Sziebig Andrea

Andrea.jpg
Forrás: ITB

„Hibrid” kommunikáció

Pár hete, ahogy megérkeztünk nyaralásunk tetthelyére, még azzal a lendülettel kiposztoltam a Facebookon: Hurrá, nyaralunk! Ebbéli örömömet többen kedvesen belájkolták, s örömködésemet észlelve azt gondolhatták, egy időre csak kivonom magam a forgalomból.


 

 

Hát nem! Aki jól ismer, annak ilyen gondolat meg sem fordul a fejében. Én akkor vagyok „nyugodt”, ha tudom, otthon rendben mennek a dolgok, s ehhez a digitális póráz megfelelő eszköznek bizonyul ilyenkor is. Ahogy láttam, a körülöttem levő mindenféle emberek jó része is hasonlóképpen működött. Hónuk alatt tablettal, kezükben mobillal érkeztek. Az hagyján, hogy érkeztek, de szoros szimbiózisban is maradtak velük! Érdemben csak akkor váltak meg ezektől a kütyüktől, amikor fürödni mentek vagy elalukáltak a napon vagy árnyékban. De hogy még étkezés közben is rá-rápillantottak a tabletjükre, azon erős net- és kütyüfüggő létemre még én is megütköztem.

Persze voltak náluk sokkal „fegyelmezettebb” emberek is körülöttem, ők „csak” reggel meg este bújtak bele a laptopjukba, mert láthatóan ők akkor dolgoztak 20–30 percet, aztán aznapra eleresztették a digitális pórázt, s képesek voltak nyaralni is. Azt hiszem, ezt a fajta hozzáállást a család is könnyebben tolerálja…

Azt is érdekes látni, hogy a legtöbb családban már mindenkinek a kezében van egy digitális eszköz – nem a mobilra gondolok. Az már magától értetődő. Elég durva és elgondolkodtató látvány, amikor egy ötfős család három tabletet és két laptopot vesz elő a táskákból. Mondjuk, mi ketten is két tabletet és egy laptopot vittünk… Meg egy halom újságot, és néhány könyvet is. Azért nagy örömmel töltött el az is, hogy mások is beleolvastak nyomtatott kiadványokba, és még könyvet is a kezükbe vettek. De tagadhatatlan volt a digitális túlsúly, a képernyőn villódzó Facebook-oldalak látványa.

Azt hiszem, ebben a „hibrid” világban jól érzem magam. Láthatóan nem csak én! Készülve az Inside ITB 2013 rendezvényre, előre jelzem, hogy ott jelentjük majd be hibrid kommunikációs szolgáltatásunkat.