Közigazgatás

paragrafus
Forrás: Fotolia
Több feladatot kap az átszervezett NHIT

Új struktúra a kormányzati IT-beszerzéseknél

Alapjaiban formálja át a kormányzati szektor, illetve az állami vállalatok informatikai beszerzéseit az a több rendeletből álló intézkedéscsomag, amelynek részletei a múlt év végén jelentek meg a Magyar Közlönyben. Egy teljesen új szervezet, új platform és a megváltozott feladatkörű Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) is szerepet kap az új rendszerben, amely még nagyobb fokú központosítást eredményez majd a projekteknél.

Az átalakulás talán legfontosabb eleme a Digitális Kormányzati Ügynökség nevű szervezet létrehozása, amely – a Magyar Közlönyben megjelent rendelet alapján – a kormányzati informatikai beszerzések központosításával és az egyes informatikai beruházások szükségességéről szóló döntés központosításával kapcsolatos állami feladatokat közfeladatként látja el. Az új szervezetet az e-közigazgatási és informatikai fejlesztések egységesítéséért felelős miniszter, vagyis a miniszterelnök kabinetfőnöke, Rogán Antal felügyeli.

Portálra várják a terveket

A Digitális Kormányzati Ügynökség koordinálja és ellenőrzi a kormányzati szervek és állami vállalatok informatikai beszerzési tevékenységét és javaslatot tesz egyes IT-fejlesztések megvalósításának módjára. Emellett összehangolja az érintett szervezetek IT-beszerzési tevékenységeit biztosító szolgáltatásokat, illetve megvizsgálja az éves összesített informatikai beszerzési tervüket, a költségkeret terveket, valamint az informatikai beszerzési igényeket.

További fontos információ a hazai ICT-piac szereplői számára, hogy a Digitális Kormányzati Ügynökség központi beszerző szervezetként bonyolítja le az év végén megjelent rendeletben meghatározott keretek között az érintett szervek informatikai tárgyú beszerzéseit. A folyamat támogatására létrejön a Központosított Közbeszerzési Portál, ahova minden érintett intézménynek, állami vállalatnak fel kell majd töltenie az éves IT-fejlesztési és -beszerzési tervét március 31-ig. Bár a rendelet január elsején életbe lépett, a kormányzati informatikai beszerzéseket április 1-től kell az új rendszer szerint lebonyolítani.

Új feladat

Az új struktúrában átalakul az NHIT szerepköre is, ami a jövőben a kormány részére véleményezi a kormányzati informatikai beszerzésekre és alkalmazásfejlesztésekre vonatkozó terveket, illetve javaslatokat tesz arra, hogy milyen irányúak legyenek ezek a fejlesztések. Fontos feladata lesz a szervezetnek a kormányzati informatikai beszerzéseknél is, ugyanis minden évben meg kell vizsgálnia a Digitális Kormányzati Ügynökség által beterjesztett beszerzési terveket és a jóváhagyásától függ majd, hogy azok a benyújtó intézmények, vállalatok eredeti tervei szerint megvalósulhatnak-e.

A változások részeként létrejön egy központi, teljes mértékben az állam által fenntartott és támogatott fejlesztési és tesztelési platform is – Állami Alkalmazás-fejlesztési Környezet – a lakosságot közvetlenül szolgáló állami megrendelésre történő alkalmazásfejlesztések és továbbfejlesztések technológiai hátterének biztosítására. Emellett elkészül az Állami Alkalmazás-katalógus, ami az állam működése, annak támogatása érdekében fejlesztett informatikai alkalmazások nyilvántartására szolgáló elektronikus adatgyűjtő és adatszolgáltató rendszer.