Oktatás

IT-mernokok.jpg
Forrás: globalitsvcs.com

Jól teljesítenek az első BProf üzemmérnök-informatikusok

2020 szeptemberében kezdték meg céges gyakorlati évüket azok az informatikus hallgatók, akik elsőként szerezhetik meg diplomájukat a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar 2018-ban indult új, 6 szemeszteres BProf üzemmérnök-informatikus képzésén. A vállalatok beszámoltak az első negyedév tapasztalatairól: kiderült, hogy kivétel nélkül mind a 40 befogadó cég elégedett a kooperatív képzésben résztvevő hallgatók tudásával és képességeivel.

A BProf üzemmérnök-informatikus képzés két szemeszteres kooperatív szakaszának célja, hogy a hallgatók tapasztalt, gyakorló szakemberek iránymutatásai alapján megismerkedhessenek leendő szakmájuk gyakorlati vonatkozásaival. Neves ipari partnercégeknél kapcsolódhatnak be az adott cégnél folyó szakmai (fejlesztési-üzemeltetési) tevékenységekbe és ezáltal lehetőségük nyílik elméleti tudásuk gyakorlati tudássá történő elmélyítésére, illetve a „soft skillek” elsajátítására is.

A BME VIK felkérésére a Schönherz Iskolaszövetkezet feltérképezte az első negyedév tapasztalatait, amelynek során 40 vállalat 80 százaléka külön kiemelte a hallgatók magas minőségű szakmai felkészültségét, illetve a meglepően gyors beilleszkedést – mint nyilatkozták, mind a home office adta keretek között, mind az egyetemi teendők mellett az elvárt szinten teljesítettek a gyakornokok. A munkához való pozitív hozzáállásuk, szorgalmuk és nyitottságuk nagyban segítette a közös munkát: az első pár hétben szerzett gyakorlati tapasztalatot mára könnyedén integrálják a mindennapi feladatokba, és a képzéssel kapcsolatos adminisztrációs kötelezettségeiket is pontosan teljesítik.

A hallgatók az első gyakorlati félévben 480, a másodikban 660 munkaórát töltenek a cégeknél, ezzel teljesítve projekt-tantárgyaikat a vállalat által kijelölt konzulens és a tanszéki témavezető felügyelete mellett.

Többen üdvözölték a piac elvárásaira reflektáló , új, gyakorlatorientált egyetemi alapképzést. A kérdőíves felmérésre adott válaszok alapján az üzemmérnök-informatikus hallgatókat befogadó 40 vállalkozás 100 százaléka elégedett az új munkaerővel, legtöbben pedig hosszú távra terveznek a diákokkal, remélve, hogy főállásúként is a csapatukat fogják erősíteni.

További információért írjon bizalommal a partner@schis.hu email-címre.  Céges partnerek a programba 2021 januárjában tudnak legközelebb bekapcsolódni.