Oktatás

woman_learning_zoom_web.jpg
Forrás: zoom.us
Munkavállalói körkép – interjú

A home office-ban is továbbképzik magukat IT-területen a dolgozók

Versenyképes fizetést, biztos jövőt ígértek eddig is az IT-szakmák, azonban most úgy tűnik még nagyobb lesz a kereslet és minden eddiginél többen fognak képzésre jelentkezni. Ezt pedig csak tovább segíti a május 1-jétől elérhető kamatmentes, szabad felhasználású Diákhitel Plusz is. Önfejlesztés, továbbtanulás, versenyképes szakma vagy éppen a vírus miatt gyors pályamódosítás, az IT egy olyan terület, amelybe megéri befektetni.


Az online oktatásra való átállásról és annak sikerességéről Herczeg Rudolfot, a Ruander oktatóközpont vezetőjét kérdeztük, aki elárulta azt is, hogy a jelenlegi helyzetben sajnos nagyon sok szakma került válsághelyzetbe, az itt dolgozó emberek pedig szeretnének elsajátítani olyan kompetenciákat, amelyek segítségével akár a továbbiakban home office-ban is tudnának dolgozni.

– Mit gondol, mire fognak leginkább jelentkezni a válság miatt pályamódosításra kényszerülők? Melyek a legnépszerűbb IT-tanfolyamok?
– A munkaerő-piacon jelenleg a programozói és-vagy webes végzettséggel, gyakorlattal rendelkező munkavállalókra van kiemelkedően magas kereslet. Ezt a hiányt igyekszünk jelenleg kiszolgálni a Szoftverfejlesztő OKJ, Programozás alapjai, Python, Visual C#, Webfejlesztő, Webdesigner tanfolyamok tantermi és távoktatási formában történő indításával. A másik képzési irány az informatika területén a rendszergazda-képzés, itt a résztvevők a hálózatok kiépítésével, telepítésével és üzemeltetésével ismerkednek meg. OKJ vonatkozásban az Informatikai rendszerüzemeltető képzés fedi le ezeket a feladatokat. Haladó felhasználói szinten megjelennek az Excel adatelemző lehetőségei, valamint adatbázis-kezelői kompetenciák például az SQL ismeretek. Az említett szakmák, végzettségek a viszonylag magas juttatások miatt is vonzzák az érdeklődőket.

– Hogyan készülnek az esetleges nagy érdeklődésre?
– A jelenlegi helyzetben, most az a legfontosabb, hogy mindenkinek segítsünk, aki pályamódosítást tervez, vagy éppen az IT-területén szeretne még nagyobb tudást szerezni. Folyamatosan fejlesztjük és módosítjuk a képzési programjaink tematikáját, alkalmazkodva a változó piaci igényekhez. Az informatika egy dinamikusan bővülő terület, amivel kényelmesen tud bárki, akár online is dolgozni.

– Jelenleg online oktatás zajlik önöknél is, milyenek a visszajelzések? Mennyire sikeresek ezek a tanfolyamok?
– A jelenlegi helyzethez alkalmazkodva, március közepétől elindítottuk az online képzéseket, amely a résztvevők körében sikeres. Így a későbbiekben tervezzük a tantermi képzések mellett az online képzések folyamatos indítását is, így nemcsak a budapesti és Pest megyei érdeklődőket, hanem az ország teljes területén élőket el tudjuk érni. A veszélyhelyzet miatt sajnos nagyon sok szakma került válsághelyzetbe, az itt dolgozó emberek szeretnének elsajátítani olyan kompetenciákat, amelyek segítségével akár a továbbiakban home office-ban is tudnának dolgozni, erre a legjobb megoldást az IT-szakmák biztosítják.

– Az IT-szakmákat tartják az egyik legbiztosabb, legversenyképesebb szakmának Magyarországon és külföldön is. Tapasztalatai alapján, akik itthon végzik el a tanfolyamot itthon is helyezkednek el vagy inkább külföldre mennek?
– Az OKJ végzettségek esetén lehetőség van az Európai Unió területén elfogadott EUROPASS kiegészítő bizonyítvány igénylésére. A Ruander Szakmai Vizsgaközpontban vizsgázók 60-70 százaléka igényli ezt a kiegészítő bizonyítványt angol és német nyelven. Ezeknek a vizsgázóknak megközelítőleg fele kacsingat a külföldi munkavállalás felé, hiszen az IT-munkavállalók nagy része külföldön is keresett, illetve sokan dolgoznak Magyarországról külföldre, akár egy multinacionális cég alvállalkozójaként is kiemelt jövedelemért. Azoknál a képzéseknél, amelyeknél tanúsítvány szerezhető, lehetőség van angol nyelvű okirat kiállítására is, amellyel a külföldi piacon tudják igazolni a résztvevők az elsajátított kompetenciákat. A tanúsítvánnyal befejeződő képzések esetén lehetőség van az angol nyelvű tanúsítványok kiadására, amellyel a külföldi piacon tudják igazolni a résztvevők az elsajátított kompetenciákat. A külföldi és hazai állásinterjúkon résztvevőktől pozitív visszajelzéseket kaptunk az elsajátított ismeretek gyakorlati hasznosításáról.

– Egyre több nő választ IT-végzettséget. Melyek az ezzel kapcsolatos tapasztalatai, milyenek a jelentkezési arányok?
– Az IT-szakmák területén a nők elfogadása az elmúlt évek folyamán pozitív irányban változott. A haladó felhasználói programok – Excel haladó, Power Query, Power Pivot, Power BI – esetében például a résztvevők 75 százaléka nő. A programozói és hálózati képzések esetében a nők jelentkezési aránya körülbelül 20 százalék, de ez az érték évről évre javuló tendenciát mutat. növekszik. A webfejlesztők, webdesignerek között már magasabb, 40 százalékos a női jelentkezők aránya. Az viszont nagyon jó hír, hogy a képzésekre jelentkező hölgyek között nagyon alacsony, 5 százalékos a lemorzsolódás.