Menedzsment

nyul_puska.jpg
Forrás: (ismeretlen karikaturista)

Vigye a nyúl a vadászpuskát?

Vigye! Talán jobb kezekben van, mint ha politikusoknál lenne. Rendben, a puska legyen a nyúlé, de életünk mindennapjait tartsuk meg tudatosan saját kezeink között.

Van egy japán szó: „ikigai”. Valahogy úgy lehetne lefordítani: „az ok, amely miatt felkelsz ma reggel”. E mögött az egyetlen szó mögött sok-sok értékes tartalom bújik meg, ezekre szeretném ráirányítani a figyelmedet.

E szó mögött ott van a tudatosság és a cél, amelyek értelmet adnak a mai napodnak. Értelmet adnak napjaidból összerendeződő heteknek, a hetekből sorjázódó hónapoknak, a hónapokból összeszőtt éveidnek és végül egész életednek.
E szó mögött ott lehet a szenvedély és az öröm. Rajtad múlik, hogy valóban ott lesz-e. Ezekben a szokványokból kiszakított és karanténba zárt napokban itt van a nagy lehetőség, a választás lehetősége. Lehetőséged van egy pillanatnyi lassításra és átkeretezésre. Vigyél tudatosan célt, örömet és szenvedélyt a napjaidba!

A húsvéti tojások helyett fesd színesre az időt, ami megadatott neked, és amit most módodban áll észre is venni, mert Marcel Proust óta tudjuk: „Egy óra nem csupán egy óra, sokkal inkább egy illatokkal, hangokkal, tervekkel és hangulatokkal megtöltött edény.”

Próbáld ki és gondold végig, hogy mi lesz az az ok, amely miatt felkelsz holnap reggel. Aztán valósítsd is meg! Nem kell, hogy nagyratörő magasztos dolog legyen, de legyen konkrét és érzékelhető amikor elérted.

Az én mai ikigai-om az volt, hogy „papírra vessem” számodra ezeket a sorokat. Megtörtént. Ha úgy érzed adott bármit is neked, megköszönöm, ha küldesz egy 😊-t.

Éljen a nyúl a puskával, és az ember, aki képes színesre festeni az időt!

Németh László, Gordio - Solution Focus Brief Coach