Oktatás

magyar_telekom_1
Forrás: Magyar Telekom
Új fejezetet nyitnak a hazai informatikai képzésben (is)

Okos jövő okos egyetemekkel

Együttműködési megállapodást írt alá két nagy vidéki egyetem Magyarország legnagyobb infokommunikációs vállalatcsoportjával.

Számos területre kiterjedő, de konkrétumokkal majd csak a következő hónapokban-években megtöltött együttműködési megállapodást írt alá a Szegedi Tudományegyetemmel, illetve a Szent István Egyetemmel a Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország.

Az elképzelések között szerep a szoros kooperáció a szakirányú és szakinformatikai képzésekben, partneri kapcsolat a K+F projektekben hazai, regionális és európai léptékben egyaránt. A kutatás-fejlesztés és innováció számos területére kiterjedő együttműködés a remények szerint hozzájárul a hazai informatikai, orvosi, valamint agrár- és élelmiszeripari képzés megújításához.

A megállapodás ünnepélyes aláírásán felszólaló Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kiemelte, hogy a kormányzat innovációval kapcsolatos stratégiai céljai között pontosan az olyan együttműködések erősítése szerepel, mint amilyenre most készül a két egyetem és a Telekom-csoport. Mint mondta, az állam számos eszközzel – például adókedvezményekkel, támogatásokkal – igyekszik elősegíteni, hogy a magyar vállalatok innovációs képessége jelentősen javuljon.

Fendler Judit kancellár (SZTE), Rovó László rektor (SZTE), Rékasi Tibor vezérigazgató, Magyar Telekom, Palkovics László miniszter (ITM), Kaszás Zoltán vezérigazgató, T-Systems Magyarország, Palkovics László rektor (SZIE) és Magyar Ferenc kancellár (SZIE).
Fendler Judit kancellár (SZTE), Rovó László rektor (SZTE), Rékasi Tibor vezérigazgató, Magyar Telekom, Palkovics László miniszter (ITM), Kaszás Zoltán vezérigazgató, T-Systems Magyarország, Palkovics László rektor (SZIE) és Magyar Ferenc kancellár (SZIE).
 

Szegeden a lézerkutató központ már épül az ELI Science Park, ahova kifejezetten tudás- és innovációorientált cégeket, laboratóriumokat várnak, és ahol inkubátor segíti majd az induló vállalkozásokat – mondta Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora. A szegedi tervek között szerepel közös, integrált oktatási, gyakornoki és ösztöndíjprogramok elindítása, illetve már meglévők célszerű átalakítása, illetve a Smart University és a Smart Hospital koncepciók kialakítása. A rektor szerint a megállapodás nagy lökést adhat az egyetemen tervezett Informatikai és Villamosmérnöki Kar létrehozásának is.

A Szent István Egyetem célja az, hogy hallgatóik ismerjék meg modern infokommunikációs technológiákat, mert azok az agráriumban és az élelmiszeriparban is egyre fontosabb szerepet játszanak – hangsúlyozta Palkovics László rektor (aki csak névrokona a miniszternek). A közös kutatás-fejlesztési projektek és a duális képzés erősítése mellett a tervek között szerepel egy agrárinformatikai szak elindítása is.

„Okos jövőt csak okos egyetemekkel lehet építeni” – fogalmazott Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója. Mint mondta, össztársadalmi cél, hogy a digitalizációnak mindenki nyertese legyen, egyéni szinten ugyanúgy, mint a gazdaság vagy a társadalom egésze. A mostani megállapodásokkal kapcsolatban kiemelte, hogy az együttműködés közvetlen átjárást teremt a tudomány, az oktatás és a munka világa között, segítve azokat a hallgatókat, akik fontosnak tartják, hogy korszerű, versenyképes tudással felvértezve lépjenek majd ki a munkaerőpiacra.