Oktatás

NISZprogverseny.jpg
Forrás: NISZ
Házirend karantén idején

Tényleg határok nélkül kódoltak a diákok

Véget ért a „Kódolj határok nélkül!” országos nyílt forráskódú középiskolai programozó verseny. A döntőbe került 10 csapat feladata egy olyan alkalmazás fejlesztése volt, amely segítséget nyújt a családoknak abban, hogy rendszerbe foglalják a napi feladatokat, illetve beosszák egymás között a számítógép-használatot és a házimunkát, így kevesebb vitával és több szabadidővel telhetnek az otthon töltött napok.

Hosszú menetelés és sok munka után jutottak el idáig a diákok. A verseny ötlete még a tavalyi év végén merült fel a nyílt forráskódú szoftverekkel már évek óta behatóan és szervezetten foglalkozó NISZ Zrt. munkatársainak fejében.

Amilyen hosszú nevű iskolából jött, olyan rövid nevű a győztes csapat: a „CBT” a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskoláját képviselte a versenyen.
A dobogó második fokára a „Mi csak enni jöttünk” csapat (Váci Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Szakgimnáziuma és Gimnáziuma) állhatott fel.
A harmadik helyért járó trófeát az „Npm install all” csapat tagjai (Győri Szakképzési Centrum Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma) vehették át. 

A verseny több fordulóból állt. A 35, egyenként három főből álló csapatnak először két online tesztet kellett kitölteni, ahol a különféle nyílt forráskódú felhasználói és háttérszoftverek (GIMP, VLC, MySQL, MariaDB, egyebek) elméleti és gyakorlati tudásáról kellett számot adniuk. A döntőbe tíz csapat került: nekik a Drupal keretrendszert is felhasználva, kellett 24 óra alatt kifejleszteniük egy olyan alkalmazást, amely a karantén idején is segíti a családok életét azzal, hogy lehetőséget ad a napi feladatok rendszerbe foglalására, illetve a számítógép-használat és a házimunka beosztására.

Hajzer_Karoly_BM_9061_2_web.jpg

„A kormányzatnak elhatározott szándéka, hogy a szabad szoftvereket az eddigieknél intenzívebben használja, egyrészt a költségtakarékosság, másrészt a gyártói kiszolgáltatottság csökkentése érdekében. Ezért is támogattuk a NISZ kezdeményezését, hogy egy ilyen versennyel népszerűsítse a nyílt forráskódú rendszereket”, nyilatkozta lapunknak Hajzer Károly, a NISZ Zrt. felügyeletét ellátó Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára.
Nagy_Robert_NISZ_4566_2.jpg „Nemcsak a jelentkező csapatok száma, hanem tudása is pozitív meglepetést keltett bennünk. Annak ellenére, hogy többségük csak a felkészülési idő alatt ismerkedett meg a nyílt forráskódú szoftverekkel, 85 százalék körüli eredményeket értek el az egyáltalán nem könnyű online teszteken, és a kifejlesztett, döntőbe jutott alkalmazások is kimondottan magas színvonalúak voltak. Mindezt úgy érték el a diákok, hogy a vírushelyzet miatt a szervezőkkel és egymással is csak online tudták tartani a kapcsolatot”, értékelte kérdésünkre a résztvevők tudását Nagy Róbert, a NISZ Zrt. üzemeltetési vezérigazgató-helyettese.

Az elkészült szoftverek értékelésénél egyaránt figyelembe vették a megoldás ötletességét és a kivitelezés színvonalát. „Nem azt akartuk, hogy találják fel a kereket, hanem hogy minél kreatívabban használják fel a már amúgy is létező megoldásokat, lehetőségeket, és azokat építsék össze egy stabilan működőképes, könnyen használható, felhasználói szemmel is igényes applikációba. Egy csapat még videokonferencia lehetőséget is integrált az alkalmazásba”, tette hozzá Nagy Róbert.

Az első három helyezett csapat tagjai és felkészítő tanáraik az eredetileg meghirdetett utazás helyett (a koronavírus-járvány miatt) értékes tárgynyereményekben részesülnek, a végzős diákok pedig gyakornoki programban is részt vehetnek. A döntőbe jutott valamennyi csapat ajándékokat nyer. Az ünnepélyes díjátadóra a járványidőszak után kerül sor.

1. helyezett díja: Acer Swift 7 Ultrabook + Samsung Galaxy Tab S6
2. helyezett díja: Acer Swift 7 Ultrabook
3. helyezett díja: Samsung Galaxy Note 10 plus
(A díja(ka)t a csapat minden tagja megkapja.)

A diákok elmondták, hogy nagyon sokat tanultak a verseny során. Leginkább azt találták lelkesítőnek, hogy megoldásuk a valós életben is használható lehet. Éppen ezért többen várják a folytatást és szívesen vennének részt a jövőben, akár egyetemistaként is a versenyen.
Erre valószínűleg meg is lesz a lehetőségük, a szervezők ugyanis rendkívül sikeresnek ítélték a versenyt, és már gondolkodnak a folytatáson. „Nemcsak az ötlet volt kiváló, hanem az egész esemény lebonyolításáért is dicséret illet meg minden érintettet. Jó volt látni, hogy már a középiskolás diákok is olyan minőségű munkát tudnak letenni az asztalra, amely felveheti a versenyt a kereskedelmi alkalmazásokkal. Nem is szeretnénk elengedni a kezüket, igyekszünk nyomon követni további tanulmányaikat, és akár további versenyekkel, akár gyakornoki állással bátorítani őket arra, hogy a későbbiekben is foglalkozzanak a nyílt forráskódú rendszerekkel”, összegezte a tapasztalatokat Hajzer Károly.
Nagy Róbert ehhez még annyit tett hozzá: „A mostani, hagyományteremtőnek is tekinthető verseny megmutatta, hogy érdemes lenne hangsúlyosabban foglalkozni a nyílt forráskódú technológiákkal a közoktatásban. Szeretnénk szorosabbra fűzni a NISZ Zrt. kapcsolatait a közoktatási intézményekkel és az egyetemekkel is. Bár konkrét tervek még nem születtek, mindenképpen szeretnénk újra rendezni hasonló versenyeket.”