ITexec

A második hullám
Forrás: newsbreak.com
COVID-19

Feladatok második hullám esetére

Úgy elsuhant a nyár, mintha nem is lett volna. A kijárási korlátozásokkal és sok egyéb intézkedéssel terhelt hónapok után jöhetett ugyan egy kedvelhetőbb időszak, a legtöbb üzleti vállalkozás ekkor próbálta behozni a felhalmozódott lemaradást például a forgalomban, ügyfélkörépítésben, fejlesztésekben, ám most, amikor már azt hittük, hogy visszatérhetünk a régi kerékvágásban, világosan látszik, hogy az ami jön, az a járvány második hulláma. Jön az informatikai vezetők megpróbáltatásainak idei második szakasza.

E sorokat még Portugáliában vetem képernyőre, ahova azért ugrottam ki, hogy végre láthassam még április közepén itt megszületett unokámat. Folyamatosan elemzem a járványhelyzetet, és arra jutottam úgy két hete, hogy ha én még az idén meg szeretném simogatni hatodik unokámat, akkor valószínűleg az augusztus végi napok lesznek azok, amikor még szabadnak mondható körülmények között utazhatok ilyen messze, és szabadnak mondható körülmények között térhetek is vissza. Aztán megint jön az, ami tavasszal, a határok nem lesznek egyszerűen átjárhatók, se földön, se levegőben.

(Az utazásomról itt és most csak annyit, hogy nem javaslom gyengébb idegzetű olvasóimnak személyesen megtapasztalni azt, hogy milyen a kihalt frankfurti repülőtér szerda este augusztusban, így a covidos időkben.)

Most azok, akik a vállalatuk, intézményük informatikai rendszereinek működéséért közvetlenül felelnek, gondolom, ugyancsak elemeznek, és arra tesznek kísérletet, hogy megtervezzék a következő hónapok működési tervét. Ha nem ezt teszik, akkor azt rosszul teszik: újabb próbatétel előtt áll a járvány első hulláma idején nagy többségében parádésan teljesítő informatikus társadalom. Kihívásban nem lesz hiány, íme, néhány példa.

Elemzés Ha eddig nem tették volna meg, az első hullám tapasztalatainak alapos kiértékelését nem ajánlatos elmulasztani. Akkor sikerült lenyűgözni a menedzsmentet azzal, hogy az átállás az otthoni munkavégzésre napok alatt és szinte zökkenőmentesen sikerült, ám e bravúr mára már elvárt alapszolgáltatássá egyszerűsödött a vezetők gondolkodásában. A következő időszakra vonatkozó stratégiát és taktikát az első hullám tanulságai alapján lehet csak megalkotni – aki még nem végezte el az eddigi hónapokban történtek analízisét, nagyon kell igyekeznie, hogy beérje előrelátóbb kollégáit.

Motiváció A nagyobb informatikai szervezetekben, amelyekben működnek olyan csoportok is, amelyek számára a home office-os körülmények okozta személyes izoláció megnehezítette a lelkesedés fenntartását (fejlesztés, projektmenedzsment stb.), a megfelelő szintű agilitás hiányában lendületvesztés következhet be az esetleges újabb elzártságban. Elsősorban az intenzív és érdemi belső kommunikáció fenntartását ajánlja több szakirodalmi kommunikáció szerzője is a belső tűz őrzőinek. Az interakció többszintű kell, hogy legyen, átjárhatóvá téve olyan határokat is, amelyek esetleg a szervezeti hierarchiából adódnának.

Digitalizáció Unásig emlegetem, de mást nem tehetek: a koronavírus-járvány kellemes mellékhatásai között mindenekelőtt említendő az a felismerés, hogy a túlélés egyik fő feltétele a digitalizáció, a digitalizáció kompromisszum mentes, mondhatni kíméletlen folytatása, fenntartása.