Menedzsment

12_wordpress_com_420px
Forrás: -

Új idők, más vezetés

Értékvezérelt társadalommá kell alakítani az anyagiaktól vezérelt társadalmat, ehhez viszont másfajta, úgynevezett közösségi vezetőkre van szükség.

Éppen mostanság ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját Kelet-Közép-Európa első menedzserképző intézete, az IEDC. A jeles alkalomból mintegy 450-en jöttek össze, magyar résztvevőkkel. Az ide kapcsolódó, Jövőteremtés nevű nemzetközi konferencián gazdasági és politikai vezetők, egyetemi oktatók, egykori diákok a jövő üzleti világát jelenleg alakító vállalati vezetők képzéséről cseréltek eszmét.

A fórum egyik legfontosabb megállapításaként Ichak Adizes, a világ egyik legtekintélyesebb vezetéstudományi szakértője elmondta: „Új típusú vezetőket kell kinevelni, közösségi vezetőket, akikben megvan a bátorság ahhoz, hogy a materializmusvezérelt társadalmat értékvezérelt társadalommá alakítsák”. Mint az a konferencián elhangzott, a mohóságra és az aggodalmaskodásra épített világunkban túlteng a rövid távú haszonelvűség, míg a merész, nagy képzelőerővel bíró vezetés, amely a következő nemzedéknek is kedvező intézkedéseket is képes megtenni, borzasztóan hiányzik. Jelenleg ugyanis túl sokat foglalkozunk a kompetenciával, a motivációval és az akarattal, és nem jut elég figyelem az értékekre, az erkölcsre és az emberségre – derült ki a megszólaló szakemberek véleményéből.


 

A konferencia számos előadója kiemelte, hogy a társadalom sikeres jövője nagymértékben a vezetők folyamatos továbbképzésén, kreatív gondolkodásán és emberségén múlik. Márpedig – mint azt közösen megállapították – jelenleg nagyon kevés van a „látnok” típusú vezetőkből. A konferencia zárszavaként Nancy Adler professzorasszony ezt úgy foglalta össze, hogy a 21. század otrombaságában olyan vezetőkre van szükség, akik nemcsak elemezni képesek és a tegnapi lehetőségek közül tudnak döntéseket hozni, hanem olyanokra, akik (a nagy művészekhez hasonlóan) képesek látni és gondoskodni, és választásra érdemes alternatívákat tudnak felállítani.