Menedzsment

tehetsegkutato.jpg
Forrás: Magyar Innovációs Szövetség
Harmincadszor indul útjára a fiatal innovátorok országos tehetségkutató versenye

Keressük a jövő kutatóit és innovátorait!

Az innovátorokat és a tudást létrehozókat összekötni az innováció- és tudásfelhasználókkal a kiegyensúlyozott innovációs ökoszisztéma alapja. A Magyar Innovációs Szövetség az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával hirdeti meg a 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt, amely többek közt ezt a célt szolgálja. A legfontosabb szakmai tudnivalókon túl, a verseny korábbi három nyertese is megosztotta tapasztalatait a nagyközönséggel.


A 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny ünnepélyes megnyitójának résztvevőit Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke köszöntötte: „A megújuló hazai innovációs térben számtalan módon ösztönözzük a tehetség kibontakozását, így Magyarországon a jövőben is meglesz az elhivatott kutató-fejlesztő szakemberek utánpótlása. Hivatalunk évek óta elkötelezetten támogatja ezt a versengést is, amelyen 20 év alatti fiatalok pályázhatnak önálló, innovatív projektjükkel, kutatómunkájuk kézzel fogható eredményével.”
Az NKFIH elnöke azt is hozzátette, hogy a hivatal fő feladatának tekinti, hogy összekösse a korosztályokat, a kutatás-fejlesztést és innovációt létrehozókat és az azok felhasználóit, mert a magyar innovációs rendszer ettől lesz kerek.
„Az is fontos, hogy megfelelő csatornán juttassuk el az információt a fiatalokhoz. A „hagyományos médián” túl, idén arra is törekszünk, hogy az általuk használt kommunikációs platformokon találkozzanak a versenyfelhívással”, mondta Dr. Birkner Zoltán

Fiatal innovátorok, briliáns elmék

A verseny „arcaként” bemutatkozott három olyan tehetséges fiatal, akik a korábbi években díjazottak voltak, és azóta a nemzetközi színtéren is kiemelkedő sikereket értek el.
Ecsedi Boglárka, a legutóbbi versenyen nyert I. díjat projektjével, különleges tanulóalgoritmussal derítve fel a tengerek és óceánok visszaáramlásait, amelyek kiszámíthatatlansága világszerte rengeteg halálesetet okoz. Idén meghívták gyakorlatra a Bécsi Orvostudományi Egyetemre, ahol egy kutatócsoport munkájában vehetett részt.
Zsigó Miklós, aki a hazai elsőség után 2019-ben különdíjat kapott az EU Fiatal Tudósok versenyén, társaival vállalkozást alapított a szenzorokkal, kamerával és mikorkontrollerrel felszerelt intelligens molycsapda ötletére. Ígéretes innovációja sikerrel mutatkozott be a NAK TechLab első hazai agrár startup programon is, és eddig már közel egy tucat cég vásárolt tőlük.
Novák Blanka 2019-ben biokémiai projektjével díjat kapott az ISEF-en, a tudományos versenyek nemzetközi olimpiáján. Az általa elindított Drop the STEM podcast, amely a különböző kutatói generációk párbeszédét segíti, valamint kapcsolatot teremt a fiatal kutatók és az újítani szándékozó cégek között, szerepelt a Cápák között című vállalkozásfejlesztő tévéshowban is, ahol különdíjat kapott.

A lehetőség mindenkinek adott
Pályázni 2020. november 25-ig lehet, a kidolgozandó vagy megoldandó természettudományi ötlet, feladat legfeljebb kétoldalas vázlatának feltöltésével.
Az első fordulóból továbbjutó versenyzőknek 2021. április 1-ig lesz lehetőségük a projekt részletes kidolgozásra.
Nem árt tudni, hogy mit értékel a zsűri:
fontos többek között a kérdés megközelítésének eredetisége, a kidolgozás alapossága, tudományos értéke; számít az önálló munka, az írásos anyag, illetve a műszaki alkotás vagy modell színvonala.
A verseny részletes felhívása a www.innovacio.hu portálon olvasható.

„Ebben az évben is olyan kreatív középiskolások jelentkezését várjuk, akik műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai vagy matematikai területen ajánlanak innovatív megoldást valamilyen problémára”, emelte ki Dr. Pakucs János, a szervezőbizottság elnöke, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke. Az idei versenykiírás újdonságait ismertetve megjegyezte: a pénzdíjakon kívül a felvételinél beszámítható pluszpontok is jelentősen emelkednek. A sikeres szereplés az eddigi 30 helyett immár 100 többletpontot fog érni az egyetemeken. A legjobb fiatalokat felkészítő középiskolai tanárok differenciált, 600-800 ezer forintos jutalmat érdemelnek ki, a legeredményesebb iskolák pedig – elsősorban a szakköri munkák támogatására – 1 millió forint támogatást nyernek el.

A verseny hagyományai szerint a zsűri három I., három II. és négy III. helyezettet jutalmaz egyéves ösztöndíjakkal, mellettük különdíjat kap majd a legfiatalabb díjazott és a legsikeresebb határon túli fiatal. A legjobbak rangos nemzetközi versenyekre – az EU Fiatal Tudósok Versenyére vagy az Egyesült Államokban megrendezendő tudományos versenyek olimpiájára (ISEF) – is eljuthatnak, valamint szakmai utakon, akár a Nobel-díj átadási ünnepségén is részt vehetnek. Az arra alkalmas pályázókat a Startup Campus ingyenes üzleti és forrásszerzési képzésben részesíti.
Az idei kiírás szerint a kreatív fiatalok összesen ötmillió forint jutalmat kaphatnak, a dobogós helyezés pedig 100 többletpontot fog érni a jövő évi egyetemi felvételin. A legeredményesebb felkészítő tanárok és középiskolák szintén jelentős támogatásban részesülnek.