ITexec

EESZT.jpg
Forrás: e-egeszsegugy/gov.hu
Egészségügy

Fejlődő tér a nagyfeszültségű világban

Minden különösebb felhajtás nélkül, mondhatni radar alatt repülve folyik egy történelmi jelentőségű informatikai rendszer fejlesztése. Nem voltam teljesen biztos abban, hogy indokolt-e használni a „történelmi” szót jelzőként. Végül arra jutottam, ez fejezi ki a lehető legpontosabban azt, amit gondolok az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térről. Elmondom, hogy miért.

Alkalmam volt ismét beszélgetni a röviden csak EESZT-nek vagy egészségügyi térnek nevezett rendszer működtetésének kulcsemberével, Szabó Bálinttal, az EESZT Fenntartási és Üzemeltetési Főosztály főosztályvezetőjével, aki tavaly év vége óta a Nemzeti Egészséginformatikai Testület elnöke is. Az ITBUSINESS podcastfolyamának legutóbbi epizódjában arról kérdeztem a főosztályvezetőt, hogy az egészségügyi tér miként működött a koronavírus-járvány idején, és hogy milyen fejlesztési tervek szerint haladnak tovább a tér kiépítésében (a szóban forgó podcast-epizód elérhetőségeit lásd a cikk végén).

A beszélgetésre való felkészülés során és az epizódban elhangzottak is tovább erősítették bennem azt a meggyőződést, hogy itt valami olyasminek a kibontakozásának lehetünk szemtanúi, amely élenjáró a maga nemében (mindenekelőtt koncepcióját és architektúráját illetően), és amely a kiépülésével arányos mértékű pozitív hatással van az egészségügyre, mert a nagy, társadalmi ellátó rendszereink között a rendkívüli kihívásokkal küszködők közé tartozik.

Ahogyan én látom, ennek az ágazatnak a megújuláshoz egyszerre több területen szükséges gyökeres változásokat elérni, a finanszírozástól az intézményrendszerei szerveződésén és működtetésén át az orvoslásig. És hiba volna nem megemlíteni, hogy mindeközben a legkülönbözőbb érdekcsoportok – hol látható, hol pedig a színfalak mögött, takarásban zajló módon – igyekeznek olyan pozíciókhoz jutni itt, amelyekkel befolyás, hatalom, gazdasági előny vagy egyszerűen csak személyes elismertség járhat.

Ebben a nagyfeszültségű világban az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér szemmel látható és mérhető egyszerűsítéseket tesz lehetővé, továbbá megteremti az átláthatóság magasabb szintjét. Egy olyan architektúrát valósít meg a digitális térben, amely a való világban is létezik, de itt a részleteket is illetően dokumentáltan, kereshetően és elemezhetően, és amely egyebek között, platformjellegének köszönhetően, az újabbnál újabb digitális megfigyelési, diagnosztikai, gyógyítási stb. megoldások tömeges bevezetését gyorsíthatja meg.

Nálunk a koronavírus-járvány ideje alatt sikerült elérni az egészségügyi tér adta lehetőségét kihasználva, hogy a rászorulók 90 százaléka érintés nélkül, egészségügyi intézmény, orvos vagy háziorvos meglátogatása nélkül, receptpapír átvétele és átadása nélkül juthatott a gyógyszerész által a felhőből lehívható recepthez. Áttörés ez, akárhogyan is vesszük, mint ahogyan az lesz majd, amikor például megindul az egészségügyi térben folyamatosan keletkező és növekvő adatok tömegének elemzése a legkülönbözőbb szempontok szerint. És akár valós időben is folyhat ez majd, és a mesterséges intelligencia révén eljutva akár a megalapozott predikciók megalkotásáig.

A fenti cikkben hivatkozott podcast-epizód az alábbi linkek bármelyikére kattintva hallgatható meg vagy tölthető le: