ITexec

koronavirus.jpg
Forrás: ITB
Koronavírus

Vizsgázik a vas, a szoftver és az ember

Hamarosan kibocsátanak egy új adatbázist, amelyben a koronavírussal kapcsolatos tudományos közlemények találhatók, és arra a kérik a vezető technológiai cégeket, hogy eszközeikkel, elsősorban a mesterséges intelligenciával legyenek a tudományos kutatók segítségére a tudományos összefüggések felfedésére. Hol? Mikor? Kik? Itt és most elárulom.

Március 11-én a washingtoni Fehér Ház adott helyet egy tanácskozásnak, amelyen vezető amerikai technológiai cégek vitatták meg, miként lehetnek részesei a koronavírusjárvány elterjedése elleni küzdelemnek, amint erről egyebek között a Reuters hírügynökség is beszámolt. A híradásokból olybá tűnik, hogy a Trump-adminisztrációt e találkozón Michael Kratsios, az Amerikai Egyesült Államok CTO-ja képviselte, és ő volt az, aki a bevezetőmben foglalt kérést megfogalmazta.

(A mi államirányítási struktúránkban nem ismert a CTO funkció, ezért érdemesnek tartom egy rövid bekezdésben megvilágítani, mivel is foglalkozik Kratsios. Ő Trump elnök kabinetjének egyik tagja, aki tanácsaival támogatja az USA első emberét a technológiai szabályozásokkal és ügyekkel kapcsolatban, és aki elindítója és motorja az USA technológiai prioritásainak, valamint stratégiai kezdeményezéseinek. Néhány példa arra, hogy Kratsios vezetésével milyen területeken indított el kezdeményezéseket a Fehér Ház: mesterséges intelligencia, kvantum számítástechnika, 5G, szélessávú kommunikáció, önvezető járművek, kereskedelmi drónok, tudományos, technológiai, mérnöki és matematikai ismeretek oktatása, fejlett gyártás, vagyis európaiul: Ipar 4.0.)

Kratsios a múlt szerdán tartott megbeszélésen kijelentette: „A csúcstechnológiai vállalatok és a főbb online platformok kritikus szerepet játsszanak majd ebben a mindenki-a-fedélzetre küzdelemben.”

A beszámolók szerint a vezető tech-vállalatok közül a tanácskozáson részt vett többek között – telekonferenciás megoldással – az Amazon.com, az Apple, a Cisco Systems, a Facebook, a Google, az IBM, a Microsoft és a Twitter, az amerikai végrehajtó hatalmat pedig számos egészségügyi és más illetékes szövetségi intézmény képviseltette magát, vagy személyesen, vagy telekonferencia útján. Ami pedig a fő témákat illeti, szó esett arról, hogy miként lehetne javítani az információmegosztáson, továbbá, hogy melyek a legjobb gyakorlatok a félrevezető információk gyökerestül való kiirtására. És természetesen beszéltek a techközösségnek a távmunka és a távegészségügy területén kifejtett erőfeszítéseiről is.

Ha úgy tetszik, egy külföldi példával illusztráltam az imént, hogy a világon mindenütt a koronavírus elterjedése elleni küzdelem egyik kritikus infrastrukturális, stratégiai és napi taktikai erőforrása az, amit a csúcstechnológiának köszönhetően eddig felépítettünk és működtetünk. A tömegtájékoztatás kredibilitásának megóvása, a járvány terjedése elleni törzsek operatív irányításában az információk biztonságos megosztása, a távmunka és a távoktatás lehetőségeinek, valamint az egészségügyi szolgáltatások kiterjesztése a fizikailag el nem érhető helyszínekre – csupán néhány terület, ahol most naponta minden korábbinál élesebb körülmények között vizsgázik a vas, a szoftver és az ember.