Kerekes Pál

Kerekes Pál
Forrás: Kerekes pal

Ingyen e-könyv: vízió vagy valóság?

Michael Hart, a legenda szerint az első e-könyv kreátora, érdekes és szimpatikus személyiség. Ez a nagy mester, csöndes kultúrember – aki talán az egyetlen, aki nem gazdagodott meg az internet nagy feltalálói között – már a múlt század hetvenes éveiben azt gondolta: az e-könyvnek nem lehet más célja, mint az, hogy mindenki saját maga rendelkezhessen otthon szinte az egész világirodalommal.

Michael Hart víziója  gyakorlatilag meg is valósult. Megalkotta a pc (personal computer) mintájára a pl (personal library) fogalmát. Sokszor idézett kijelentése volt: „A tanulás önmaga jutalma. Nem tudnék ennél többet mondani.”

Kézzelfoghatóbb axiómája azonban a következő: „Két dolog van a világon, ami tényleg ingyenes és kimeríthetetlenül rendelkezésre áll: a levegő, amit beszívunk és a Gutenberg-projekt könyvei.”

Igaz-e ez az állítás?

Igazabb, mint valaha. Könyvek százezrei érhetők el, köztük magyar nyelven is gazdag gyűjteményekkel. Csak felsorolásszerűen tekintsük át, honnan lehet legálisan e-olvasnivalóhoz jutni. Az eszköz lehet bármilyen digitális gépezet: asztali pc, laptop, táblagép, telefon, és természetesen ekönyv-olvasó (e-book reader) is.

Nemzetközi projektek:

Gutenberg Project: www.gutenberg.org

Europeana: www.europeana.eu

World Digital Library: www.wdl.org

Hazai gyűjtemények:

Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK): www.mek.oszk.hu

Digitális Irodalmi Akadémia (DIA): www.dia.hu

Könyvtári kezdeményezések, magángyűjtemények, egyetemi szövegtárak

Könyvforgalmazók ingyenes kínálata

A nyomtatott könyv kereskedelmétől eltérően az ebook-forgalmazásban kialakult az a gyakorlat, hogy az árusítóhelyeken, tehát a kereskedelmi portálon a vásárolható könyvek mellett ingyenes kínálatot is nyújtanak. Ez tekintélyes nagyságrendű is lehet a magyar és a globális forgalmazóknál egyaránt. A legtöbb könyvkereskedő portálon külön is lehet keresni a „free”, azaz ingyenes művekre. Többnyire a feltétel azonban a regisztráció, de az természetesen szintén ingyenes.

Nagy online tartalom-áruházak ingyenes kínálata

A tartalomplázák is nagy szélességben nyújtanak szabad hozzáférésű könyvkészleteket. Itt is bőséges magyar választék áll rendelkezésre. Néhány közülük:

Apple iTunes

Google Play

Amazon

Magyar: Multimédiaplaza, Book and Walk, e-könyv Magyarország

Könyv-keletkeztetési portálok választéka

Új könyves jelenség a self-publishing, a szerzői könyvmenedzselés. Ebben a könyvhorizontban az író többnyire nem anyagi okokból teszi közzé a művét, inkább a téma fontossága, a stílus, illetve az alkotói kedvtelés áll a középpontban. Ennek megfelelően a művek ingyenesen elérhetők. Magyar nyelvű anyag itt is rendelkezésre áll. Legismertebb:

Smashwords: www.smashwords.com

Lulu: www.lulu.com

Könyvcsatornák „free” állománya

Könyvelőfizetési vállalkozások is felveszik és kínálják az ingyenes könyveket. Itt is általában van néhány hónapnyi ingyenes teszt lehetőség, ez alatt kipróbálható a magyar készlet.

Oyster: www.oysterbooks.com

Scribd: www.scribd.com

Michael Hart, az első e-könyv alkotójának kulturális víziója

„Gutenberg előtt az átlagember hány könyvet birtokolt? A szám: 0

A Gutenberg Project előtt az átlagembernek hány könyvtára volt? A szám: 0

Gutenberg előtt egy könyv értéke megfelelt körülbelül egy közepes földbirtok árának.

A Gutenberg Project előtt egy könyvtár állományának értéke megfelelt egy átlagos birtok árának.

1970-ben megalkottuk a personal computert, a pc-t. A nyolcvanas évekre miért ne teremtsük meg a personal library-t, a pl-t?”