Közigazgatás

kutatások
Forrás: ITB

Magyar-izraeli program a kutatói mobilitás támogatására

Már 2021 második felében a kutatói mobilitást támogató közös programot indíthat Magyarország és Izrael.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerint az ipari és innovációs kapcsolatok szorosabbra fűzéséért a társminisztériumok a közeljövőben szándéknyilatkozatban jelölik ki a stratégiai együttműködések kiemelt területeit.

A kétoldalú gazdasági vegyes bizottság társelnöki feladatait is ellátó miniszter Zalaegerszegen Jakov Hadas-Handelsman izraeli nagykövetnek bemutatta a ZalaZone járműipari tesztpályát.

Palkovics László kiemelte: Magyarország regionális és európai szinten vezető szerepet akar betölteni az önvezető autók fejlesztésében. A világszínvonalú ZalaZone járműipari tesztpálya folyamatosan bizonyítja szinte kimeríthetetlen hasznosítási lehetőségeit, bővíthető képességeit, kapcsolódási lehetőségeit a többi között az 5G, a védelmi ipar vagy a logisztika irányába. A létesítmény és a körülötte rohamtempóban kiépülő ipari-innovációs-oktatási ökoszisztéma vonzó lehet az izraeli kutatóintézeti, vállalati partnerek számára is.

A tárca tájékoztatása szerint aláírás előtt áll az izraeli tudományos és technológiai minisztériummal kötendő együttműködés keretrendszerét rögzítő szándéknyilatkozat. A felek a gazdasági együttműködési vegyesbizottság következő ülésén vagy társelnöki találkozóján véglegesíthetik a dokumentumot.