HR

ideal_distancing.jpg
Forrás: ITB
Erre is oda lehet figyelni

Lehet, hogy nem könnyű visszaállni a munkába a vírusjárvány után

Ahogyan az elmúlt hónapokban a megváltozott munkarend és a távoli munkavégzés, úgy a munkahelyekre való visszatérés is kihívást jelenthet a cégeknek és a dolgozóknak. A folyamat ezért lassabb, fokozatosabb és tudatosabb lépéseket kíván, ahol az egészségmegőrző intézkedések mellett a pozitív jövőképre és a mentális támogatásra is figyelmet kell fordítani.

„Az elmúlt 8 hét után a munkavállalók jelentős része térhet vissza fokozatosan a munkahelyére. Ez azonban a dolgozók számára ismét megterhelő lehet, ezért érdemes tudatosan felkészülni a visszaállásra. Nemcsak az alapos fertőtlenítésre, a biztonságos munkakörnyezet kialakítására kell figyelni, hanem azzal a megterheléssel is számolni kell, ami az újabb változás okozta stressz miatt felléphet”, emelte ki Végh József, a K&H HR-igazgatója.

Látványos fertőtlenítés, extra törődés
Visszatérés előtt és azt követően hetente szükség van egy olyan alapos és látványos fertőtlenítést elvégezni, amellyel gondoskodhatunk munkavállalóink biztonságáról. Figyelembe véve az egészségügyi tanácsadók javaslatait, ahol megoldható, használjunk könnyebben tisztítható szöveteket, és címkézzük fel az eszközöket a közös használat elkerülése érdekében.
A dolgozók egészségének megőrzése most a legjobb befektetés. A visszatérés után ezért fokozottan érdemes erre figyelni, és felívni a figyelmet a friss gyümölcsök, zöldségek, vitamindús ételek és napi folyadékbevitel fontosságára. Mindezek mellett legyen arra is pontos eljárás és szabályozás, hogy mi a teendő, ha munkatársunk mégis megbetegszik vagy a vírus gyanúja merül fel.

„Az elmúlt hetekben felgyülemlett feszültség és bizonytalanság könnyen előtörhet a visszatéréskor, ezért nagy szükség van a vezetők aktív támogatására. Nemcsak meg kell köszönni a kollégák kitartását, munkáját, de tájékoztatni is szükséges őket a cég helyzetéről és jövőbeli terveiről, lehetőségeiről is. A visszaállás első heteiben érdemes akár munkahelyi pszichológust is biztosítani, hogy a munkatársak kibeszéljék magukból a félelmeiket, aggodalmaikat”, tanácsolja Vigh József.
A visszaálláshoz az irodai munkakörnyezet átalakítása és a kollégák munkarendjének beosztása is hozzátartozik. A leghatékonyabban mindez egy jól strukturált heti beosztással érhető el, ami meghatározza, hogy a dolgozók mely napokon és meddig dolgozhatnak az irodában. Emellett érdemes csökkenteni a csoportosan használt helyiségek terhelését azzal, hogy egymástól legalább egy asztalnyi távolságban ülnek a munkatársak, a közös étkezéseket pedig még kerüljük.