ITexec

Unknown.jpg
Forrás: ITB
Stratégia

Felkészülés az ismeretlenre

Amikor nem tudjuk, hogy mi vár ránk, akkor az ismeretlenre kell felkészülni – az üzleti stratégák számára ennek a különös évnek talán ez az egyik legkülönösebb üzenete. Az üzleti és ágazati elemzők körében ma az a menő, aki erről beszél, tehát arról, hogy nem a konstans rettegés a helyes reakció a romboló változásokra, hanem a készülődés. Nem szeretnék kimaradni a sorból, következzék tehát néhány tanács, mégpedig azoknak az informatikai vezetőknek, akiknek a tervei között az szerepel, hogy megérik a holnapot.

Mint annyiszor válságos vagy válságosnak tűnő időkben, a józan ész és tapasztalat rengeteget segíthet. És mint annyiszor, most nem a paranoiások ideje van, Andy Grove művének sokat idézett címét, „Only the Paranoid Survive”, pontosabban az abban rejlő állítást szerény véleményem szerint most nem javallt komolyan venni. (Megadatott, hogy egy erősen paranoiásnak tűnő vezetőnek a csapatában kellett szolgálatot teljesíteni, rövidnek nem mondható ideig. A mi Gróf Andrásunk művének címét ő emlegette gyakorta, mintegy bizonyítékául annak, hogy ha valaki, akkor ő aztán, ha nem is tudja, valahogy csak ki fogja találni, merre és hogyan kell irányítani a részvénytársaságunkat. Talán érthető, hogy a nevezett mű elolvasására végül sohasem vetemedtem – nem volt nagy kedvem hozzáolvasni ahhoz, amit élőben kaptam.)

Védd meg az embereidet!

Egy közepesen normális családban is úgy van, hogy amikor nagy a baj, összefognak, egymásba kapaszkodnak, a korábbi súrlódásokat, esetleg konfliktusokat félreteszik, és azon agyalnak, hogy miként élhetnék túl a rossz időket. Egy informatikai vezetőnek nem ajánlható más, mint az, hogy vegye számba az embereit, gondoskodjon arról, hogy biztonságban érezzék magukat, csökkentse bennük az esetleges rettegés fokát. A bajban a jó vezető nyugodt és empatikus, vagy legalábbis a környezete számára ennek tűnik, és mindent megtesz azért, hogy a csapatát egyben tartsa.

Készíts forgatókönyveket!

Amikor a holnap történései nagyjából kikövetkeztethetők a mából, vagyis békeidőben, a gondosan megalkotott és rendszeresen frissített stratégia alapján történik a jövőre való felkészülés. Amikor viszont az ismeretlenre készülünk, tehát még csekély pontossággal sem vagyunk képesek megfogalmazni azt, hogy mi várható, különféle forgatókönyveket érdemes kidolgozni, amelyek közül azt kell majd előhúznunk, amelyik a legközelebb áll ahhoz, amivel szembe találjuk magunkat.

Tedd rezilienssé a csapatodat!

Az ütésálló és rugalmas szervezet képes arra, hogy túléljen nagy megpróbáltatásokat. Az IT világában maradva, a rutinos innovátorokat magában tudó informatikai szervezet gyors reagálású, megvannak és bejáratottak azok a folyamataik, amelyekkel képesek a változásokra gyorsan és minőségi válaszokkal reagálni. A rezilienssé válás folyamata azonban idő- és erőforrásigényes, ami azt is jelenti, hogy azoknak a szervezeteknek van a legnagyobb esélyük arra, hogy megérjék a holnapot, akik már tegnap megtettek mindent azért, hogy kellő fittséggel fogadják a nehéz idők beköszöntét.