Sziebig Andrea

Andrea.jpg
Forrás: ITB

Hát most meg megy!

Nyomát sem érzem a szokásos lassú évindításnak. Az üzlet beindult. It-telco fronton és médiában egyaránt. Hogy ezt csak én gondolom így, vagy ez a valóság, azt ki-ki döntse el saját maga!


 

Az ITB számára ugyebár mind az it-telco, mind a médiapiac egyformán fontos. Nem függetleníthetjük magunkat a médiatrendektől, és mivel elsősorban az ict-piacon mozgunk, így az ottaniaktól sem. Így hát nem meglepő, hogy nem egyszer kérdezik, hol összevont szemöldökkel, hol őszinte kíváncsisággal: „Mennyire hat ránk, ha az informatikának megy vagy nem megy?” Ilyenkor azt szoktam válaszolni, hogy a mi üzletünknek az jó, ha nagyon jól, vagy ha nagyon rosszul megy az informatikának. Mert mindkét esetben kommunikálnia kell. Nekünk a „business as usual” állapot a legrosszabb. Nos, ez utóbbi azért nem annyira volt jellemző az elmúlt években…

Hát az idén jól megy az informatikának. Nyitva tartom szemem-fülem, hogy vajon a 2014-es ict-év milyen lesz. Eddig még csak azt hallottam–olvastam, hogy 2014 sokkal jobbnak tűnik a 2013-as évnél! Egy kicsit annyiban meglepő, hogy a (világ)gazdaság azért nem annyira szárnyal, meg választási év is van. Mintha ez utóbbi nem nagyon izgatná az embereket üzleti eredmény szempontjából. Valahogy tudomásul vette mindenki, hogy az üzletnek kevesebb kormányzati bevétellel is mennie kell.

Az biztos, hogy ilyen évindítást még nem éltem át, akármennyire is kutatok médiás múltamban. Az ügyfeleink nyitottak, a terveiket meg tudjuk beszélni, és hát van miből választatnunk, ha a legjobb megoldást keressük.

Más a szemlélet is a piacon. Az elmúlt években előbukkanó cégek vezetői már más mentalitással jönnek kommunikációs stratégiáról beszélgetni. Ők a válság folyamán keményen megküzdöttek a pozícióikért, és aki ezekben a vérzivataros időben piacot szerzett magának, az persze tudja mit kell ott tennie. Ők már nem pénzköltésnek, hanem céljaik eléréséhez szükséges alapfeltételnek tekintik a kommunikációs költségeket. A hazai viszonyok szerint egy emberként döntenek a keretekről is, ami meggyorsítja a folyamatot. Az is nagy elismerés, hogy nemzetközi partnereink ott folytatják velünk, ahol abbahagyták 2013-ban. Ezt a fajta bizalmat több évtized után sem lehet megunni.

Hol is végez majd a jó évek skáláján 2014? Ezt még nem tudnám pontosan megmondani. Azt viszont már lehet látni, hogy a válság utolsó hatásai is elültek, és valóban olyan szakmai munkát lehet végezni, amelyre egyre jellemzőbb a nyertes-nyertes szituáció.