Kerekes Pál

Kerekes Pál
Forrás: Kerekes pal

Magyar kalózkönyvek világszerte

Hol van az már, hogy a vevők egyesével vásárolnak könyvet, hanglemezt, filmet? Már csak a nagypapák emlékeznek ilyesmire! A fiatalabb generációk tartalomcsomagokat bérelnek – állítja Joanna Cabot  e-book szakújságíró. Nem megveszik a művet, hanem bevásárolják magukat egy adatbázisba, és onnan csipegetik le a számukra adott pillanatban érdekes kínálatot. A példakép a Netflix (filmletöltés), a Spotify (zeneletöltés).

A könyves megoldáson is többen dolgoznak. Kiadón belül ez már megvalósult, a Kindle Prime szolgáltatás közismert és kedvelt: éppen a napokban kezdték meg a szolgáltatáshoz kapcsolódó tablet, a Kindle Fire árusítását Európában, így Magyarországon is. Évi száz dollárért tv-sorozatokat, könyveket, zenéket kaphat le az érdeklődő a tartalom-tárból. Könyves kollekcióra két ismertebb portál nyújt elérést: a Scribd és az Oyster. Mindkettő havi 10 dollár alatt szolgáltatja a könyvgyűjteményét. Jelenleg csak az USA-ban a szerzői jogok miatt, de dolgoznak a globális terjeszkedésen, mint a sajtóhírek sejtetni engedik.

A Scribd azonban nemcsak fizetős könyveket kínál, hanem ingyenes állományokat is. Ez elérhető a világ bármely pontjáról. Mint a self-publishing, úgy működik a rendszer: bárki feltöltheti könyveit a virtuális könyvtárba. Ezt követően a rendszer szolgáltatja a művet, több formátumban, eszköz-függetlenül. Kísérletet tettem: feltöltöttem az egyik írásomat a Könyvkonnektorról. Egyszerűen, problémák nélkül Word-ből fejtettem rá a szöveget a felkínált felületre. És valóban fent is volt az anyag, bekerült az adatbázisba. Ez is egy publikációs felület – maradt meg bennem.

Most, hetek múltán visszatértem az oldalra. Mellbevágó a fő hirdetés: Miért vegyél egy könyvet Karácsonyra ajándékként? Vehetsz milliót is szeretteidnek, és még olcsóbb is! Azaz okos ajándék lehet több havi, akár éves előfizetés vásárlása, egy adott könyv helyett. Ezt követően bekopogtam a keresőbe a nevem: elsőként – nyilván a legkeresettebb címek jönnek fel először – rögtön a Pál utcai fiúk kínálkozott. Majd az 1984. Magyarul természetesen. A Molnár Ferenc mű még biztos jogvédett, és nagyon népszerű olvasnivaló: mit keres itt az ingyenes állományban? A könyvnél jelzik, hogy ki töltötte fel a nyomtatottból készült digitális verziót. Tehát nemcsak szerzők pakolnak fel saját műveket – mint az logikus és kreatív - hanem olvasó személyek is mások írásait? A rendszer – úgy tűnik – ezt megengedi.

Nem kutakodtam tovább, más kurrens könyvek is bizton fellelhetők.

Könyvtár ez valóban? Előfizetéses? Az amerikaiaknak az, nekünk egy illegális, kulturális kalózsziget?

Külön aranyos, hogy több változatban van fent a Pál utcai fiúk. Igaz, több verzióból lecsapták a szerző nevét, illetve kissé angolosan szerepel a cím: Pal Utcai Fiuk. De megnyitás után a szöveg jó PDF-ben jön fel. A Sorstalanság is olvasható szabadon, hogy még élő szerzőt is szóba hozzunk.

Linkek és további részletek: www.konyvkonnektor.hu