Menedzsment

donald_trump
Forrás: rd.nl
Trump és az internet

Donald J. Trump, a menedzseríró

Folyik a találgatás az új amerikai elnök várható irányultságairól, konkrét intézkedéseiről. Megszólaltak már az ügyben a nagy iparágak képviselői, lobbisták, befektetői óriások. De mi lesz az internettel, a digitális kultúrával a Trump-éra alatt?

A fenti kérdésre keres választ David Rothman a Teleread szakportálon. Azzal kezdi, hogy Donald Trump kampányának középpontjában egyáltalán nem állt az internet és a hálózati életmódhoz köthető ezernyi problémakör. Ha tetszik, ha nem, szembe kell nézni a realitással: az új elnök – állítólag még asztali PC sincs az íróasztalán – nem technofil személyiség. Ott van például az önvezető, abszolút az elektronikára építő autók kérdése: lehet, hogy Trump politikailag fog latolgatni. Ha úgy értékeli majd a helyzetet, hogy az ő követői nem támogatják az ilyen töményen digitális megoldásokat, lehet, túlszabályozással fogja lassítani a fejlődési folyamatot.
Ha kiválasztunk egy termékfajtát, legyen az a Kindle e-reader, kemény gazdasági és még keményebb érzelmi problémák tolulnak fel. Amennyiben valóban vissza kívánja hozni Trump a termelést az USA-ba, mint ígérte, az a Kindle esetében azt jelentheti, hogy többszörösére drágulhat ez a bevált olvasó masina, hiszen az USA-n kívül gyártják a különböző verzióit. Más oldalról terheli a témakört az a tény, hogy az Amazon tulajdonosának kezében lévő médiumok, kiváltképp a Washington Post, durván támadták Trumpot és kampányát. Lesz visszacsapás?

Bosszú a szerzői jogok terén?
Másik érdekes e-kultúra szempont: mivel Trump ellen nagyon határozottan fellépett szinte az egész művészvilág, különösen a kaliforniai kultúripar befolyásos tényezői, nem kizárt, hogy az új elnök nem késlekedik a viszonválasszal. Egyszerűen lazítani fog a szerzői jogi szabályozáson, és kinyitja a szabad felhasználás felé a jelenleg lezárt várkapukat. Ez a lépése szimpátiára találhat választói körében.

Trump, az író
Az elnökválasztási kampány durva adok-kapok csörtéiben nem sejlett fel, hogy Trump egyébként sikeres író is. Igaz, nem literátor, hanem menedzser tanácsadó szakkönyvek szerzője. Még az egész korai időkből, tehát a kétezres évek kezdetéről datálhatók a könyvei. Nyilván szó sem volt még akkor az elnöki ambíciókról, tehát ezek a siker tanácsadó menedzser írások nem a politikai puffogtatás elemeiként lapozgathatók. Az általam kiválasztott könyvből (Trump 101: The Way of Success – Trump 101: A siker útja) a kampányban látott személyiséghez viszonyítva teljesen más ember képe bontakozik ki. Nem a dühödt szónoklóé, éppen ellenkezőleg: az okosan és szimpatikusan érvelőé, aki a pozitív gondolkodást és a kitartást tartja a siker kulcsának.
Még meglepőbb, hogy az elmúlt hetekben a kirekesztő perspektíváiról elhíresült politikus üzletemberként éppen a tolerancia híve. Nagyon részletesen és igazán érdekesen fejteget arról, hogy a munkatársak kiválasztásánál arra kell törekedni, hogy ne magunkhoz hasonló egyéniségeket hozzunk helyzetbe a vezetői szinteken. Tartalmilag és könyvészetileg nívós, színvonalas munkáról van szó, nem egy kihűlt politikus olyan beszédgyűjteményéről, amelynek alkotóelemei már szóban is végtelenül unalmasak, nemhogy írásban…

A következő írónemzedék: Ivanka
Van a családban egyfajta kommunikációs hajlam, ez bizonyos. Trump lánya, Ivanka Trump is publikált könyveket – és nem a milliomosok luxushoz kötődő extrémitásait és a sztárkodást elemzi. A női munka és a biznisz siker képezi értekezésének tárgyát. Ismert írása, valóban bestseller volt a maga idejében, tehát jóval az atyai elnöki bejelentkezést megelőzően: The Trump Card: Playing to Win in Work and Life (a cím eleje szójátékra épül Trump nevével, szabad fordításban: Ütőkártya – Játszva nyerni a munkában és a magánéletben). Friss könyve a Women Who Work: Rewriting the Rules for Success (Dolgozó nők, avagy a siker szabályainak átírása).

Könyvkülönlegességek Trumpról
A szó elszáll, a kép marad. Kapható kifestő-könyv (The Trump Coloring Book), afféle színező füzet is a jövendő elnökről. Ahogy elnézi az ember az olvasó colorjára váró grafikákat, inkább Trump fiatalkori megjelenése szolgáltatta a mintákat. Akinek kedve van, ingyenesen is letölthet lapokat, és ceruzát ragadhat munkához. Már letölthető ingyenesen a Trump karikatúrákat összegyűjtő kötet is (Trump Insults. Playing Cards.). A gondolat egyszerű és hatásos: Trump figurája gunyoros hangvételű kártyalapokon szerepel, tehetséges rajzokon. A lap másik oldalán idézetek találhatók Trump-tól. Römizni, ultizni lehet a rövidesen hivatalba lépő elnök groteszk képmásával és kirívó mondataival. Népszerű feldolgozás a Trump ellenzőktől.