Közigazgatás

spyglass_thesabbathrecorder.com
Forrás: sabbathrecorder.com
Ebben is fontos a megelőzés

Licencvadászat

A főbb szoftvergyártók több fronton is küzdenek licencbevételeikért. Például konkrét szoftveraudit-bevételi terveikről is olvashatunk a szaksajtóban. Egy hazai nagyvállalati felhasználó HP-megkeresésről számolt be.


A gyártói audit során minden szoftverhasználatot megfizettetnek. A nem szándékoltat is – legyen az akár szükségtelen, akár tévedésből a rendszerben maradt, vagy akár rossz konfigurációból adódó használat. Az ilyen kellemetlen szituáció megoldására szoftveraudit-szolgáltatással jelent meg a magyar (és a lengyel) piacon az IPR-Insights.

Software Audit Protection Shield nevű szolgáltatásuk részeként felmérik az ügyfél szoftvervagyonát, feltárják, hogy van-e eltérés a használt szoftverek és a fizetett licencek között. Ha az ügyfél kéri, segítenek a hiányzó licencek beszerzésében, illetve tanácsot adnak a licencgazdálkodás ésszerűsítésére, a felesleges, nem használt szoftverek eltávolítására. A szolgáltatás újítása, hogy ha a szerződés időtartama alatt egy audit mégis hiányt tárna fel, az IPR-Insights fizeti a hiányzó licencek díját, a visszamenőlegesen követelt támogatási, karbantartási díjat és szükség esetén az auditor díját. Ugyanakkor bizonyos önrészt kérnek az ügyféltől, hogy az is érdekelt legyen az együttműködésben.

A proaktív szoftvergazdálkodás még a gyártói licencauditorok megérkezése előtt kezdődik. Fel lehet méretni a pontos szoftverhasználatot, így kiderülnek a hiányosságok, és optimalizálni lehet a használatot: törölhetők a nem használt, illetve szükségtelen szoftverek, hasonló funkciójúak helyettesíthetők meglévőkkel stb. Igény esetén az IPR-Insights a beszerzés optimalizálásában is segít ügyfeleinek.