Menedzsment

eotvos_floorshield
Forrás: ITB
Csak ipari pénzből

Adattanszék az ELTE-n

Adattudományi és -technológiai tanszék indult az ELTE Informatikai karán. Gondos előkészítés, nemzetközi összefogás nyomán jöhetett létre, és hatékony működését is széleskörű együttműködés támogatja majd.

Mezei Barna, az ELTE rektora nyitotta meg a tanévnyitóra időzített tanszékindító rendezvényt. Kiemelte, hogy ez az intézmény eddig példa nélküli módon kizárólag a vezető IKT-vállalkozások támogatásával fog működni. Konkrétan a Deutsche Telekom vállalta a tanszék első ötéves üzemeltetésének összes költségét. Három fővel indul a tanszék: a vezetővel és két doktorandusszal, később nyilván bővülni fog a létszám.

A teljes, hivatalos nevén Adattudományi és Adattechnológiai Tanszék szorosan együttműködik majd a Telekom innovációs szervezeteivel, mindenekelőtt a helyi szolgáltatóval – a Magyar Telekommal – és a Berlini Műszaki Egyetemmel. Elindítása az első lépése a Deutsche Telekom T-Labs innovációs szervezete új EU Labs programjának, amelynek mentén további európai egyetemekkel lép majd partnerségre, tovább bővítve szakértői hálózatát. „Hiszünk Európa jövőjében, célunk, hogy Európa szerte egyetemi tehetségekkel dolgozzunk együtt azért, hogy erősítsük közös nemzetközi vállalkozásainkat a kutatásban és a fejlesztésben” – mondta a tanszékindítón Christian von Beventlow, a DT innovációért felelős vezetője. Somorjai Éva, a Magyar Telekom a HR-ért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta: „Felelős vállalatként, vezető infokommunikációs szolgáltatóként a Magyar Telekom örömmel áll egy olyan együttműködés mögé, amely hidat képez a tudományos oktatás és a valós gazdasági, iparági kihívások között, így ad piacképes tudást a jövő munkavállalóinak, ugyanakkor képzett szakembereket biztosít az országnak.”

Az új tanszék vezetője, a szlovák származású Horváth Tamás a Sao Paolói egyetemről érkezett Budapestre. Sok éves tapasztalattal és gyakorlattal rendelkezik az adatbányászat, a mintafelismerés és a gépi tanulás elméleti alapjai és gyakorlati alkalmazása terén egyaránt. Olyan, ipari megbízásra végzett K+F projekteket vezényelt le, mint a nagy energiájú kozmikus sugárzás megfigyelése (igen magas zajszinttel „takart”, rendkívül nagy adattömegből lehet kiszűrni), vagy a programozási hibák kiszűrése a forráskód-tömeg elemzésével, vagy éppen a közönségszolgálati beszédhang-adatok alapján egyedi csomagajánlatok kidolgozását megalapozó algoritmusok.

Az új tanszéknek már két ipari megrendelése van – amelyek kiváló lehetőséget nyújtanak a hallgatók oktatására is. Most ősszel Horváth Tamás angol nyelvű mesterkurzust is fog tartani.