Baracskai Zoltán

Baracskai Zoltán
Forrás: Baracskai Zoltán

Nekirugaszkodás

„- Van egy kis hurkám meg egy üveg borom. Nem segítene elfogyasztani? - Gondoltam, akkor nem kell főznöm, s elfogadtam a meghívást.”(Albert Camus: Közöny)

A napokban egy kézikönyvet kéne írnom, de inkább egy pamflet jön ki belőlem. Lépten-nyomon azt látom, hogy „start-up”. Pestiesen szólva: a csapból is ez folyik. Nem erről szól a kézikönyv, de bele kívánkozik ez is. Próbálom megfejteni, hogy ki és minek rugaszkodik neki. Nem jutottam messzire. Valahol ott tartok, hogy: rugaszkodjunk neki egy kis hurkának és bornak. Bele-bele kukkantok a műfaj világirodalmába. A bőség zavara - nagyjából 127 000 000 találat. Keresgetem a gurut. „Ahogy máshol is, az üzleti életben az új mozgalmaknak szükségük van egy gurura, egy prófétára, aki világgá kürtöli az új módszerről szóló meséket és csodálatos erejének hírét; a guruk ötleteket rántanak elő bűvészkalapjukból, és azokat rendszerbe helyezik. A guruk nélküli üzleti mozgalmak nem jutnak messzire.” (Davenport, Prusak, 2006:77) Rájövök, hogy felesleges keresni a műfaj lényegét, hiszen mindenki csak a fontos dolgokról ír vagy rajzol. Kétségtelen, hogy fontos tudni: ki fog meghívni hurkára és borra, de talán a műfaj eszenciája (lényege) is segíthetne a kézikönyvírásnak.

A megújulási hangulat életre keltéséhez és folyamatos fenntartásához fontos, hogy legyen egy mecénás. De mi az esszenciája a megújulásnak? Tényleg meg kíván újulni valaki, vagy csak jól jön egy kis hurka és bor. „Én még nem vagyok kisebb véleménnyel róla, az emberről, mint a humanisták –, de ő, az ember, már egyáltalán nincsen nagy véleménnyel önmagáról.” (Márai Sándor).