Közigazgatás

versenyképesség
Forrás: ITB

Javult Magyarország versenyképessége

A koronavírus okozta járvány ellenére javult Magyarország versenyképessége 2020-ban, mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közgazdasági elemzésekért és versenyképességért felelős ügyvezető igazgatója.

Baksay Gergely a jegybank friss Versenyképességi tükör 2020 őszi kiadványa alapján azt mondta, hogy a Versenyképességi programban megfogalmazott 330 javaslat kétharmadában előrelépés történt: a program a legutóbbi, tavaly őszi 22 százalékhoz képest 34 százalékban teljesült 2020 novemberére.

Magyarország versenyképességének 2020-as javulásához többek között a szociális hozzájárulási adó csökkentése, az adminisztrációs terhek fogyatkozása, illetve a lakáspolitika terén történt jelentős bejelentések járultak hozzá.

A szakember kiemelte: Magyarország mögött gazdaságilag egy nagyon sikeres évtized áll, az ország 2019-re elérte az Európai Unió fejlettségének 74 százalékát, vagyis hazánk egy főre jutó GDP-je a gazdasági térség átlagának 74 százalékát tette ki, ezzel megelőzve Szlovákiát és Lengyelországot is.