Közigazgatás

Zöld busz program
Forrás: ITB

Töltőberendezés-gyártók és -forgalmazók kerestetnek

Az autóbusz töltőberendezés-gyártóknak és -forgalmazóknak minősített partneri címet szerezhetnek, amellyel részt vegyenek a Zöld busz program demonstrációs mintaprojektben, jelentette be Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

A kormány a Zöld busz programban 36 milliárd forinttal támogatja az elektromos autóbuszok beszerzését. A Klíma- és természetvédelmi akcióterv keretében meghirdetett Zöld busz program demonstrációs mintaprojektében első körben a buszgyártók és forgalmazók szerezhettek minősített partneri címet. A folytatásban a töltő-berendezéseket gyártó és forgalmazó piaci szereplők 2020. október 26-tól nyújthatnak be pályázatot termékeik minősítésére.

A felhívásban az elektromos autóbuszok töltésére alkalmas, legalább 100 vagy 150 kilowatt teljesítményű egyenáramú töltő-berendezést forgalmazó cégek, cégcsoportok jelentkezését várják. A pályázaton sikeresen szereplő gyártók és forgalmazók termékei vehetnek majd részt a Zöld busz programot előkészítő demonstrációs mintaprojektben.

A pályázatok benyújtására 2020. november 13-án 12 óráig van lehetőség. A pályázati felhívás a Zöld busz program hivatalos weboldalán érhető el.