Menedzsment

GB_rowing_2000_olympic.org.jpg
Forrás: olympic.org
A célok négy dimenziója

Mitől lesz gyorsabb a hajónk?

A 2000-es Sydney olimpián a 2000 méteres távon a brit csapat evezősei állhattak a dobogó legfelső fokára. Egy elgondolkodtató kérdést tanultam tőlük, és ezt osztom meg Veletek, mert ma rájöttem, hogy nem teszem fel elég gyakran ezt a kérdést magamnak és ügyfeleimnek.

Mielőtt magához a kérdéshez eljutnánk érdemes az olimpiai bajnokcsapat célállítási stratégiájára is vetni egy pillantást. Célokra mindannyiunknak szükségünk van a magánéletben, üzletben és sportban egyaránt. De vajon hogyan csinálták a célállítást azok, akik feljutottak a csúcsra?

Ők 4 szintjét, dimenzióját határozták meg a céloknak. Az ő szavaikkal élve:

  • az őrült,
  • a konkrét,
  • a kontroll és a
  • mindennapi.

Egy pillantást vetve ezekre ezt látjuk:

Az őrült célok szintjén lehetsz vakmerő, szárnyaló, akár álmodozó. Az ő őrült céljuk az volt, hogy olimpiai bajnokok lesznek. Volt idő, amikor senki sem hitt ebben… rajtuk kívül.

Álmodott célodat alá kell támasztanod a mérhetőség szövetével, amely folyamatosan látni engedi a haladásodat. Ebben segít a célok konkrét szintje. Az ő esetükben ez kézenfekvő volt: az 5 perc 18 másodperces világcsúcs adta a mérhetőség keretét.

A konkrétumok szintjénél – bár minden világos és egyértelmű –, érdemes mégis mélyebbre ásni, mert soha nem lehet minden körülmény az ellenőrzésed alatt. Vannak tényezők, amelyeket nem tudsz befolyásolni, hőseink estében ilyen volt például az időjárás, vagy az ellenfelek eredményei. Ám vannak olyanok, amelyeket a kezedben tarthatsz. A kontroll szintjén ezekre kell koncentrálnod. Ide tartozik az, hogy mennyit edzel.

A negyedik szinten a mindennapi célok jelennek meg, például kedden a teljes csapat erőnléti edzést tart, csütörtökön pedig, ha esik, ha fúj, hajóba szállunk, és lenyomunk 5×2000 métert… Ez a szint testesíti meg a pillanatot, amelyben élünk, számomra ez a szint a „MOST” szintje.

Nem hergellek benneteket, és elárulom a győztes kérdést, amelyet mindannyiunknak fel kell tennünk, amikor eldöntjük, hogy mire adunk időt és figyelmet, mivel töltjük a pillanatot, óráinkat, napjainkat, heteinket.

Gyakrabban kell megkérdeznünk magunkat, ha el akarjuk érni céljainkat, azzal kapcsolatban, amit éppen tenni készülünk, hogy:

Ettől gyorsabb lesz a hajónk?

Ha a válasz nem, akkor…

Te döntesz.

(Ben Hunt-Davis and Harriet Beveridge: Will it make the boat go faster? című könyve nyomán)

Németh László, Gordio - Solution Focus Brief Coach

és a LinkedInen