ITexec

Koronavirus_hordalék.jpg
Forrás: ITB
Koronavírus

Egy különös hét hordalékai

A múlt héten tovább változott minden. Gyerekek tízezrei maradtak otthon, hogy onnan vegyenek részt a digitális oktatásban, munkavállalók százezrei dolgoznak otthon – saját akaratukból vagy a munkaadók utasítására. Az utcák az egész országban csendes nyári vasárnap délutánokra emlékeztetnek, kevés az ember, az autó – a magyarok otthonaikban várják a jobb idők eljövetelét.
És gyűlnek a történetek, a magunkéi is, amelyek leírni, elmesélni valók.

Távoktatás Lányom küldi a képeket és videókat az otthoni történésekről, az unokákról. Az egyik rövid videófelvételen vejem, aki egy vidéki élközépiskolában élmatektanár, a nappali-étkező-hal egyébként is multifunkcionális területén berendezett home office-ból éppen online okítja a tanítványait. Később, egy újabb üzenetben küldött képen már azt látom, hogy a falra felkerült egy fehér tábla is, ami ugyancsak szerves részévé válik a tudás távátadásának. És lányom megjegyzi, hogy férje rengeteget dolgozik, mert az online oktatásnak vannak azért még nehézségei.

HR Úgy hozta a sors, hogy a szűk baráti köröm egyik oszlopos tagja a humánerőforrás-menedzsmentben szerzett ismereteket és gyakorlatot – többször is segített nekem, afféle coachként is, pedig a fiam lehetne. Ő nem a bérszámfejtős, táblázatkezelős HR-os, őt tényleg érdeklik az emberek. Azt mondja, hogy nem könnyű most az élete. A cég, amelyet szolgál, a gazdaság azon ágazatában működik, amelyet a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések következményei nem sújtanak annyira, de gond és feladat van bőven. Például egy üzletben, amelynek személyzetét az ő cégük adja, nem vidámak a munkavállalók. Jönnek sűrűn az ügyfelek, leülnek az ügyintézővel szemben. A kollégák viselnének arcmaszkot, de a nemzetközi cég, amelyé a kereskedelmi egység, ellenzi a maszk viselését. Azzal érvel, hogy elriasztaná az ügyfeleket a maszkos személyzet látványa. „Beszélgetek a kollégákkal, meghallgatom a problémáikat – lassan olyan vagyok, mint egy pap” – meséli.

Podcast Ülök a Budapesthez közeli falu egyik csendes völgyében, egy családi ház hátsó szobájában, és beszélgetek Kaszás Zoltánnal, a Magyar Telekom vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettesével és a T-Systems Magyarország vezérigazgatójával. Előttem a podcast keverőpultja, Zolit mobilon keresztül csatlakoztatom a pulthoz. Készül az ITBUSINESS következő podcastja. Igazi „maradj-otthon” csevegés, mert ő is éppen otthonról dolgozik. A magyarországi távközlési infrastruktúra vezető vállalata a rendkívüli helyzetben rendkívüli intézkedéseket hozott, például munkatársai közül ezreket küldött haza dolgozni, de a prioritás nem változott: a távközlési rendszereknek működniük kell. És a működtető munkatársak százainak biztonságáról is gondoskodni kell, egyúttal azt is meg kell oldani, hogy a két csapatra osztott üzemeltetők ne találkozhassanak. A Magyar Telekom értelemszerűen az ország kritikus infrastruktúrájának része, ennélfogva ott is megjelentek a katonák – erősíti meg Zoltán, aki ezen nem csodálkozik egy csöppet sem. Az anyaországba egy olyan országból érkezett, amelyben nemrég háború pusztított. Aztán még szó esik arról is, hogy a család Szerbiában élő időseiről hogyan gondoskodnak.
(E podcastot itt hallgathatják meg vagy tölthetik le: ANCHOR, SPOTIFY, GOOGLE PODCAST, APPLE.)