Közigazgatás

Okos hálózat
Forrás: MTI
Modrn városok program

Okos hálózat Békéscsabán

A tervek szerint az év végére elkészül a napelemparkot és villamosenergia-tárolót is magában foglaló békéscsabai okos hálózati rendszer első üteme, mondta Szarvas Péter polgármester.

A politikus a Modern városok programban, 3,662 milliárd forint támogatással megvalósuló beruházás alapkőletételén hangsúlyozta, a békéscsabai önkormányzat elkötelezett a károsanyag-kibocsátás csökkentése és a zöldenergia-termelés növelése mellett.

Emlékeztetett arra, hogy 2016-ban 15 milliárd forint hazai és 3 milliárd forint uniós forrást felhasználó komplex energetikai programot állítottak össze. Ennek részeként épül meg a sportcsarnok szomszédságában az 1,3 megawattpeak (MWp) csúcsteljesítményű - 400-500 háztartás teljes éves energiaigényét biztosító - napelempark, egy 2,4 megawattóra (MWh) kapacitású villamosenergia-tároló, valamint egy, a rendszer működését bemutató látogatóközpont.

A komplex program további elemei között említette a polgármester egy második 2 MWp csúcsteljesítményű napelempark létrehozását, további források igénybevételével egy geotermikus rendszer építését, alternatív hajtásláncú buszok beszerzését és az azt kiszolgáló infrastruktúra kialakítását, valamint a közvilágítási rendszer már zajló korszerűsítését.

A Modern városok program elindulása fordulópont volt Békéscsaba fejlődése szempontjából. A város élen jár a programban résztvevő 23 település között fejlesztési elképzelései megvalósításában.