Oktatás

Deák Csaba (Miskolci Egyetem), ByeAlex és Horváth Zita (Emberi Erőforrások Minisztériuma)
Deák Csaba (Miskolci Egyetem), ByeAlex és Horváth Zita (Emberi Erőforrások Minisztériuma)
Forrás: Minap / Mocsári László

Megnyitotta kapuit a Miskolci Egyetem pályaorientációs Tudás-Vár élményközpontja

Országosan egyedülálló pályaorientációs programot indított el a Miskolci Egyetem: megnyitotta a Tudás-Vár Élményközpontot, amelyben két tematikus szabadulószoba, számos látványos, játékos feladat és ügyességi kihívás várja a jövő generáció tagjait, illetve a leendő hallgatókat. A központot Horváth Zita, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, ByeAlex zenész, a Miskolci Egyetem Nagykövete, valamint Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja avatta fel.

A digitális trendek globális térhódításának következtében fontos és kiemelt céllá vált, hogy egyre nagyobb számban végezzenek hallgatók műszaki és természettudományi területeken is. E cél elérése érdekében a Miskolci Egyetem tudatosan alakítja pályaorientációs programját. A folyamatos fejlesztésekhez szükséges pénzügyi erőforrások biztosításához az Egyetem sikeresen megpályázta a Magyar Kormány által kiírt Európai Uniós forrást, közel 400 millió forint értékben.

Az egyetemi Tudás-Vár Élményközpont fontos eleme a pályaorientációs programnak. A mostani fázisban két tematikus szabadulószoba, számos látványos, játékos feladat és ügyességi kihívás várja a jövő generáció tagjait, illetve a leendő hallgatókat. Az Egyetem jó hírnevét a fiatal generációk körében – az Élményközpont mellett – mostantól ByeAlex is képviseli, nagyköveti minőségében.

„A Miskolci Egyetem hazai összevetésben élen jár a következő generációk műszaki és természettudományos érdeklődésének felkeltésében, amelynek mostani mérföldköve unikális a hazai egyetemi szférában. Biztos vagyok benne, hogy a ma átadott TUDÁS-VÁR Élményközpont hamar népszerűvé válik a fiatalok körében. Remélem, hogy a közeljövőben osztálykirándulások célpontjává válik a TUDÁS-VÁR, ami így az egyetem mellett a várost is népszerűsíti majd!” – hangsúlyozta megnyitóbeszédében Deák Csaba kancellár.

A készség és képességfejlesztésre fókuszáló élményközpontban kialakított pályaorientációs terek különböző tematikákra épülnek, bemutatva az egyes egyetemi karok legfőbb témaköreit. A fiatalok így játékos formában megoldandó feladatok és kihívások teljesítésével ismerhetik meg a Miskolci Egyetem oktatási portfólióját. A projekt mostani fázisában két különálló szabadulószoba, illetve számos élményalapú demonstrációs eszköz, kipróbálható interaktív játék valósult meg, amelyek emlékezetessé és izgalmassá teszik.

Az Élményközpont minden általános és középiskola számára térítésmentesen igénybe vehető, 2018. december 10-től, előzetes bejelentkezés alapján.