Oktatás

Palkovics_Laszlo_ITM.jpg
Forrás: ITM

246 pályázatot támogat a Kooperatív Doktori Program

A tervezett számot jelentősen meghaladva 246 pályázatot támogat a Kooperatív Doktori Program. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerint a program létjogosultságát a pályázatok magas színvonala igazolta, és ezért tartották szükségesnek a támogatás bővítését is. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) eredetileg 100 nyertes pályázóval számolt az 529 jelentkezőből.

„Az innovációs ráfordítások fontos szerepet játszanak abban, hogy a magyar gazdaság a következő évek nyertese legyen”, indokolta a támogatások emelését a miniszter. Magyarország – mint mondta – sok korábbi hátrányát ledolgozta az elmúlt években, annak köszönhetően, hogy kutatásra és fejlesztésre (k+f-re) fordított összeg 2010 óta több mint a kétszeresére nőtt, és tavaly már a 700 milliárd forintot is meghaladta. „Egyedül a múlt évben 48 milliárd forinttal emelkedett a k+f-kiadások összege, az idei év végére pedig elérheti a GDP 1,8 százalékát”, tette hozzá. A legfontosabb ráfordítások közül kiemelte a nemzeti laboratóriumokra jutó 14 milliárd forintos idei keretösszeget, valamint az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat 22 milliárd forintos többlettámogatását 2021-ben.

Palkovics László a finanszírozás mellett fontosnak nevezte a kutatói hálózat és a támogatási rendszer egységesítését, valamint a tudomány és a vállalkozók együttműködések ösztönzését. A high-tech iránt mind az ipar, mind a szolgáltatások egyre nyitottabbak, Magyarország pedig a nemzetközi innovációs rangsorokban is sokat lépett előre.


A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) elnöke a kutatói utánpótlás jelentőségét hangsúlyozta. Birkner Zoltán szerint a Kooperatív Doktori Program éppen azt teszi lehetővé, hogy az egyetemi projektekbe új szakemberek kapcsolódjanak be.

Az ITM és az NKFI Hivatal főképp műszaki és természettudományos területen dolgozókat akarta a kiírással kutatásokra sarkallni, hiszen épp ők azok, akik a legjobban hasznosíthatják a tudásukat a versenyszférában, így a diploma megszerzése után rendszerint elhagyják az egyetemet. Birkner Zoltán hangsúlyozta, hogy nem versenyezni akartak a munkaadókkal a legjobb szakemberekért, inkább olyan megoldást kínáltak, amelynek a leendő kutató, a munkaadó, az egyetem, és végső soron az állam is nyertese lesz. Véleménye szerint ilyen jelentős segítséghez a tudományok és a vállalkozások együttműködése Magyarországon még sosem jutott, és az NKFI Hivatal a következő években még inkább ösztönözni fogja a tudást megteremtő és hasznosító közösségek összefogását.

A Kooperatív Doktori Program akár 48 hónapon át havi 400 ezer forinttal segíti a nyertesek doktori tanulmányait. Az ösztöndíjasok után az őket befogadó doktori iskola, a témavezető tanár, valamint a projektbe kapcsolódó vállalati szakértő is kap támogatást. A kiírást az idén jelentették meg először, és a következő években is várják a pályázókat. Az idei nyertesek kétharmada műszaki projektekben vesz részt, de jelentős az egészségtudomány és az agrárium részesedése is. A pályázatok kétharmadában vesz részt vállalati partner.