Közigazgatás

netadó
Forrás: ITB

Átállunk az internetes telefonálásra?

Már korábban tapasztalható volt, hogy egyre kevesebben indítanak hívást a szolgáltatói hálózatról, és a telefonadó bevezetése is az alternatív, ingyenes távközlési szoftverek használatát erősítené.

Amennyiben a kormány bevezeti a telefonadót, akkor az okstelefonnal, vagy az internetes infrastruktúrával felszerelt mobiltelefonnal rendelkező felhasználók minden bizonnyal áttérnek az internet alapú hívásokra – véli Baja Ferenc, MSZP-s politikus. Mint ismeretes, manapság számos lehetőség nyílik a felhasználók számára, hogy ingyenes szoftvereket vegyenek igénybe telefonbeszélgetéseik lebonyolítására (például Skype), és a telefonadó bevezetésével jelentősen megerősödhet ezeknek a szoftvereknek a használata. Korábban beszámoltunk róla, hogy az aktív mobiltelefon-előfizetéssel rendelkező személyek száma már az új adótervezet megjelenése előtt is folyamatosan csökkent, ráadásul az adatforgalom mértéke is zuhant – mindezt az NMHH márciusi jelentése is megerősíti.

Mint Baja Ferenc az itbusinessnek elmondta, az internet megadóztatása elsősorban technikai, mintsem jogi akadályokba ütközne. Mindenesetre a net- és a telefon sarca adóduplikációt generálna, amelyet az Európai Unióval nagy csatározások révén lehetne csak megvalósítani. „ÁFA-köteles ágazatként csak abban az esetben lehetne megoldani a telefonadót, ha az nem külön tételként szerepelne” – tette hozzá Baja Ferenc.