Oktatás

A képen balról jobbra: Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország alelnöke, Váczi Dorka Digitális Oktaási Angyal, és Erdős Péter Digitális Kórházi Angyal
A képen balról jobbra: Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország alelnöke, Váczi Dorka Digitális Oktaási Angyal, és Erdős Péter Digitális Kórházi Angyal
Forrás: Vodafone

A digitális oktatást és a beteg gyerekeket segítik a Vodafone angyalai

Rendhagyó módon valósul meg idén a Vodafone Főállású Angyal programja, ezúttal ugyanis nem pályáztatással, hanem célzott kiválasztás és direkt megkeresés útján dőlt el, hogy ki lesz a két új angyal. A 2020/2021-es évre dr. Erdő Sándor, az OncoVR megálmodója lesz a Digitális Kórházi Angyal, míg a Digitális Oktatási Angyal Váczi Dorka lesz, aki így folytathatja a tavaly megkezdett munkát.

A Vodafone „Főállású Angyal” programja még 2008-ban indult el, azóta több társadalmi csoportnak segítettek, többek között a digitális írástudatlanság felszámolásában és a fogyatékkal élők beilleszkedésének támogatásában is közreműködtek. „Mind az egészségügy digitális eszközökkel való támogatása és digitális fejlesztése, mind a digitális oktatás olyan területek, ahol felelős infokommunikációs vállalatként igyekszünk minél nagyobb szerepet vállalni. Az idei Főállású Angyal Program esetében is a célunk a digitalizációt jó és nemes ügyek szolgálatába állítani”, mondta el Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország alelnöke, a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumi tagja a Főállású Angyalokat bemutató mai sajtótájékoztatón.

Erdős Sándor, a tavaly első alkalommal meghirdetett Vodafone Digitális Díj egyik fődíját nyerte el, a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájának hallgatójaként az OncoVR fejlesztéssel, és most már Digitális Kórházi Angyalként tehet még többet azért, hogy az onkológiai kezelés miatt kórházba került gyermekek könnyebben viseljék a kezeléseket. A virtuális valóság (VR) technológiájával nemcsak színesebbé teszik a kórházban töltött napokat, de a Sándor és csapata által fejlesztett VR kalandjáték segítségével jelentősen javítható a gyermekek hangulata a kórházi kezelések alatt, és hosszú távon javíthatja a gyerekek megküzdési stratégiáit.

Dr. Erdős Sándor a sajtótájékoztatón elmondta, hogy célja, hogy az OncoVR a lehető legtöbb érintett gyermekhez eljuthasson, és a pozitív hatáskat mérő kutatásuk eredményeit megismertesse a hazai szakmai közönséggel is. „Annak érdekében, hogy mindez megvalósulhasson, a következő időszakban azon fogok dolgozni, hogy minél több gyermekonkológiai központtal alakítsunk ki együttműködést, hogy a kórházakban dolgozó pszichológusokkal karöltve többszörözni tudjuk az OncoVR kalandjáték használatát”, fűzte hozzá a Digitális Kórházi Angyal.

Dr. Erdős Sándor emellett a Falakon át elnevezésű program kibővítésén is dolgozik. A UPC Magyarországnál indult, most már a Vodafone Magyarország Alapítványhoz tartozó, több mint 10 éve működő kezdeményezés célja, hogy díjmentes szélessávú internettel és digitális TV szolgáltatással tegye könnyebbé a gyermekek kórházban töltött idejét.

Szintén a gyermekek állnak a 2020/21-es év másik Főállású Angyala, Váczi Dorka programjának fókuszában, aki Digitális Oktatási Angyalként és a Digitális Iskola Program szakmai vezetőjeként immár két éve azon dolgozik, hogy a pedagógusok és a diákok egyaránt naprakészek legyenek a digitális eszközhasználat terén. Az oktatás ugyanis – ahogy arra az elmúlt időszak is rámutatott – ma már elképzelhetetlen a digitalizáció nélkül.

„A Digitális Iskola Program működése során rengeteg tudás és tapasztalat halmozódott fel, melyeket mindenképp szerettünk volna elérhetővé tenni, az összes magyar pedagógus számára. Ennek érdekében, a megszerzett tapasztalatokat felhasználva elkészítettük tanároknak szóló, akkreditált e-learning képzésünket, melyet a következő évben további, 100 százalékban online elvégezhető kurzusokkal szeretnénk bővíteni. Célunk immár nemcsak a Programban működő iskolákkal való együttműködés, hanem az ország minél több oktatási intézményének elérése. Terveink között szerepek a szülők felé való nyitás, hogy minden, a tanulási folyamatban részt vevő szereplőnek segíthessünk a digitális eszközök használatában”, mutatott rá Váczi Dorka, a Digitális Iskola Program szakmai vezetője, Digitális Oktatási Angyal.