Kerekes Pál

Kerekes Pál
Forrás: Kerekes pal

Google Play: könyvben semmi új

Bejárta a hír a magyar számítástechnikai és könyv-szakmai portálokat: néhány napja Magyarországról is elérhető a Google Play könyves szekciója. Itthonról is rálátni tehát a világ nagy szövegtengerére. Egyebet sem kell tenni, mint kivetni hálónkat, halászgathatunk bolygónk könyv-terméséből. Ennyire egyszerű lenne? Nem teljesen. A Google-nak – ellentétben sok mással – nem igazán volt szerencséje a könyvekkel. Most nagyobb esélyei vannak a Play-jel?

Az előzményekről annyit: a Google mindig is szeretett volna a könyvhasználat szokásrendszerébe is betörni. Éppen úgy, ahogy átalakította a térképgyakorlatot, vagy az internetes keresés műveleteit. De valahogy nem találták meg a Google-nál, hogy mi is lehetne az a pont, amelyen keresztül kiemelhetnék megszokott kerékvágásából ezt az évszázados kulturális rendszert. A nagy Google digitalizálási projekt, amelynek egyenesen kimondott célja az volt, hogy a világ teljes nyomtatott könyvtermését e-platformra alakítják, a bírósági tárgyalótermekben végződött a vitatott szerzői jogi kérdések miatt. Függetlenül attól, hogy magukat a könyvtárakat, ahol a művek rendelkezésre álltak, szintén nem mindenütt tudták a projekt mellé állítani. Magyarországon sem sikerült együttműködést kialakítani. A Google könyvtárba így nem a hazai gyűjteményekből szkennelték be a köteteket, hanem nagy amerikai bibliotékákból. Jókain, Vörösmartyn újvilági metropoliszok könyvtárainak tulajdonbélyegzője díszelgett, ahogy rákattintott az olvasó a kedvelt írásműre. De a lényeg nem ez. A probléma a Google szempontjából abban állt, hogy a világ olvasói közvéleményét nem sikerült megnyernie. Ezzel szemben óriási sikert értek el az új könyves vállalkozások, a két legszembetűnőbb példa: az Amazon és az iTunes könyvesboltja. Az iTunes ráadásul széles magyar nyelvű kínálatot is nyújt, elfogadható áron.

A helyzet az tehát jelenleg, hogy az erős világmárkák (Amazon, Apple, Kobo, Barnes & Noble) uralják a piacot, kiegészítve az országonként változó ütőképességű nemzeti, helyi könyves vállalkozásokkal. Mi újat tud hozni a Google Play ebbe a stabilnak, nem megbonthatónak tűnő könyves rendszerbe? Miért érdemes beszállni a versenybe egy olyan piacon, ahol a profitabilitás természetesen nem mérhető sok más, tipikus e-bizniszhez, ráadásul lefedettnek tekinthető a teljes üzleti spektrum?

Az első, amit le kell szögeznünk: a Google Play nem könyvterjesztői, könyvkereskedelmi portál elsősorban. Hanem könyv-használói alkalmazás. A hangsúly nem döntően a vásárláson van, hanem azon, hogy saját virtuális könyvtárat építhet fel az olvasó, és a gyűjtemény darabjait a platformok és eszközök széles választékán olvashatja. Függetlenül a helytől, kütyütől. Mondhatnánk, az Amazon is nyújtja ezt, a felhőbe oda is fel lehet nyomni a tartalmat, majd kedvünkre töltögethetjük le bármilyen eszközre, ha regisztrált Amazon ügyfelek vagyunk, és feltettük a választott eszközre – tablet, telefon, PC, notebook – a megfelelő applikációt. Mégis, a Google más. Nagy húzás, ha feljön a Google Books menü, akkor nem könyvreklámok villódzó tömegét látom, nem számomra perszonalizált könyvajánlatok bukkannak elő a webes forgatagból, hanem egy végtelenül egyszerű oldal szerénykedik a monitoron. Rajta csak két szavacska, az első még kivastagítva, külön is árnyékolva: Könyvem, Könyveim. Ez jó start.

Nézzünk egy példát a Google Books működésére. Az ember szereti a humoros dolgokat, ezért jó, ha kéznél vannak minden eshetőségre könnyen olvasható, szórakoztató szövegek. Ennek megfelelően A nevető Magyarország (anekdota gyűjtemény) két kötetét a számítógépemről (előzetesen jogszerűen tettem a fájlok közé) egyszerűen a „Feltöltések” fül használatával betettem a Google rendszerbe. Majd kipróbáltam: valóban az iPadről (persze az ingyenes alkalmazás applikálása után) is elérhetővé vált a mű. Az pedig mindig a táskámban lapul. Buszon, villamoson, hivatalban várakozás közben kéznél lesznek a gunyoros történetek.

Meglepő egyébként, hogy még az évekkel ezelőtti olvasásaim a Google akkori aktuális verziójából, a Könyveim rovatban most láthatók és ismét olvashatók. A Google nem felejt… Ingyenes kiadványokról van szó, és úgy látom, csak online olvasgató szoftveren keresztül érhetők el a művek. Újra lesz hát olvasója a „Magyar orvosok és természetvizsgálók vándorgyűlésének történeti vázlata és munkálatai” 1868-as kiadásának… (Egy kis rokoni szál van a szerzők irányában és ezért lapozgattam. Egy amerikai bibliotéka állományából szkennelték be.)

A legfontosabb, hogy a Google könyvtár itt van, lehet ismerkedni vele, nézegetni, szemlézgetni. A magyar kínálatot felkészülten érdemes várni…