Oktatás

BME-foepulet
Forrás: ITB

A felsőoktatás komplex fejlesztése

A felsőoktatás komplex fejlesztése valósulhat meg a koronavírus-járvány okozta károk felszámolását célzó uniós helyreállítási alap Magyarországnak juttatott egy részéből.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára, Bódis József tájékoztatása szerint 2021 és 2026 között négyszer annyi uniós forrás áll rendelkezésre a felsőoktatás számára, mint az előző ciklusban.

Az intézményekhez pályázati rendszeren keresztül jut majd el a támogatás, amelyből többek között a struktúraváltást, az infrastruktúra fejlesztését, a teljesítményértékelési rendszer fejlesztését, bevezetését és új finanszírozási rendszer bevezetését valósíthatják meg. Az infrastrukturális beruházásoknak köszönhetően tovább bővülhet a nemzeti laboratóriumok rendszere és tudományos innovációs parkok épülhetnek.

Az innovációs parkok abban nyújtanak majd segítséget, hogy a tudományos kutatási eredmények a gyakorlatban, a gazdaságban jobban hasznosulhassanak. Bódis József hozzáfűzte: a magyar diplomák eddig is elismertek voltak a világban, de ha még korszerűbb lesz a képzés, a diplomák is értékesebbek lesznek.