HR

mekk elek_e.jpg
Forrás: © Koós Iván @ MTV
Egy alattomos ellenség okozta gazdasági válság első hónapja

Pató Pál, Mekk Elek és a többiek

Két emblematikus és nyilván negatív figura, akiket a magyarok igen jól ismernek. A COVID-19 vírus miatt elindult gazdasági válság eddig eltelt időszakának magyarországi vonatkozásáról, nagyjából egy hónapról, a helyzet gazdasági szereplők által történő menedzseléséről, azok hatásáról és a tanulságokról leginkább ők jutottak eszembe.

Mielőtt az üzleti élet előző hónapi tanulságait számba vennénk, egy fontos emberi kötelességnek azért tegyünk eleget: rójuk le a tiszteletet. Mindenhol a világban elindult a folyamat, melynek révén az életüket kockáztató, az emberiséget megmentő egészségügyi dolgozóknak köszönetet mondanak. Ha ez az egész világon fontos, akkor magyar emberként no pláne ennek kell lennie az elsőnek, hiszen kicsiny hazánkban valóban ember feletti, amit e terület dolgozói művelnek. Mivel eredményorientált ember vagyok, nemcsak a sok munka miatt kell tisztelettel és hálával beszélnünk róluk, hanem a hihetetlen eredmények okán is. Nem tudom, milyen mentális állapotban lennék akár én, akár Önök, ha a saját országunkban mindennap százával halnának meg honfitársaink. De nem ez történik, és ebben a szaktudásnak, a szervezettségnek és empátiának is óriási jelentősége van. Szóval, nem csak úgy kötelességtudatból, hanem őszintén köszönjük.

Ej, ráérünk arra még!
Egy válság mindig tisztító hatású, mondják a szakemberek. Az egyik nagyon fontos jelenség minden esetben, hogy azok a teendők, amelyeket felelős vezetőként el kellett volna végeznünk, most már nem tűrnek tovább halasztást. Legalábbis nem szabadna tovább tologatnunk őket.
Nem azokról az üzletágakról beszélek, melyeket lavinaként vitt el az új helyzet, és esélyük sem volt a felszínen maradni, hanem azokról a területekről, melyekről bizony elmondható, hogy két-három hét alatt nem szabadott volna a padlóra kerülniük. Jól tudom, miről beszélek, hiszen jelenleg is több szervezetfejlesztés, komplex üzletfejlesztés, business mentoring elején, kellős közepén vagy épp a végén járunk.

Mi volt a válság első hatása? Összefoglalva, egyszerűen megfogalmazva: azokat a „kínos”, kellemetlen lépéseket, melyeket a cégtulajdonosok, első számú döntéshozók nem léptek meg a határozott üzletfejlesztői javaslat ellenére sem az elmúlt időszakban, most pillanatok alatt érvényesíteni kellett. Egy jó üzletfejlesztés arra is koncentrál, hogy „elméletben válsághelyzetet teremt” a megbízó számára, és abban a szituációban is bombabiztossá teszi a céget. A szervezettel kapcsolatban is azt kérdezi mindig, hogy kikre van igazából szükség? Kik azok, akik a céges célokat valóban nemcsak értik, hanem komoly erőfeszítéseket is tesznek azért, hogy azokat a tulajdonosok realizálhassák? Arra is rá kell mutatni, hogy kik azok, akik semlegesek a cél elérése szempontjából, és azt meg főleg definiálni kell, hogy akaratlanul vagy éppen készakarva, kik fekszenek keresztbe a sikerhez vezető úton. Csak amikor valóban meg is történik egy szervezetértékeléskor, mindez olyan távolinak tűnik az első számú döntéshozók számára. És ott már valóban a szakemberbe vetett bizalom mértékén múlik, hogy milyen lendülettel indulnak el a „sárga úton”.
Nem panaszkodhatom ilyen szempontból, mert a partnereink előbb vagy utóbb megfogadják tanácsainkat. Próbáljuk is érvényesíteni az érdekeinket e téren, hiszen egy jó üzletfejlesztési szakembernek legtöbbször az a feladata, hogy megmozdítsa a megbízóját a cég fejlesztése, megmentése okán. Sok esetben pont a tulajdonostól kell „megvédenie” az adott céget rövid távon, hogy hosszú távon aztán együtt ünnepelhessék a közös sikert.

Sokat beszélgettem az elmúlt egy hónapban azokkal a mentoráltjaimmal, akikkel hosszú évek óta dolgozom együtt. Értékeltük a helyzetet, és ami leginkább megfogott ezekben az egyeztetésekben, hogy jelentős részük a magánéletünkről, az egészségünkről szólt. Megtehettük mindezt, mert az üzlet biztonságban van. A jól felépített üzletre szinte napok alatt rá lehetett építeni az új irányokat, és ennek köszönhetően nyugodt körülmények között indulhatott el a jövő építése, mely megteremti a hosszabb távú sikereket egy drasztikusan átrendeződő piacon. A magán jellegű témákon túlmenően azonban ott volt minden esetben az önkritikus értékelés, hogy bizony a fejlesztés elején jelen volt a „Pató Pál effektus”, hiszen a félelem fontos elem, melyet csak az igazi bizalom oldhat fel, és hát azért mindkét oldalon meg kellett küzdeni.

Ma nagyon sok cégtulajdonos van bajban. Sokan nem tudják, mit kellene lépniük. Viszont sokan vannak olyanok is, akik pontosan tudják, hogy a szervezet létszámának csökkentése lenne a megoldás. Egyre többen azt is látják, hogy nem is annyira a válság miatt, hiszen az általunk eddig vizsgált és fejlesztett cégeknél átlagosan közel 30 százalékos túlbiztosítás volt létszámban. És elhihetik nekem, hogy mivel a proaktív cégek keresik a fejlesztéseinket, a teljes kép ennél gyengébb.
Miért?
Az első számú döntéshozók jelentős többsége még ma is emberközpontú. Igen, az empátia fontos szerepet játszik az életükben, de nem ez a legfőbb oka, hogy a szükségesnél több dolgozót foglalkoztatnak. Leginkább a félelem hajtja őket. Vannak dolgozók, akik ezzel élnek, és mindig vannak olyanok, akik visszaélnek. Sokan most is arra várnak, hogy majd valami külső beavatkozás okán mégsem kell nekik megtenni a szükséges lépéseket. Ez így emberséges?
Erről sok embernek sokféle véleménye van. Van, aki azt mondja, hogy igenis meg kell menteni a munkahelyeket, ha egy mód van rá, még ha ez azt jelenti is, hogy a cég eredményeiben és hatékonyságában nem lesz versenyképes. Van, aki pedig azt, hogy azokra a dolgozókra kell koncentrálni, akik valódi értéket tudnak termelni. Van, aki azt állítja, hogy a szervezet túltömésével pont nem emberségesek vagyunk, hiszen veszélyeztetjük az egész cég létét, hiszen előbb-utóbb a piacról kell élnünk.
Persze, mindenki eldöntheti, hogy melyik irányt képviseli, viszont egy biztos: sokat halogatni a döntést ma már nem lehet. Az első hónapban még magyarázható volt a visszavonulás, de akik nem léptek, már veszítettek az imázsukból, és a dolgozói bizalom, valamint a sokat emlegetett employee brand drasztikusan fordul negatív irányba.

Üssük már le azt a táblát végre!
Emlékszem, már gyerekként is mérgesen néztem végig a különböző epizódokat az oktalan és „mindenhez értő” kecskéről. Mérges voltam, miért hiszik el a többiek, hogy ez a „szakember” bármihez is ért. Aztán amikor elkezdtünk foglalkozni a RISE fejlesztésével, akkor már tisztán láttam, hogy egy befolyásoló, sokszor manipulatív kommunikáció milyen hatásos is tud lenni azoknál, akik „követő üzemmódban” vannak. Lefordítva még szakmaibbra: az önmegvalósítók jól meg tudják vezetni az emberközpontúakat. A „coach” táblát azt hiszem egy életre leverték a 2008-as válság után a hazai döntéshozók arról a bizonyos „Mekk Elek lakról”. Olyannyira, hogy az igazán hozzáértő coach-ok is megemlegették egy időre. Aztán a tisztulás után a jók megmaradtak és egyre mélyebb ügyfélkapcsolatokkal rendelkeznek azóta is. Most üzletet kell fejleszteni!
Már a válság előtt is komoly szándék volt bennünk, hogy ráirányítsuk a figyelmet arra, hogy a „business mentorkodás” kezd trendi lenni, csak óvatosan bánjunk ezzel a szakmával. Sokan mai napig úgy gondolják, hogy csak azért, mert irányítottak cégeket, vagy egyszer sok-sok évvel ezelőtt jó CEO-k voltak, ők már mentornak is megfelelnek. Persze, vannak, akik igen! De sok üzletet láttam tönkretéve, mert a tulajdonos követett egy ilyen „okos embert”, aki „már egyszer megcsinálta”. Sajnos, van olyan személyiségtípus, aki a már bevált recepteket nemcsak használja vagy követi, de pontról-pontra másolja. Egyértelmű, hogy mondjuk tíz évvel később, egy teljesen más területen, egy teljesen más tulajdonosi körnél ez nem fog működni.

Mit is lehetett látni a válság első hónapjában? A Linkedin, a Facebook és minden lehetséges csatorna pillanatok alatt fordult át a „Mekk Elek irányba”. Ami nem baj, mert minél többet kommunikált Mekk Elek a rajzfilmben, annál gyorsabban derült ki, hogy kókler. Tehát ez egy kívánatos folyamat. A fő probléma az, hogy azok, akik igazi megoldást tudnának szállítani, kevésbé hangosak, hiszen csak tényszerűek, nem tudnak úgy ijesztgetni, nem tudnak úgy manipulálni.
A válság elindulása óta a social media csapatunk vizsgálja ezeket a hatásokat, hiszen „intelligensen” és „okosan” építeni kell a partnereink imázsát. Tehát, ha akartam, ha nem, nagy adagban jutottak el a hazai próbálkozások is hozzám. Bár egy megnyugtató jelenség van: senki nem kezdte el kommunikálni, hogy üzletfejlesztéshez értene. Úgy látszik, hogy mivel most valóban „helyzet” van, és az eredmények pár hónapon belül kristálytisztán látszódnak, így ezt most azért veszélyes terepnek tartják a nem igazi szakemberek. „Segítséget” viszont annál inkább akartak adni üzleti döntéshozóknak, leginkább ingyen.
Egyértelműen azt gondolom, hogy ez nem a nyerészkedés ideje, és akik érdemben hozzá tudnak járulni a válságból való kilábaláshoz, azoknak most extra munkát kell végezniük, és nem igazíthatják felfelé áraikat. Partnereink programjába mi is díjmentesen tettük bele azonnal a válságkezelési megoldásokat, mert ez így korrekt. De hát az igazi szakértelemnek ettől függetlenül megvan az ára, ez válságban sem változik. Aki igazán jó üzletfejlesztő, az cégeket tud megmenteni a bukástól, persze csak akkor, ha az üzlet tulajdonosa is beleteszi a szükséges elemeket a folyamatba. Nyilván, ebben a helyzetben mi is figyeljük, hogy az idősek bevásárlását, a gyermekek étkeztetését vagy épp az állatmenhelyek táplálékkal való feltöltését hogyan tudjuk segíteni. De ez így van rendjén.

A folyamat, gondolom, nem ismeretlen már az üzletemberek előtt. Viszont lett a „mekkelekségnek” egy új válfaja. Eddig a külső szakemberekre volt jellemző a „tábla akasztgatása”, de ez a jelenség most már megfigyelhető a cégeken belüli vezetők körében is. A pozícióra vágyó, imázs-orientált Uralkodók most nagyon élnek! Mivel ők a leginkább proaktív típusúak, ezért pillanatok alatt gyűjtik be az információkat a piacról, és a tőlük már megszokott felületességgel rakják össze a félinformációkat egy egész képpé. Mivel a nem uralkodó típusú döntéshozók még „visszavonulóban vannak”, valóban megfontolt, jó döntést akarnak hozni, így könnyen áldozatul eshetnek a nagy „hajrá hangulatban”.
Volt „szerencsém” nekem is több olyan videómegbeszélésen részt venni konzulensem szervezésében, ahol konkrétan rá kellett mutatni az értékesítési igazgató féligazságaira, mert azok csak a rémisztgetésekről szóltak, semmilyen megalapozott következtetést nem tartalmaztak, és ezzel rossz irányba vitte a tulajdonost, amiből később nagy gondok lehettek volna.

…és a többiek…
Ami viszont a legnagyobb elégedettséget jelentette ebben az időszakban, mindenképp az, hogy nagyon jó volt – most is az – magyar üzletembernek lenni. Aki ismer, jól tudja, hogy politikai vagy épp mélyebb nacionális szempontból teljesen semleges üzletember vagyok. Viszont igen erős nemzetközi kapcsolatrendszerem van, és hát beszélek üzletemberekkel az országos állapotokról, üzleti stratégiákról és természetesen saját szakmámról, az üzletfejlesztésről. Azt látni, hogyan próbálnak a magyar cégek, cégtulajdonosok segíteni a valóban segítségre szoruló embereken, felemelő érzés!
Hogyan kezeljük egészségügyi szempontból ezt a helyzetet, szintén mélyen megérint. Vannak olyan videóértekezleteim, amikor a vonal túloldalán ülő üzletfejlesztési szakember azért boldog, mert „csak” háromszázan haltak meg előző nap az országában, köztük huszon- és harmincévesek. Én pedig azon szomorkodom, hogy újabb négy idős ember veszítette az életét. A magyarok valóban törődnek egymással. Tényleg!

Üzleti szempontból mi történt? Sokan megjegyezték azt, hogy a válságban nem lehet visszavonulni, és egy jól felépített maszkkal proaktívnak mutatták magukat. Azt is megtanultuk, hogy válsághelyzetben „sírni” szintén nincsen jó hatással, vagyis igen sok első számú döntéshozó magabiztosnak mutatta magát. „Mi még nem érezzük…”, „Majd meglátjuk mi lesz…” – nagyon sokat hallottam ezeket a reakciókat. Aztán vannak, akik azonnal – tényleg azonnal – előjöttek egy új stratégiával, mutatva a munkaadójuknak, a piacnak, hogy ők aztán nem passzív menedzserek, lehet rájuk számítani.
Szóval, beindult egyfajta álarcosbál az üzleti életben, ahol azért látni, hogy valódi megoldást nem igazán sikerült találni. Pedig aki nemcsak a következő hónapokra tekint előre, annak már bele kellett volna kezdenie egy teljesen átrendeződött piacban gondolkodni.
Bár a 24. órában vagyunk, de még nem késő elkezdeni az igazi stratégiai munkát.