ITexec

VISZ.jpg
Forrás: ITB
VISZ

Egyenes derékkal

Lezajlott az „Év Informatikai vezetője 2020” pályázat. A VISZ által felkért, független, szakmai bizottság előtt a mögöttünk hagyott hét szerda délutánján a pályázók megjelentek, meghallgattattak és kikérdeztettek – a döntés, a nyertesek kiléte, augusztus 26-án lesz nyilvános a VISZ nagy éves rendezvényének estéjén.

„IT-vezetőként feladatom, hogy a legújabb technológiák vizsgálatával, az általuk nyújtott lehetőségek és üzleti alkalmazhatóságuk felismerésével határozzam meg a fejlesztési irányokat. Fontos, hogy megértem az embereket, a problémáikat és képes vagyok olyan megoldásokat találni, amelyek mindenki számára hitelesek!” Így kezdődik az egyik pályázó önjellemzése a Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ) által idén is kiírt pályázatra beküldött dolgozatában.

Idén is tagja lévén az említett bizottságnak átolvastam a pályaműveket, részt vettem a bírálati folyamatban és a szerdai zsűrizési munkában. E különös, évente egyszer gyakorlandó foglalatosságnak köszönhetően különös nézetből tekinthetek rá azokra, azok kiemelkedő képviselőire, akiknek a szolgálatát tekintem fő feladatomnak, amióta az informatikai újságírás terepére léptem. A kommunikáció különféle formái iránti szakmai érdeklődésemnek is betudható, hogy amikor az informatikai vezetők nyilvánosan megszólalnak, nagy-nagy figyelemmel követem azt, amikor önmagukról, személyes kihívásaikról, sikereikről és bukásaikról beszélnek. Folytassuk is most a fent idézett szöveget:

„Képes vagyok igazi csapattá formálni a velem együtt dolgozó kollégákat, ahol mindenki tudja a feladatát és hatékonyan, hittel és felelősséggel végzi el azt. Törekszem arra, hogy minden helyzetben a mindenki számára legjobb megoldást találjuk meg még akkor is, ha ez lehetetlennek tűnik. Fontos, hogy a csapathoz jól illeszkedő, hatékony folyamatokat alakítsak ki és folyamatosan elemzem a fejlődési lehetőségeket azért, hogy mindenki a maximumot tudja kihozni magából. Nem a technológiában hiszek, hanem az emberekben!”

Ehhez hasonló nyílt és a szerénykedést messze elkerülő szöveget nem vagy rém ritkán olvashatni a VISZ pályázatain, ami szerintem annak a cáfolhatatlan jele, hogy az informatikai vezetők magyarországi közösségében a nyilvánosan felvállalt magabiztosságot egyelőre kerülni illik. Mintha az ilyen stílus, viselkedés, attitűd csak az üzleti vezetők kiváltsága lenne. Mintha az informatikai vezetők többsége szerint inkább a szolgáló, nem pedig a többi üzleti vezetővel egyenrangú státusz az övéké.

Volt alkalmam néhány éve Európa vezető szoftvercégének CIO-jával beszélgetni, akiben nyomokban sem tudtam felfedezni a szolgálói attitűdöt, annál inkább az üzleti társvezetőkkel való egyenrangúság érzéséből fakadó határozottságot.

Nem állítom, hogy az idézett önjellemzés kommunikációs szempontból hibátlan, és hogy szakmai szempontból tovább már nem volna csiszolható, ám mindenképpen jó példa arra, hogy miként is lehet megszólalni olyan informatikai vezetőként, aki minden bizonnyal egyenes derékkal lép be az igazgatósági tárgyalóba.