Menedzsment

fekete_laszlo
Forrás: ITB

Elment az innovátor, Fekete Laci...

Az ITB hasábjain elsősorban a topmenedzserek szólalnak meg, jelennek meg. Ugyanakkor legalább ennyire nagyra tartjuk néhány igazán nagy formátumú magyar technológiai gurunak a megszólalását. Pláne, ha nemcsak trendekről beszélnek, hanem igazi, csupa nagybetűs innovátorként ezeket meg is akarják és meg is tudják valósítani, konkrét üzleti eredménnyel. Nemcsak lokálisan, hanem, ahogy mondani szokták, akár worldwide méretekben.

Az ICT-szakma meghatározó szereplői közül többen – Gombár György, az Avaya vezére kezdeményezésére – semmi szín alatt nem akartak elmenni szó nélkül amellett, hogy ne örökítenénk meg Fekete Laci digitális lábnyomát. Álljon itt néhány gondolat azoktól, akik publikusan is szeretnék kalapot emelni az innovátor munkássága előtt!

Akinek nagy kedvence volt – Sugár András

Fekete László, vagy ahogy mindannyian hívtuk, Fekete Laci kollégánk, barátunk, szerető családapa váratlanul, csendben hagyott itt minket, hatalmas űrt hagyva ezzel a magyar mobil távközlés egén. Ő volt az igazi innovátor, aki mindig meglátta, hogyan lehet tovább lépni, mi az, amit a piac, az ügyfeleink várnak tőlünk. Elképzeléseit, gondolatait, távolba látását, újító megoldásait mindannyian mérföldkőnek tekinthettük, hisz bebizonyította, hogy innováció nélkül nincs versenyképesség, folyamatos fejlesztés nélkül nincs ügyfélelégedettség és gazdasági teljesítmény sem. A Westelnél, a T-Mobile-nál és később a T-Systems-nél is ő képviselte az innovatív gondolkodást, a példamutató, fejlesztő tevékenységet, amellyel nemzetközileg is sikerült az ún. követő versenypozícióból kitörni és élenjáró, versenyképes vállalattá válni. Vezetésével és közreműködésével a Westelnél olyan szolgáltatások bemutatására került sor, mint például a mobil e-mail, az e-mail felolvasó, a mobilnet és a világelsőként(!) 2002. április 19-én bemutatott MMS képküldő szolgáltatás, amelyek mára mindennapi életünk legtermészetesebb részét képezik.

Konferenciáin, a Műszaki Egyetemen és a munkahelyein több száz fiatal mérnököt tanított és készített fel arra, hogy megfeleljenek a kihívásoknak. Éjjel-nappal kereste a legújabb fejlesztési lehetőségeket, nagy gonddal és elkötelezve hozott létre olyan megoldásokat, melyek fenntarthatóvá tették a versenyelőnyt, de gondosan vigyázott arra, hogy a fejlesztés ne legyen öncélú, hozzáadott értéket, anyagi eredményt hozzon létre és a legfontosabb: növelje az ügyfelek elégedettségét. Példája mindannyiunk számára meghatározó! Lacikánk, nyugodjál békében, emlékedet megőrizzük!

Fekete Laci a következő nevezetesebb szolgáltatások bevezetésének volt a mozgatórugója

1999: Oplogo editor Nokia és más telefonok képernyőszerkesztője

1999: Mail mondó szolgáltatás felolvasta az e-maileket

2000: WAP gateway szolgáltatás érdemben az egész mobilinternet ezzel indult, ez volt az első ilyen jellegű szolgáltatás Európában (a Motorolával közös projekt volt).

2000: SMS hírmondó az ügyfelek a legújabb hírekhez jutottak hozzá SMS-ben a WestelPress jóvoltából.

2002: 777SMS WAP portal, amit 2006-ban T-Zones-ra kereszteltek át ez is piacvezető szolgáltatás lett, több milliós évi tartalomletöltéssel.

2002: mobilapplikációk letöltési lehetőségének létrehozása anno, amikor még csak a mobilszolgáltatóktól lehetett tartalmat letölteni.

2003: T-email szolgáltatás indítása

2003: MMS bevezetése elsőként a világon (közös projekt volt az Ericssonnal)

2004: webes tudakozó, online ügyfélszolgálat

2005: Push to talk (PTT) szolgáltatás bevezetése

2007: DRM (Digital Rights Management) bevezetése a digitális tartalom védelmére

2009: IPTV over docsis3.0 a világon elsőként Magyarországon vezették be, és több százezer ügyfélnek tette elérhetővé az interaktív televíziózást. Ekkor kerültek az első IPTV ügyfelek a kábelhálózatra (ez egy közös MicrosoftCisco fejlesztés volt, amely itthon készült el először, majd ezt vezették be az USA-ban és más országokban is).

További innovációk, melyek hozzá köthetők

Connected Home: Cisco TES 301 router második generációs fejlesztése, az első olyan router, amelyre alkalmazásokat lehetett telepíteni otthon automatizálásra.

Hibrid DVB-IPTV bevezetése, amely közös fejlesztés volt a Huawei-jel, és rekordidő (9 hónap) alatt került bevezetésre.

Az első igazi Software-as-Service-es bevezetések Magyarországon, melyeket Virtualoso néven ismertünk meg.

Az első nemzetközi IPTV-alkalmazás az olimpia kapcsán: több mint 2 millió set-top-box kiszolgálása történt meg általa felhőalapon Németországban, Macedóniában, Montenegróban és Magyarországon; a fejlesztés 3 hónapon belüli megtérült a reklámokból.

Az első igazi Connected Car szolgáltatás bevezetése Magyarországon.

Távkonferencia, Telepresence szolgáltatások bevezetése, távjelenléti robotok bemutatása.

Felhőalapú, központilag vezérelt bolti reklám-képernyőrendszer (digital signage) bevezetése, a legelső és a legnagyobb magyar rendszer.

Nagyban elősegítette, hogy Magyarországra kerüljön a DT TV kompetenciaközpontja.

Az első VoIP trönk szolgáltatások bevezetése még a Westel időszakban, majd a DT csoport legelső mobil IMS rendszere.

VoIP bevezetése a kábel TV felett, a Deverto nevű magyar cég egyik nagy referenciája lett.

Virtualizált tűzfal technológia alkalmazása a hálózatokban.

Helyfüggő sms marketing szolgáltatás fejlesztése és bevezetése Magyarországon.

 

A nagy (Motorola, SUN, HP) beszállítók egyike – Gombár György, az AVAYA ügyvezetője

Emlékszem arra, amikor 2000 körül megismertem Lacit, és csillogó szemében láttam azt az innovátort, aki nemcsak megmondja, hogy merre megy a mobilinternet világa, de nagyon jó érzékkel látja is, miből lesz valami és mi fog elhalni. Nemcsak technológiailag, üzletileg is. Szemem előtt van, amikor a WAP gatewayt beindította, majd a mobil e-mailt – amely még ma is élő Telecom szolgáltatás –, a 777SMS-t, a t-Zones-t, az első Java mobil tartalomletöltést, az első mobil videót vagy a mobil e-mail olvasót, amit a BM-mel együtt csinált. És sorolhatnám még a többi innovációt. A mobil és az innováció volt a mindene, rövid életében rengeteget alkotott, ezt a listát bárki örömmel látná a saját neve mellett. Fejlesztő énje mellett emberséges is volt: szerették a beosztottjai, felnéztek rá, könnyen azonosultak nézőpontjával. Ritkán találkozni ilyen szakemberrel, vezetővel!

A másik nagy (Motorola, Cisco) beszállító – Dalos Ottó, a Cisco ügyvezetője

Lacit közel 20 éve ismertem, és két multi cégnél volt szerencsém partnerként dolgozni vele. Hihetetlen érzéke volt ahhoz, hogy nagy dolgokat álmodjon meg és vigyen keresztül az egész szervezeten. Rengeteget tett a magyar internet fejlesztéséért és elterjedéséért. Ott bábáskodott a hazai világháló születésénél (Matávnet); ő volt az atyja a mobilinternetnek (WAP), amit a genfi Motorola világpremier után két héttel Budapestre hozott a Westellel; az internet TV (IPTV) szolgáltatás kábeles hálózaton (IPTVoDOCSIS) való elérhetőségét pedig a világon elsőként vezettette be a Cisco–Microsoft párossal. És ez csak a jéghegy csúcsa! Megható volt látni, hogy utolsó útjára ennyi egykor volt kolléga kísérte el, és búcsúzott el tőle. Laci, hiányozni fogsz!

A csapattagok egyike – Bartl István, a Magyar Telekom igazgatója

Azt mondják, hogy az ember ne állást, hanem főnököt válasszon. Én főnököt választottam, amikor 2010-ben csatlakoztam Fekete Laci szolgáltatás-fejlesztési csapatához, amely a mai napig közel áll a szívemhez. Laci miatt jöttem a Telekomhoz, mert megláttam benne azt az erőt, emberséget és innovatív gondolkodásmódot, ami csak az igazan nagy vezetők sajátja. Nagyszerű dolgokat alkottunk együtt: Virtualoso cloud szolgáltatáscsomagot, IPTV és OTT megoldásokat, mobilalkalmazásokat, NFC fizetési rendszereket, smartcart, adatvezérelt kampányrendszert. Ezek mind-mind Laci agyából pattantak ki. Igazi bulldózerként működött, ő volt az innováció élharcosa. Ötleteivel nem félt felborítani a megszokott sémákat. Így persze adódtak nehéz pillanatok is, de izzott a levegő körülötte. Az innováció sosem a komfortzónában zajlik, a sikerek mellett a viták és a zsákutcák ugyanúgy jelen vannak, de ezekből mindig új gondolatokkal és megerősödve jöttünk ki. Megtisztelő volt pár évvel később átvenni az ő örökségét és rendkívüli kollégáit. Sokáig számíthattam még a tanácsaira és az ötleteire. A Telekomnál mindenkit mélyen megérintett Laci távozása. Egy nagyszerű emberrel lettük szegényebbek, de a keze nyoma itt marad, emlékét sosem feledjük!

Aki az utolsó években fontos szerepet játszott – Posset László, a T-Systems India ügyvezetője

Laci 2013-ban vette át a T-Systems Magyarország innovációs részlegének igazgatóságát, pont akkor, amikor a Deutsche Telekom központjában begyűjtöttük a terveket a big datán alapuló és több értéket generáló "Use Case"-ekre. A "Location Based Mobile Advertising" (LBMA) egyike volt azoknak a big datán alapuló, innovatív B2B2C megoldásoknak, amelyekkel kapcsolatban a reklámvilágnak is nagy elvárásai vannak. 2014 márciusában Lacit a T-Systems International Digital Division kezdő csapatában a big data LBMA tető alá hozásával bíztam meg. A megoldás már 2014-ben a piacra került, mint a Deutsche Telekom innovatív terméke – Magyarországon, majd Horvátországban is. Ennek a megoldásnak Laci a technológiai, innovatív atyja. Nélküle ez nem születhetett volna meg! Cégünk és partnereink Laciban egy briliáns elmét, nagy integráló képességgel rendelkező személyiséget, egy technológia által motivált és mindig megoldásra fókuszáló, példamutatóan küzdő kollégát, egy kiváló tanácsadót, valamint a csapatával szemben gondviselő főnököt ismert meg – és most sajnos veszített el. Mindannyiunknak nagyon fog hiányozni!