Menedzsment

programming_girl.jpg
Forrás: freedesignfile.com
Csak minden hatodik vezető nő

Még mindig alacsony a nők aránya az informatikában

Szakmai becslések alapján nagyjából 20 000 informatikus hiányzik a magyar munkaerőpiacról.Ezt a szakmát hagyományosan férfiasnak tartják, így még mindig alacsony a női munkavállalók aránya, ami nagyjából 8-10 százalékra tehető. 

 

A No Fluff Jobs informatikai állásportál nem reprezentatív felmérést végzett a nők körében, hogy felderítse a jelenség mögött rejlő okokat, a fizetéseket és előrelépési lehetőségeket is. A több mint 500 fő részvételével készült online felmérés kitöltőinek 39 százaléka informatikus diplomával, 8 százaléka pedig műszaki diplomával rendelkezik. A No Fluff Jobs 2019-es saját felmérése alapján a férfiaknál ez az arány 43 százalék, és 11 százalék. Ez mutatja leginkább, hogy az informatikába sokan a nők közül szakmán kívülről érkeznek, a válaszadók további 36 százaléka ugyanis nem informatikai, vagy műszaki területen szerzett diplomát, míg férfiaknál ez az arány 17 százalék volt.
A fizetésekkel kapcsolatban Gray Tamás, a No Fluff Jobs marketingvezetője elmondta: „A kitöltők közül a nők 34 és a férfiak 36 százaléka keres 299 000 forintnál kevesebbet. A 300-399 000 forintos sávban a női válaszadók aránya 27, míg a férfiaké 22 százalék. A legnagyobb jövedelmi eltérés a 400-600 000 Forint közötti tartományban mutatkozik, a válaszadó nők 32 százaléka, míg a férfiak 19 százaléka tartozik ide. Ugyanakkor fordulat következik be a 600-999 000 Forintos fizetési tartományban, ugyanis a férfi válaszadók 16 százaléka, míg a női válaszadók 6 százaléka keres ebben a sávban. Az 1 milliós fizetési határt a férfiak 7 százaléka lépte át, míg a nők esetében 1 százalék mondhatja ezt el.”

Mit csinálnak a nők az informatikán belül?
A felmérésből kiderült, hogy a nők egyre több informatikához kapcsolódó pozícióban vállalnak szerepet. A szoftverfejlesztéshez kapcsolódó titulusok (például junior vagy senior fejlesztő) a leggyakoribbak, melyek a válaszok 54 százalékát tették ki. A teszteléssel kapcsolatos feladatkörök aránya a második leggyakoribb 14 százalékkal. Harmadik helyen holtversenyben a konzulens jellegű titulusok, és a business analyst pozíciók, melyek a válaszok 12-12 százalékát adták. Kicsivel több mint 11 százalék pedig projektmenedzserként dolgozik. A megkérdezettek 17 százaléka rendelkezik nő felettessel, ami mutatja, hogy vezető pozícióban még messze nem kiegyenlített a nemek aránya.

Miért van ilyen kevés női informatikus és hogyan lehetne ezen változtatni?
Legfőbb okként a társadalmi tévhiteket emelték ki a válaszadók: az előítéletek szerint ez egy férfi szakma, és mivel így él a köztudatban, ezért a nők nagy része nem fontolja meg az informatikai karriert a számos nyitott pozíció és az átlagosnál magasabb fizetés ellenére sem. A válaszok további nagy csoportja az érdeklődés hiányát vetette fel, mely szerint egyszerűen nőket nem érdekli a programozás. A No Fluff Jobs arra is rákérdezett, hogy a nők hogyan motiválnák társaikat a szakma kipróbálására: a válaszadók nagyjából ötöde jó példa bemutatásán, és az informatika sokszínűségének reklámozásán keresztül motiválná a női közönséget.
Ezzel kapcsolatban Gray Tamás elmondta: „Nagyon fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a nők és férfiak egyaránt rendelkeznek azokkal a tulajdonságokkal, amelyek az informatikai képességek elsajátításához és a pozíciók betöltéséhez szükségesek. A felmérés résztvevői szerint nagyobb szerepet kellene szánni az oktatásban az informatika bemutatására, és arra, hogy ez egy nők számára is járható karrier út. A tech cégek körében ráadásul bevett szokás az otthoni munkavégzés lehetősége, ami kedvező lehet a női munkavállalók számára.”

A felmérés teljes terjedelmében ezen a linken érhető el.