Oktatás

hr_anyuka_it_job_greenfox_1
Forrás: Green Fox Academy

Kisgyermekes anyukák segíthetnek a programozóhiányon?

Már most húszezer informatikus hiányzik Magyarországon, és ez a szám növekedni fog a jövőben. Figyelembe véve a szakma kiemelkedő fizetési szintjét is, nem kérdés, hogy a karrierváltáson gondolkodóknak érdemes belevágniuk a programozóképzésbe. Például már van kifejezetten az 1,5-4 éves korú gyermeket nevelő anyukák számára is IT-képzés: amíg ők programozni tanulnak, gyermekeikre bölcsiben vigyáznak, majd a képzés elvégzése után az elhelyezkedésben is segítenek nekik.

Utasi-Peszlen Rita maga is karrierváltó, HR-esből lett bölcsitulajdonos kisfia születése után. De nem elégedett meg ennyivel, arra gondolt, hogy más anyukáknak is szívesen segítene szülés után visszatérni a munka világába. HR-szakemberként pontosan tudja, milyen kihívásokkal néznek szembe a munkaerőpiacra szülés után visszakerülő nők, anyaként pedig azt is megtapasztalta, hogy milyen nehéz megfelelő napközbeni felügyeletet találni a kicsik számára.

Ebből jött létre az Academy4Moms ötlete, ahol az anyák új szakmát tanulhatnak, miközben a gyermekeik a legmodernebb fejlesztő foglalkozásokon vehetnek részt. Tehát amíg a baba a bölcsiben, addig anya a szomszéd szobában programozni tanul.

Új karrier egy rugalmas szakmában

"Mindig is fontos volt számunkra a munkánk társadalmi hatása, így már évek óta azon gondolkodtunk, hogy olyanokat is be tudjunk vonni az informatika világába, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy napi 8-10 órát szánjanak egy szuperintenzív szoftverfejlesztő képzésre" – mondta Bárdos Kristóf, a Green Fox Academy társalapítója. Működésük közel három éve alatt már több mint 470 hallgató iratkozott be junior szoftverfejlesztő képzésükre, és végzőseik 90 százaléka sikeresen el is tudott helyezkedni.

Célcsoportként felmerültek a kisgyerekes anyukák, akik sokszor hiába szeretnének dolgozni, nem találnak olyan munkahelyet, ahol elég rugalmasak a körülmények, így nem tudják összeegyeztetni a munkát és a családot. Pedig az IT-szektorban működő cégeknél a munka sok esetben éppen ilyen: ezt ismerte fel Utasi-Peszlen Rita, az Academy4Moms alapítója, amikor megkereste a Green Foxot az ötletével. Bárdos Kristóf és Utasi-Peszlen Rita végül együtt dolgoztak ki egy képzési tervet - kifejezetten a kisgyermekes anyukák igényeire szabva.

Három lépéssel az informatika világába

Alapelv volt, hogy fokozatosan készítsék fel az anyákat a tanulással járó új helyzetre, például ne kelljen azt érezniük, hogy a hirtelen jött új kötelezettség a család rovására megy. A tananyag viszont ugyanaz, mint a programozóiskola 4 hónapos képzésén, hiszen ez a piacképes tudás biztosítja azt, hogy a képzést követően el tudjanak helyezkedni az anyukák. Előképzettségre nincs szükség, de felvételi van, a motiváció és társas készségek vizsgálata mellett a jelölt digitális írástudását és angol nyelvtudását is vizsgálják, hiszen az IT-szektor nyelve alapvetően az angol.

Ez utóbbi sem kell, hogy bárkit is visszatartson a programozástól, mert a tíz hónapos tanfolyam első hónapja felzárkóztató angollal indul, ami jó ráhangolódást jelent az újbóli tanulásra. Maga a programozóképzés tehát kilenc hónap, amely három modulból épül fel. Az első modulban, heti 3x3 órában a programozás alapjait lehet elsajátítani. A második az úgynevezett orientációs modul, amikor már heti 5x3 órában egy kiválasztott technológiában, programnyelvben mélyedhetnek el jobban a résztvevők. A képzés utolsó része pedig egy hét hetes projektfeladat, amikor már egy konkrét projekten dolgoznak a programozójelöltek. Ez a legintenzívebb rész, hiszen ekkor mintegy „főállásban”, napi nyolc órában ott kell lenniük a képzésen. A gyerekek szempontjából viszont ez sem jelent gondot, hiszen ugyanazon a helyen, a képzéshez igazítva biztosítják a kicsik bölcsődei ellátást.

A kurzus végén az elhelyezkedésben is segítik az édesanyákat, a képzés és az új élethelyzet okozta nehézségeken pedig egy pszichológuscsapat segít átlendülni. Bárdos Kristóf szerint egyre több olyan cég van, ahol kifejezetten 4-6 órás részmunkaidőben keresnek alkalmazottakat, de ha valaki 8 órában szeretne dolgozni, arra is van lehetőség. Nagy előny az anyukák számára, hogy az IT-szektorban sokszor van lehetőség otthonról is dolgozni, illetve a munkaidőt is rugalmasan lehet igazítani a családi kötelezettségekhez.