ITexec

AI_IT.jpg
Forrás: ITB
Megoldások

Mámor a MI-piacon

A mesterséges intelligencia az a valami, amit kellő gyakorisággal és értő hangsúlyokkal ma már nem azért ajánlatos emlegetni, hogy menőnek tűnjünk, hanem azért, hogy ne nézzenek le bennünket. Ott tartunk, hogy a MI-t, a téma újdonságait kockázatos mellőzni egy olyan szakmai cikksorozatban is, mint amilyent itt írok hétről hétre. Olykor a szerencsés véletlen is a szerző segítségére siet a heti téma kiválasztásában.

Néhány napja felhívott egy jó ismerősöm a szállítói oldal egyik új vállalkozását képviselve, hogy megossza velem az ő életükben nagynak és jelentősnek számító hírt: partnerei lettek az egyik nagy nemzetközi MI-szolgáltatónak, így ők is elindulhatnak fejlesztéseikkel azon az úton, amelyen csak azok járnak, akik kiaknázzák az MI lehetőségeit ügyfeleik nagy megelégedésére.

Az MI-képességek szolgáltatása felhőből az MI-technológia örömteli kommoditizálódásához vezet, vagy inkább múlt időben: vezetett. Különböző árképzési szisztémákkal és illeszkedési, kapcsolódási lehetőségekkel kínálnak nagy nemzetközi felhőszolgáltatók AI-as-a-service-t, így téve elérhetővé e technológiát azok számára is, akiknek nem volna módjuk megteremteni a maguk MI-infrastruktúráját. A kommoditizálási folyamat minden bizonnyal gyorsulni fog, ami a szolgáltatási árak esését hozza majd magával, és egyre nagyobb körben találkozhatunk majd olyan megoldásokkal, amelyeknek az MI modulszerű alkotóeleme lesz, beágyazódva az alkalmazásokba, és nem feltétlenül lesz látható, hogy melyik nagy MI-szolgáltató infrastruktúrája ügyködik a rendszerek nem szem előtt lévő zugaiban.

Fejlesztői oldalról a feladat világos: a meglévő és a tervezett megoldásokat úgy ajánlatos megújítani, illetve megépíteni, hogy megjelenhessen bennük az MI-képesség, az MI-többlet, amelynek révén a felhasználó, az ügyfél minőségileg kap jobbat és/vagy többet, mint az MI nélküli változatok esetében.

Egyelőre ott tartunk, hogy a különféle nagy nemzetközi MI-szolgáltatók különböző mértékben járnak a fejlesztők kedvében, teszik könnyen elérhetővé, integrálhatóvá az MI-infrastruktúrájukat. Várhatóan az a szolgáltató áll majd nyerésre az MI-piaci versenyben, amelyiknek a leginkább sikerül a fejlesztők kegyeibe férkőzni.

Megjegyzem, a felhős MI-sedés mámorában sem szabad arról megfeledkezni, hogy bizonyos területeken nem engedhető meg a függőség a külső, itt értsd: nem határon belüli, MI-szolgáltatókkal, például a honvédelemben, az egészégügyben, az energetikában, vagyis a kritikus infrastruktúrák világában. Másként fogalmazva: nem úszható meg az, hogy létrehozzuk és folyamatosan fejlesszük a saját MI-infrastruktúránkat, és hogy kiképezzük és megtartsuk a saját magas szintű szakértelemmel rendelkező MI-szakembereinket.

Azt gondolom, hogy az MI kommoditizálódása jótékony hatással lesz a megoldások piaci szegmensére, egyfajta megújulást gerjesztve. Növekedni fog a piaci kereslet az MI-képességekkel rendelkező új alkalmazások iránt, és lesz kereslet a régebbi, de nagy népszerűségnek örvendő megoldások MI-sítésére.