Menedzsment

hiba.jpg
Forrás: ITB

Kiszámítható a működésünk?!

Addig ne olvass tovább, amíg meg nem leled 😊

Természetes, hogy szinte mindenki a számok között keresi először a döccenőt. Ennek három alapvető oka van:
 a sokszínűség egyből a számokra vonzza a tekintetünket,
 megszoktuk, hogy az ilyen jellegű feladatoknál többnyire a számsorban van a kutya elásva,
 a tudatosan alkalmazott tördelés eltereli a figyelmünket a hibáról.

Mit üzen ez nekünk a mindennapokra?

Úgy általában: remélem, elgondolkodtat téged is egy pillanatra, és megválaszolod saját magadnak a kérdést:
valóban az foglalkoztat ilyen élénken mostanában, ami igazán fontos és előremutató, vagy áldozata lettél a valamiféle harsány elterelő hadműveletnek?
Ilyen, szinte megkerülhetetlen figyelemcsapda mostanság a vírus, karantén és a körülötte gyűrűző hullámok. Tudatosítanunk kell magunkban, hogy a megváltoztathatatlanon való csámcsogás helyett jobb, ha energiát adunk a jövőnek és a sikereknek.

Fókuszáljunk az általunk megtehető konkrét, kis lépésekre.

Ha te szeretnél „eladni” valamit:
vedd figyelembe, hogy a hallgatóságodban a megszokás működik, és tudatosan helyezd a fő üzeneteket a „színes” pontokra. Ne akarj változtatni azon, ami a hallgatóidban automatizmusként működik. Nem fog sikerülni. A te felelősséged, hogy úgy rendezd mondandód lényegét, hogy az éppen ott legyen, ahol az ő figyelmük lehorgonyozik. Átfordítva: tedd színessé a lényeget!

Ha neked akarnak „eladni” valamit:
légy tudatos és óvatos azokon a pontokon ahol a harsonák szólnak, és keresd meg azokat a helyeket, amelyek fölött egyébként csendben átsuhanna a tekinteted. Nem véletlen, hogy az ördög is a részleteket választotta lakóhelyéül.

Hogy teljes legyen a zűrzavar, még egy gondolat: ha hátrébb lépsz egy picit, és rápillantasz a helyzetre, bizonyos vagy benne, hogy egyáltalán „meg kell találnod a hibát?” Nem lehet, hogy érdemtelenül pazarolsz energiát és figyelmet arra a színes és izgalmasnak ható talányra, amelybe a lendület, vagy a környezeted belevitt? Gondolj, gondolj, gondolj!

Legyen egy csodálatos napod, és csak akkor keresd meg a hibát, ha valóban fontos számodra az egész!

Németh László, Gordio - Solution Focus Brief Coach
és a LinkedInen