Közigazgatás

kormanyzati_adatkozpont.jpg
Forrás: ITB

Felhősödő közigazgatás

Immár 36 szakrendszer számára biztosít felhő alapú szolgáltatást a Kormányzati Adatközpont (KAK), amely az e-közigazgatás és az elektronikus ügyintézés egyik legfontosabb infrastrukturális elemévé vált.

2015 óta folyik és csak 2020-ban fejeződik be az a közös KÖFOP-VEKOP projekt, amely 16,322 milliárd forintból teremt egy bővíthető, biztonságos, korszerű informatikai géptermi infrastruktúrát az államigazgatás számára – hangzott el a projekt aktuális eredményeit bemutató sajtótájékoztatón. A korszerű infrastruktúra és az azokon futó e-közigazgatási szolgáltatások megvalósítása elsőrendű érdek, mert több állampolgár akar elektronikusan ügyet intézni, mint azt bármikor gondolták volna – mondta az eseményen Hajzer Károly, a BM informatikáért felelős helyettes államtitkára. Ügyfélkapus eléréssel a választókorú magyar lakosság mintegy fele rendelkezik, az ePapír segítségével pedig már 1,18 millió ügyet indítottak az állampolgárok.

A Kormányzati Adatközpont nettó 1531 négyzetméter alapterületen üzemel, és TIER III-as  minősítéssel rendelkezik, mondta el Bancsics Ferenc, a KAK kiépítéséért és üzemeltetéséért felelős NISZ Zrt. vezérigazgatója. Az adatközpont egyik fontos feladata a szerverkonszolidáció. Ennek során  az államigazgatásban korábban üzemeltetett mintegy 3 ezer szerverteremből átköltöztetik a számítógépeket a KAK fizikailag és IT-biztonsági szempontból is sokkal jobban védett és magasabb szintű felügyelettel ellátott környezetébe. A költözés során sokszor a számítógépeken futó szoftverek is modernizálják.

Hajzer Károly, a BM informatikáért felelős helyettes államtitkára
Hajzer Károly, a BM informatikáért felelős helyettes államtitkára
 

Az alapterület jó részén a KAK Felhő üzemel, amely igények szerint infrastruktúra-, platform- vagy akár szoftver alapú szolgáltatásokat (IaaS, PaaS, SaaS) tud nyújtani. A kihasználtságot biztosítja, hogy a zöldmezős beruházásként létrejövő közigazgatási fejlesztések esetén a szervert kötelezően a KAK Felhőben kell elhelyezni, illetve a bővítéseknek is ezen kell történnie. A KAK Felhő egyebek mellett a személyiigazolvány-, lakcím- és útnyilvántartások, valamint a kormányhivatalokban használt rendszerek számára biztosít informatikai hátteret.

Az adatközpont közel fele hoszting területként üzemel, ahova azokat az informatikai rendszereket költöztetik, amelyek különféle okokból nem működhetnek a felhőben. Ezek közül kiemelkedik a NAV és a Magyar Államkincstár szerverkörnyezete, de egyes KÖFOP fejlesztési projektek szervereit is itt helyezik el.

A projekt 2020-ra tervezett befejezésére több mutatószámnak is meg kell felelnie a KAK-nak, tette még hozzá Babócsy László projektigazgató. Így például legalább 30 darab rendszert kell átadni éles üzemeltetésre; 20 százalékos költségmegtakarítást kell elérni az üzemeltetésben; és 40-ről 12 órára kell csökkenteni az informatikai üzemeltetési környezet létrehozásával kapcsolatos üzemeltetői tevékenység átfutási idejét.