „Nurmi” néven lehetett csak hívni ezt az alkímiai esküvőt a belső berkekben a menedzsereknek.

Leegyszerűsítve a laikusok számára a dolgot, a redmondi mohó és döglődő óriás a finn gumigyártó mobil és okostelefonos üzletágát vette meg csupán, tehát ha bringára akarunk téligumit venni, még lesz Nokiás és nem kell égnünk a romkocsmákban a Microsoft féle gagyi márka miatt, ami a Windows 8-at használó hipsztereket eddig megvetett vendégekké tette ott. Hogy egy nagy bekebelezésről van szó, arról tanúskodik, hogy a szabadalmakat is 10 évre vették bérbe, a navigációs alkalmazásért főleg. Hiszen ennek használatáért a finnek nem kérhetnek licenc díjat a következő 4 évben soha már. Egy ilyen szőröstül és bőröstül való felvásárlás után joggal tehetjük fel azt a kérdést, mit fog érni maga a Nokia brand? Sokakat kevéssé fog érdekelni ez, de ez szerencsére megmaradt a nyelvrokonainknál még állítólag (de mit fognak kezdeni vele majd?). Igaz érdekes tény az, hogy a régi S sorozat telefonjait is elorozták véglegesen. Mit is jelent ez? Ha majd egy Media Marktba tévedünk botor módon és hülyén, hogy vegyünk egy mobilt, nem láthatunk többé ilyen oprendszert használó telefonokat már soha. Majd 2015 után jöhetnek a nyugger mobilok Nokia néven, de a jövendő okostelefonjainak már soha az életben nem lesz a neve ez. (Van egy zavaros kitétel is a szerződésben, hogy 2 év múlva majd lehet ezen lazítani, de addig belehal az északi cég ebbe a fúzióba valószínűleg).

Na de mi történt valójában? Egyre egyszerűbb lett a mobilos piac felosztása, hiszen anno a Google felvásárolta a Motorola Mobility-t, most a Microsoft a Nokiát, tehát szorul a hurok az Almásék nyaka körül egyre. Nem kell szabadkőművesnek lenni, hogy valamiféle összeesküvés elméletet vagy konteót sejthessünk a nagy tranzakció mögött. A szabadalmak bérlésének ténye is elég érdekes tény lehet, ami erre utalhat a kicsit az üzleti jogokban jártas olvasóknak. Lefordítva viszont a pórnép számára a dolgot elég érdekes lesz a helyzet az év utolsó felében.

Gumigyártó szakadt rokonaink  eddig főleg a fejlődő országokban tolták a nép arcába az olcsó, de működő mobiljaikat. Ki a fene lesz majd vevő a Microsoft-féle Lumiára Zambiában és Csádban, vagy Dél-Amerikában és Mongóliában? A „feature phone” volt a világ legnagyobb businesse, a prosztóknak a mobil még mindig beszélgetésre és nem TeCső videók nézésére szolgál ugyanis ott. Ezt a piacot nagy ívben leszarni onnan a messzi Amerikából pedig roppant nagy hiba lenne még a távozó Ballmer Pistának, a Királynak is, mert keresztre feszítenék joggal (meg is érdemelné ezt már régen). Amúgy is lassan egy új népvándorlásként jönnek ezek a népek ide be a gazdag Európába és Amerikába is (csak közben belefulladnak a gagyi térképek miatt a tengerekbe). Szóval van mit még tanulniuk ezen a piacon és a társadalmi szerepvállalást is meg kell majd ismerniük előbb vagy utóbb az alapító atyák ivadékainak, ha nem szeretnék, hogy a gagyi kínai klón mobilokon tolják a pigmeusok a kommunikációt a bevált és jó Nokiák helyett. Mint a Római Birodalomban, a barbárok előbb vagy utóbb, de bejönnek a határainkon és elveszik feleségül az urak lányait és meghódítják őket, aztán beledöglenek ebbe.

Amúgy is elég kínos ez a finneknek. Ez a cég a Nagy Északi Nemzet Jelképe volt, aki még a SZU-t is megállította. Most meg egy amerikai firma megveszi őket kilóra és finoman szólva is hülyének nézi őket? Képzeljük el, majd Helsinkiben a Nagy Honvédő Háború hősét, amikor a Microsoft márkájú gagyi telefonnal kénytelen beszélgetni a rokonaival (káromkodik egy cifrát de nagyot ízes finn dialektusban). Stephen Elop szerepe is részben bebizonyosodott, hiszen ő készítette elő a Nagy Bekebelezést, mint a Microsoft titkos ügynöke vagy trójai falova? Most mindenki arra kíváncsi vajon kap-e, és milyen jutalomfalatot, persze most megy a nagy szerecsenmosdatás erről, hiszen operációs rendszeréről ismerszik meg egy cég valódi kommunikációja igazán.

Nézzük meg a lehetséges forgatókönyveket! A Harmadik Hely megszerzése gyakorlatilag nem jelent semmit ugyanis, a Windows Phone egy vicc, ha komolyan kipróbáltuk valamikor életünkben. Mindenki androidos mobilt tol ma (1-2 évig használjuk és megy a szemétbe mindenkinél), és a felső beképzelt almás kisebbség is jól elvan, mert amidőn a nép is kap ilyen iOS7-es cuccot, már nem lesznek annyira hipszterek és függetlenek. Arisztokratákra mindig szükség van, mint a herékre is a hangyabolyban. Nem beszélve a sok-sok kedves finn munkatársról, akit megörököltek akaratlanul is, velük is kell majd valamit kezdeni ott a messzi és hideg Európában, hogy ne lázadozzanak, mert elvesztették a munkahelyüket. A részvényesek csordája sem elégedett még tudjuk, hiszen rögvest csökkent az akvizíció után a redmondiak cégének a piaci értéke, olyan 14 milliárddal csupán. A finn gumisok viszont felértékelődtek azonnal, emlékszik még valaki a Tőzsdecápák című filmre?:) Úgy tűnik az a hal, akit kihalásztak, ezzel a businessel csak nyert a dolgon. Most rögvest, még egyelőre, vagy sem, vagy soha? Majd az idő megmondja remélhetőleg, ha ez a fogalom az it világban létezik még.

Persze miközben már leírnánk a kedves Nokiát, azért ezek ott fent a messzi északon elég szépen fejlesztenek is, komótosan lassan és mindenkitől tanulva (a hideg az agyat fejleszti ugyanis főleg). Egy kicsit magyarul bénán hangzó név alatt: „Here Auto” fejlesztenek autós navigációt, vagyis a térképüket próbálják adaptálni végre a való világra. Ha valaki Nokián nőtt fel, ez az Ovi Maps utódja, és most rátolták a manapság divatos felhő alapú netes cuccot is hogy kicsit kipofozzák. Sajnos viszont ez azzal jár, hogy szinte mindig a internetre kényszerülünk a használata közben, vagyis a központi felhőbe kell becsatlakoznunk, de lesz minden ami az utazás során számba jöhet: útvonaltervezés, utcaszintű képek, hogy a nagyit felismerjük a tanyáján, parkolási lehetőségek, és tankolási lehetőségek (ezek fogyatkoztak meg durván a magyar autópályákról). Mindez, hogy hogyan is működik a jövő héten Frankfurtban fog kiderülni a Motor Shown.

Pedig mennyire nagyra törő volt 1865-ben Frederik Idestam ötlete Tamperében. Papírt akart gyártani eredetileg, vagyis malmokat épített hozzá okosan, ami bejött üzletileg. Aztán jött a kaucsuk és a többi már történelem, a gumi lett a profitot termelő üzletág, ami egyenesen vezetett a Finn Kábel Művek megalapításához (a kedves HÉV tolvajok se a műanyagot, hanem a bennük rejlő fémet lopják hetente, de ha nem lenne gumi nem járna a HÉV sem). Ami érdekes lehet a mostani történetből, hogy az első világháború után is volt egy nagy csőd a Nokia életében, mint ma, de a gumicsizmagyártásból (a Nokia Cipő egy legenda még ma is finn nyugdíjas klubokban), kerékpárgumi és televíziók készítéséből a semmiből tolták újra az élre a céget. Szóval nem kell a halfaló rokonainkat sajnálni, még Steve Ballmeren és csatlósain is kifognak majd. A Microsoftnak ugyanis nincs semmilyen terve sem. Másolták eddig őket az operációs rendszerük miatt, most ők kényszerültek erre szerencsétlenségükre. A mobilkommunikációt pedig majd a harmadik világ fogja eldönteni, ezt már a mentorok is tudják a magyar cégeknél, nem az okoskodó multik fogják a Prima Materia-t. Amit a nép akar az lesz előbb vagy utóbb, feltüremkednek gennyes gócok ebben az üzleti szférában, de hamarosan ki is fakadnak. A világ előbb vagy utóbb, de megszabadul a felesleges it szennytől.

„Írtam, mit is tehetnék? A költő ír, a macska
miákol és az eb vonít s a kis halacska
ikrát ürít kacéran. Mindent megírok én,
akár neked, hogy fönn is tudd hogy' élek én,
mikor a robbanó és beomló házsorok
között a véreres hold fénye támolyog
és feltüremlenek mind, rémülten a terek,
a lélekzet megáll, az ég is émelyeg
s a gépek egyre jönnek, eltünnek s ujra mint
a hörgő őrület lecsapnak újra mind!
Írok, mit is tehetnék. S egy vers milyen veszélyes,
ha tudnád, egy sor is mily kényes és szeszélyes,
mert bátorság ez is, lásd, a költő ír, a macska
miákol és az eb vonít s a kis halacska -
s a többi... És te mit tudsz? Semmit! csak hallgatod
a gépet s zúg füled, hogy most nem hallhatod;
ne is tagadd, barátod! és összenőtt veled.
Miről gondolkodol, míg szállsz fejünk felett?”

Radnóti Miklós: Második ecloga
1941. április 27.