Oktatás

remteach_mentimeter.jpg
Forrás: mentimeter.com

Magyar cég innovációja a digitális távoktatásban

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFI) támogatásával létrejött, márc. 24-én elindult, SmartEdu digitális távoktatási rendszer elsőként a középiskolák, valamint a felsőoktatási intézmények számára válik elérhetővé. A projekt első körben tíz-tíz középiskolai és egyetemi tanárnak kínál ingyenes lehetőséget arra, hogy a rendszer segítségével tartsa meg óráit.

Az új magyar digitális távoktatási rendszer, a SmartEdu egyedisége abban rejlik, hogy a versenytársakkal szemben számos rendszer előnyös funkcióját képes egy programban nyújtani a diákok és az oktatók számára. Egyszerre biztosítja a távoktatáshoz nélkülözhetetlen kommunikációs modult és a digitális tantermi megoldásokat. Olyan digitális platformot hoz létre, amely segít az oktatás különböző szintjein a térben nem egy helyen tartózkodó diákok és tanárok közötti kommunikáció és interakció megteremtésében. A magyar fejlesztők által létrehozott rendszer ráadásul kifejezetten a hazai viszonyokra épít, és magyarul biztosít használóinak ügyfélszolgálati rendszert a nap 24 órájában. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával létrejövő projektet a Visual Europe Group valósította meg.
„Célunk, hogy megkönnyítsük az oktatók és hallgatók kommunikációját, hatékonyabbá tegyük a közös munkát. Ehhez egy olyan felületet biztosítunk, ami által mindenki számára könnyebb és élvezetesebb lesz a tanulási folyamat”, fogalmaz Botond Szabolcs, a Visual Europe Group vezérigazgatója.


Elsőként a középiskolák és a felsőoktatási intézmények számára válik elérhetővé a SmartEdu. Ehhez a projekt megvalósítói márc. 24-étől várják 10 középiskolai és 10 egyetemi tanár jelentkezését, önkéntes alapon. Ők lesznek azok, akik elsőként, ingyenesen használhatják a rendszert. Elsősorban budapesti és Pest megyei jelentkezőket várnak, mert a használatot igény esetén akár személyes tréningen tanítják be.
Jelentkezni a jelentkezes@smartedu.hu címen lehet.
A SmartEdu valódi tanóra-élményt nyújt, mert egyszerre két videoközvetítést nyújt: a diák láthatja a tanárt és a tanár gépén vagy a táblán megjelenő tananyagot is. Az oktató a SmartEdu felületére töltheti fel a tananyagot, kérdőívekkel mérheti fel hallgatói tudását, szavazásokat bonyolíthat le. A hallgatók privátban és nyilvánosan is kérdezhetnek, illetve jegyzeteket készíthetnek az elhangzott tudásanyaghoz, így biztosabb ismeretekre tehetnek szert. Nem kell tehát különböző felületeket használni az oktatáshoz, minden integráltan és egyszerűen zajlik”, mutatja be a rendszer előnyeit Botond Szabolcs.
Használatához egyetlen PC vagy laptop szükséges, valamint az interneten elérhető szoftver. A SmartEdu további előnye, hogy futtatható és üzemeltethető hazai szervereken, ezáltal a nemzetközi függőség csökkenthető, jobban biztosítható a hazai oktatás működése. Ez azért kiemelten fontos, mert a jelenlegi helyzetben percről-percre növekvő számú online eszközök, közvetítések, konferenciák és filmek érezhetően terhelik a nemzetközi szervereket, máris tapasztalható a lassulás, a szolgáltatások színvonalának romlása.

A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt Magyarország összes oktatási intézményében távoktatásban tanulnak a diákok. A tanárok számos konferencia- és digitálistanterem-rendszer közül választhatnak, azonban mindegyiknek megvannak a hátrányai az előnyeik mellett. Jelenleg mintegy féltucat rendszer, szoftver van alkalmazásban.