Közigazgatás

Digitalizáció közigazgatás
Forrás: ITB

Kell a digitalizáció a közigazgatásban is

A digitalizáció mára meghódította a világot, a piacokat és a versenyszférát, itt az ideje, hogy a jó kormányzásnak és a jó közigazgatásnak is fontos részévé váljon, mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

Palkovics László a közigazgatás-fejlesztésről rendezett I. Digital Public Administration Summit elnevezésű konferencián arról beszélt, hogy a világ megváltozott, és miként eddig az anyagból formált az ember értéket, úgy az új évezredben az adatból nyert tudásértékek is legalább ilyen fontossá válnak.

A kormány is felismerte a digitalizációban és mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket és a kihívásokat, és idén szeptemberben elkészült Magyarország mesterségesintelligencia-stratégiája. Ennek egyik legfontosabb célja, hogy el kell indítani az ország adatgazdaságát, és ehhez járulhat hozzá a digitális kormányzás, vagyis az állam szakmai és politikai működése során előállított adatok minden eddiginél hatékonyabb felhasználása.

A digitális korszerűsítés nemcsak a kormányzásnak jelent előnyt, hanem régi állampolgári elvárásnak is eleget tesz: a jelenlegi, zömében rugalmatlan, és inkább követő, reflektáló és gátló szolgáltatásokat felválthatják a személyre szabott kezdeményezések, mondta a miniszter, hangsúlyozva, hogy a közigazgatási szolgáltatásoknál elengedhetetlen a digitális reform.

A közigazgatás működése már olyan mértékben szerteágazóvá, többrétegűvé vált, hogy annak irányítása hagyományos, analóg eszközökkel már nem elképzelhető; új intézményeket, új eszközöket kell fejlesztenünk, melyeket a kor kihívásainak megfelelően tudunk majd alkalmazni.