Sarlós Gábor

Sarlós Gábor3
Forrás: ITB

Digitális szakadék

Sokszor esik szó arról, hogy vajon az internethez, a mobil technológiához és a számítógéphez való hozzáférés csökkenti vagy épp növeli a digitális szakadékot.

Számos kutatás bizonyítja, hogy az e- és i-vérkeringésbe bekapcsolódva munkát lehet találni, tanulni lehet, olcsóbban lehet vásárolni, sőt még a társadalmi elzártság is csökken. A történet másik oldala is igaz, miszerint a digitális elzártság végképp a leszakadást, a kirekesztődést eredményezi, a virtuális világ hiánya a mindennapokat is sújtja. Nemcsak Magyarországon, hanem szerte a világban egymás mellett él a valós és virtuális, a 19. és a 21. század, malter és a bit.

Mindez annak kapcsán jutott eszembe, hogy alig pár nap eltéréssel két, egymásnak gyökeresen ellentmondó érdekes történetet hallottam. Az elsőt egy kedves ismerősöm fiától, aki az egyik jónevű magyarországi autógyár összeszerelő üzemében dolgozik. Ahogy meséli, az amúgy tervezőasztalon megálmodott és pontos instrukciókkal ellátott autó karosszéria elemeinek összeállítása és helyreigazítása legtöbbször csak nagyon komoly fizikai erővel lehetséges. “Ha nem csimpaszkodnánk rá, rángatnánk jobbra-balra vagy a megfelelő ponton nem rúgnánk bele, az életben be nem lehetne csukni azt az ajtót” - mondja. A dolognak híre ment, de még a külföldről érkezett termelési vezető sem tudta bebizonyítani, hogy ezt másképp meg lehetne csinálni. A dolog működik, a vevő elégedett, az autó megszolgálja az árát.

Miközben a precíziós módon tervezett autó megépítése kevésbé precíziós módon zajlik, addig a minap olyan számítástechnikai fejlesztés jelent meg, amely képes többek között egy gyártósoron dolgozó munkások mozdulatainak pontos rögzítésére és elemzésére. A rendszer rögzíti, ha valakinek nem áll rendelkezésére a szükséges anyag vagy eszköz és emiatt feleslegesen kell rendszeresen elmennie, vagy épp másképp végzi a szükséges munkafázist, mint ahogy a tervezők ezt képzelték. Mindez a gyártási folyamat optimalizálását, az ergonómia fokozott figyelembevételét vagy épp egy új termék gyártásának az elindítását könnyíti meg.

Látszólag ellentmondás van a két történet között, de valójában a két módszer békésen megél egymás mellett. Mindig is szükség lesz arra, hogy a számítástechnika és a gyártástechnológia alkalmazásával még pontosabb tervek és folyamatok szülessenek, de emellett egy-egy jól irányzott rúgás örökre fontos maradhat.