ITexec

Adams.jpg
Forrás: politico.com
Koronavírus

Az adatok majd megmondják

Miközben folyamatosan beszélt, az altábornagy belenyúlt a zsebébe, és elővette, majd felmutatta a kis inhaláló eszközét, amelyre akkor van szüksége, ha netán asztmarohama kezdődne. Jobbján ott állt az ország elnöke, aki figyelte, amint a tisztifőorvos a koronavírus-járvány egyik fontos aspektusára hívja fel az ország és a világ figyelmét.

Dr. Jerome Adams, az Amerikai Egyesült Államok tisztifőorvosa, aneszteziológus, az Amerikai Egyesült Államok haditengerészetének altábornagya, amint az idézet tájékoztatóról készült videóban elhangzik, 40 éve hord magával inhalálót. A most 46 éves, fittnek és erősnek tűnő feketebőrű katonaorvos április 10-én arról tartott tájékoztatót a washingtoni Fehér Házban, hogy miként érinti a koronavírus-járvány az Újvilágban élő színesbőrű közösségeket, és hogy a Trump-adminisztráció a járvány elleni küzdelemben milyen stratégiát követ e téren. Az egyetlen mondatban összefoglalható lényege a problémának: a színesbőrű amerikaiak körében arányosan több áldozatot szed a járvány, mint a fehér állampolgártársaik közösségeiben.

Tájékoztatójában a tisztifőorvos részletes adatokkal és a társadalmi körülmények rövid ismertetésével tette még inkább érthetővé a COVID-19 járvány hatását a nem fehér amerikaikra. A színesbőrű lakosság többsége sűrűn lakott városi környezetben él, egyébként többnyire többféle nemzetiségű, fajú közösségek kevert világában, ahol előfordul, hogy a lakások 30 százalékában nincs folyóvíz, ami kevéssé teszi értelmezhetővé és végrehajthatóvá azt a járványügyi figyelmeztetést, hogy gyakran mossanak kezet. (Maga Adams egy korábbi nyilatkozatában azt mondta, hogy a saját egészségével kapcsolatos problémák voltaképpen annak egyenes következményei, hogy ő szegény családban és feketeként cseperedett fel.)

Ha az európai GDPR-paranoiát és a politikai korrektség elvárásait egy pillanatra hatni engedem a gondolkodásomra, akkor akár csodálkozhatnék is, netán fel is háborodhatnék azon, hogy milyen részletességgel ismertette az amerikai altábornagy a COVID-19 járvány hatását a nem fehérbőrű emberi fajok képviselőjére. Ha viszont arra fókuszálunk – helyesen –, hogy voltaképpen mi is a társadalmi probléma, akkor azt olvasható ki a számokból, hogy a például a koronavírus okozta megbetegedésekben elhunytak körében erősen felülreprezentáltak a feketék.

Egy korábbi, YouTube-on is megosztott nyilatkozatában egy szokásos riporteri kérdésre, amely azt firtatta, hogy mikor, mit fognak tenni, Adams használta ezt a fordulatot: „az adatok majd megmondják, mit tegyünk”, ami számomra azt mutatja, hogy a járvány elleni küzdelemben Adamsék intenzíven támaszkodnak a legkülönfélébb adatok összegyűjtését követő alapos elemzésekre.

Az idézett sajtótájékoztatón Dr. Adams azonban nem maradt végig a számok és trendek kíméletlen, rideg dimenzióiban. Amikor összegezett, kijelentette: „Engedjék meg, hogy tisztázzam: nem gondoljuk, hogy a színesbőrű emberek biológiailag vagy genetikailag fogékonyak arra, hogy elkapják a COVID-19-öt.”, majd megszólította színesbőrű sors- és állampolgártársait: „Semmi örökletes gond sincs veletek.”