Oktatás

pannon_egyetem
Forrás: Lokál

A világ 150 legjobb vegyészmérnök képző intézménye között a Pannon Egyetem

A veszprémi Pannon Egyetemet a világ 150 legjobb vegyészmérnöki képzést nyújtó intézménye közé rangsorolta az Academic Ranking of World Universities (ARWU) által 2003 óta minden évben összeállított és közzétett Shanghai Ranking. Az elismerés azért is értékes, mert vegyészmérnöki tudományterületen a Pannon Egyetem egyedüli magyar és a legjobb kelet-európai egyetemként került be a világ legjobbjai közé.

Az Academic Ranking of World Universities (ARWU) 2003 óta minden évben közzéteszi a világ 500 legkiválóbb egyetemének mértékadó rangsorát. Az ARWU által publikált Shanghai Ranking a 2017. évi vegyészmérnök tudományterületi rangsorban a Pannon Egyetemet, egyedüli magyar és a legkiválóbb kelet-európai egyetemként, a legjobb 500 egyetemi képzésből az első 101-150 közötti kategóriába sorolta.

A brit Vegyészmérnöki Kamara (IChemE) által is akkreditált, nemzetközileg elismert vegyészképzést folytató intézmény így olyan neves egyetemekkel került azonos besorolásba, mint például az amerikai Yale vagy a Berlini Műszaki Egyetem.

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora a Shanghai Ranking rangsorában elért eredményre reagálva hangsúlyozta: „Nagy kihívás mértékadó, nemzetközi rangsorban előkelő helyezést elérni, hiszen annak nélkülözhetetlen előfeltétele a folyamatos, évtizedeken át tartó, kiemelkedően magas oktatói, kutatói és intézményvezetői szakmai nívó. A Pannon Egyetem által most elért figyelemre méltó eredmény jó példát mutat és mércét állít a magyarországi és a kelet-európai felsőoktatási tér többi, vegyészmérnöki képzésben érintett szereplőjének, ugyanakkor egyértelmű és fontos visszajelzés a hazai vegyipari cégeknek.”

A magasan jegyzett oktatói és kutatói eredményekhez ugyanis jelentős mértékben hozzájárulnak a Pannon Egyetem fontos szakmai együttműködő partnerei – a BorsodChem, a MOL-csoport, a Richter Gedeon és a Sanofi –, amelyek egyrészt Magyarország és a térség meghatározó és innovatív vegyipari nagyvállalatai, másrészt a végzős hallgatók biztos munkaadói.